Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от година енстусиасти подновяват маркировката и табелите по туристическите маршрути в планините

Снимка: Димо Колев

От година в социалните мрежи върви една инициатива за подновяването на маркировката и табелите по туристическите маршрути в планините. Защо е необходимо това? Защото липсата на маркировка може да коства живот. Достатъчен довод бургазлията Димо Колев да подхване инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти”. За повече от година откликнаха десетки любители на планинския пешеходен туризъм. Призивът на Димо Колев е поет от планинари от всички краища на страна. Като Ангел Димитров и Албена Тасева от София. В България има 39 планини. Във всяка една от тях има туристически маршрути. Най-посещаваните са Рила, Пирин, Родопите и Стара Планина. Но и там, макар, че има правилник за маркировката на туристическите пътища в Република България на много места указанията или са неясни, или не са освежаване от много време, или напълно липсват. Росица Димитрова от Варна също споделя страстта на Димо Колев, Ангел Димитров и Албена Тасева. И всичко с инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти” започва случайно. Това, че някой трябва да свърши нещо е факт. Факт е и че това са доброволци като Росица Димитрова от Варна. Но това не става просто ей така, а трябва да има съгласуване и с местните власти, категоричен е Ангел Димитров.Така е основано туристическото дружество „Насам- Натам”, за да е по-лесна комуникацията с местните и националните власти, споделя председателят Димо Колев. Иначе следващата на любителите на планинските простори е тези дни. Те ще освежават маркировката по туристическите пътеки във Васильовска планина – около село Рибарица, връх Васильов и Тетевен, а в края на следващата седмица предстоят работни преходи с четки  и бои из Етрополска Стара планина.

Повече от героите, които представяме в Радио Варна чуйте в звуковия файл.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нестинарка

НОВИЯТ ДЕН на 21 май с Мариела Димитрова

Днес, както и на 3 юни по стар стил отбелязваме празника на Светите Константин и Елена. Те се смятат за покровители и за пазители на нестинарите. Нестинарството е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков.  Нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра, се..

публикувано на 21.05.24 в 06:35

На 20 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 20 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Axel "A.J." Julius (SCANNER). Представяне нановия албум на ХАНГАР 42 "За 1" – разговор с Антон Делчев. Разговор с Guilhermino Martins от SERRABULHO по повод участието на португалците на "Grind Over Sofia 2024" (31 май – 1 юни, София). В предаването ще звучи музика на:..

публикувано на 20.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 20 май

Около 200 родители са се подписали само за дни в онлайн петиция, за възстановяването на допълнителни платени занимания в детските градини и училища във Варна. Разговор с Даниела Ванкова - един от инициаторите на искането; Фондация Програма достъп до информация представя резултатите от годишното си проучване на интернет страниците на 560..

публикувано на 20.05.24 в 11:06
Chart

#763 ТОП 20 (17.05-31.05.2024)

публикувано на 17.05.24 в 19:34
автор: Клементина Манчева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 17 май със Светлана Вълкова

Над 30 локации се включват в Нощта на музеите и галериите във Варна На стартова позиция в очакване на Фестивала за съвременно изкуство БУНА Две нови изложби във Варна: „Синята планета“ – живопис на Станислав Станчев и „Потърси ме...“ – акварел на Клементина Манчева и Иван Додов Бившият депутат Анелия Атанасова представя романите си..

публикувано на 17.05.24 в 13:00
Изглед към морето в Балчик

НОВИЯТ ДЕН на 17 май с Мариела Димитрова

Днес е държавният зрелостен изпит по български език и литература за деанайсетокласниците. В 8.10 часа ще ви срещнем с четирима абитуриенти, които още преди официалното си дипломиране са приети за студенти. А в 8.40 часа ще разкажем за варненско семейство, което предоставя колата си за бала на абитуриент. Фолклорен събор в село Оброчище за 11-и..

публикувано на 17.05.24 в 06:28

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20