Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Повече от година енстусиасти подновяват маркировката и табелите по туристическите маршрути в планините

Снимка: Димо Колев

От година в социалните мрежи върви една инициатива за подновяването на маркировката и табелите по туристическите маршрути в планините. Защо е необходимо това? Защото липсата на маркировка може да коства живот. Достатъчен довод бургазлията Димо Колев да подхване инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти”. За повече от година откликнаха десетки любители на планинския пешеходен туризъм. Призивът на Димо Колев е поет от планинари от всички краища на страна. Като Ангел Димитров и Албена Тасева от София. В България има 39 планини. Във всяка една от тях има туристически маршрути. Най-посещаваните са Рила, Пирин, Родопите и Стара Планина. Но и там, макар, че има правилник за маркировката на туристическите пътища в Република България на много места указанията или са неясни, или не са освежаване от много време, или напълно липсват. Росица Димитрова от Варна също споделя страстта на Димо Колев, Ангел Димитров и Албена Тасева. И всичко с инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти” започва случайно. Това, че някой трябва да свърши нещо е факт. Факт е и че това са доброволци като Росица Димитрова от Варна. Но това не става просто ей така, а трябва да има съгласуване и с местните власти, категоричен е Ангел Димитров.Така е основано туристическото дружество „Насам- Натам”, за да е по-лесна комуникацията с местните и националните власти, споделя председателят Димо Колев. Иначе следващата на любителите на планинските простори е тези дни. Те ще освежават маркировката по туристическите пътеки във Васильовска планина – около село Рибарица, връх Васильов и Тетевен, а в края на следващата седмица предстоят работни преходи с четки  и бои из Етрополска Стара планина.

Повече от героите, които представяме в Радио Варна чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 18 август

Отбелязваме Международния ден на фаровете, 18-ти август. Среща с Наньо Нанев – който работи на шабленския фар вече повече от 30-сет години;   Осмото издание на „Най-дългата вечеря на плажа“ ще се проведе тази събота (20 август) във Варна. По традиция събитието ще се състои на Аспаруховия плаж. Разговор с кмета на район „Аспарухово” Ивайло..

публикувано на 18.08.22 в 05:00

"Новият ден" на 17 август

Големият пик на цените на хранителните продукти беше през пролетта. Оттогава обаче се наблюдава една права линия – т.е цените нито се понижават, нито се покачват. Дали обаче това не е затишие пред буря и стимулира ли инфлацията търговията с некачествени продукти? Репортаж по темата на Иван Барбов. Все по-често хората търсят..

публикувано на 17.08.22 в 06:15

НА СВЕТЛО на 16 август със Светлана Вълкова

Н а детската площадка до Зоопарка във Варна ще бъде монтирана специална въртележка за деца с двигателни затруднения Информация за предстоящата Есенна академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми С работа на стол човек може да се „сдобие” с т.нар. Синдром на карпалния тунел. Какво е това? Представители..

публикувано на 16.08.22 в 12:15

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 16-и август

Август – месецът на отпуските, но и на кражбите от дома. Какво съветват от полицията?; Нови 8 500 пътни полицаи ще контролират скоростта и ще следят за поведението на шофьорите по пътищата. Дали мерките ще дадат резултат и какви са версиите за катастрофата на магистрала "Тракия", при която сръбски автобус с деца излезе от пътното платно?..

публикувано на 16.08.22 в 05:59

НА СВЕТЛО на 15 август със Светлана Вълкова

Репортаж от празничните събития в Деня на Варна К.д.п. Борислав Георгиев Арнаудов за любимия си град История от началото на миналия век: Първите асфалтирани улици в България са във Варна Разходка до остров „Света Анастасия“, който също празнува на 15 август Най-дългата рисунка за празника на Варна За иконографската..

публикувано на 15.08.22 в 12:27

НОВИЯТ ДЕН на 15 август с Иван Барбов

„Тоя български град Варна, така чудесно кацнал на черноморския бряг, над зелените талази….“, цитат от пътеписа на Иван Вазов „Един наш черноморски бисер“, който е посветен на град Варна. Празникът на този черноморски бисер ще бъде във фокуса на сутрешната програма на Радио Варна на 15 август. На един приятен морски радиокруиз ви..

публикувано на 15.08.22 в 06:14

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 август със Светлана Вълкова

"Пепел от мислеща тръстика" - есеистична книга от Неда Антонова, която обхваща целия и житейски и творчески опит „Азбука с животни професионалисти“ и още куп забавни неща с поетесата Мария Донева Три нови изложба във Варна: „Когато времето спря“ на Андриан Бекяров, „Горещници“ на Николай Янакиев и „Женственост“ на Здравка Василева..

публикувано на 12.08.22 в 12:02