Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повече от година енстусиасти подновяват маркировката и табелите по туристическите маршрути в планините

Снимка: Димо Колев

От година в социалните мрежи върви една инициатива за подновяването на маркировката и табелите по туристическите маршрути в планините. Защо е необходимо това? Защото липсата на маркировка може да коства живот. Достатъчен довод бургазлията Димо Колев да подхване инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти”. За повече от година откликнаха десетки любители на планинския пешеходен туризъм. Призивът на Димо Колев е поет от планинари от всички краища на страна. Като Ангел Димитров и Албена Тасева от София. В България има 39 планини. Във всяка една от тях има туристически маршрути. Най-посещаваните са Рила, Пирин, Родопите и Стара Планина. Но и там, макар, че има правилник за маркировката на туристическите пътища в Република България на много места указанията или са неясни, или не са освежаване от много време, или напълно липсват. Росица Димитрова от Варна също споделя страстта на Димо Колев, Ангел Димитров и Албена Тасева. И всичко с инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти” започва случайно. Това, че някой трябва да свърши нещо е факт. Факт е и че това са доброволци като Росица Димитрова от Варна. Но това не става просто ей така, а трябва да има съгласуване и с местните власти, категоричен е Ангел Димитров.Така е основано туристическото дружество „Насам- Натам”, за да е по-лесна комуникацията с местните и националните власти, споделя председателят Димо Колев. Иначе следващата на любителите на планинските простори е тези дни. Те ще освежават маркировката по туристическите пътеки във Васильовска планина – около село Рибарица, връх Васильов и Тетевен, а в края на следващата седмица предстоят работни преходи с четки  и бои из Етрополска Стара планина.

Повече от героите, които представяме в Радио Варна чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Гешев - Стоилов

"Позиция" с Валери Великов, на 24 юли

Политическата обстановка в страната и преговорите за съставяне на правителство ще коментира социологът Кольо Колев. Намерението за увеличаване на пенсиите е повод за разговора с бившия социален министър Иван Нейков. ВСС не допусна за разглеждане предложението за отстраняване на главния прокурор, а вътрешният министър Бойко Рашков каза,..

публикувано на 24.07.21 в 09:27

"НА СЕЛО" в Рогачево

Тази събота разходката ни "На село" е в Рогачево. До 1942-ра година селцето носи името Геикчилер, което на турски значи „хора, които се занимават с елени“. При преименуването местните жители са искали селото им да се казва Еленово, но предложението им не е било прието и от тогава до сега името му е Рогачево. Първият ни събеседник е Диляна Ганевска...

обновено на 24.07.21 в 09:14
Chart

#642 ТОП 20 (23.07.2021-20.08.2021)

публикувано на 23.07.21 в 18:34

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 23 юли със Светлана Вълкова

Изложба подводна фотография на Любомир Клисуров и Мартин Христов в арт квартала „Таляна” във Варна „Песен на саламандър” – изложба живопис на пловдивския художник Александър Димитров със специалното участие на Симеон Димитров За самобитното литературно явление, наречено Девненско ято , четворка поети: Атанас Коев, Фикри Шукриев, Иван Ставрев и Сашо..

публикувано на 23.07.21 в 13:30

"Новият ден" на 23 юли 2021 г. с Димитрина Дончева

Първото издание на Мото рок фест в Бяла ще се проведе през почивните дни с благотворителна цел. Каква кауза ще подкрепят мотоциклетистите? Какво единствено нещо поиска кметът на община Балчик от служебното правителство? Какво се случи със събраните отпадъци след Европейското първенство по хандбал във Варна? Представителите на..

публикувано на 23.07.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 22 юли с Мариела Димитрова

Започваме в 14.10 часа с репортаж от протеста на жителите на село Стожер, община Добричка, заради системната липса на вода. В 14.20 часа ще отбележим Международния ден бокса, избран от Международната боксова асоциация (AIBA), с цел да се популяризира този спорт. За танцовата стъпка на боксьорите и шансовете ни за медали от този спорт на..

публикувано на 22.07.21 в 13:49

НОВИЯТ ДЕН на 22 юли с Иван Барбов

Малко след 8.00 часа ще ви срещнем с 90-годишната Милка Пашункова – основател на благотворителна фондация на името на покойния й съпруг к.д.п. Иван Пашунков, с която подпомага финансово студенти-сираци от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. Ще ви запознаем и с младия  физик и астроном Никола Каравасилев - създал училище „Наука за деца“ и считан за..

публикувано на 22.07.21 в 05:54