За бодро утро и добро настроение, за буден мозък и уют на сетивата. За едно хубаво начало на деня. За кафето ще говорим тази сутрин в предаването „Радио Варна представя”. За ползите от него, за качествата му, за начините на приготвяне. Музиката избира Добо Мързов, аз съм Ваня Славова!
На фокус е нещо, към което сме пристрастени, особено работещите на всякакви смени. Най-вече сутрин, дали заради ритуала, навика или за да отворим по-широко очи, веднага посягаме към кое? - към глътчица вкусно кафе!
До ден днешен кафето запазва своите позиции като една от най-известните и консумирани напитки в света, като ползите и вредите от него са тема на постоянни изследвания и противоречиви мнения непрекъснато. Безспорен факт е, че кафето е мощен антиоксидант и оказва благоприятно въздействие върху организма на човек, разбира се, ако се консумира в разумни количества.
Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче използването на кафето остава твърде ограничено.
У нас, в България, в самото начало е по-разпространено така нареченото турско кафе, приготвено на джезве. По следите на кафето Веселина Божинова ни среща с бариста Йордан Дъбов. Чуйте неговите препоръки:
Тази съботна сутрин в ефира се носи силен аромат на кафе. На този властелин в борбата с ранното ставане, дължим тонизирането си!
Най-доброкачествените кафета са арабското "мока" и колумбийското, следват гватемалското, бразилското и ямайското. Те се различават по големината на семената, по техния цвят, вкус и мирис, по абсолютното и относителното им тегло и по процентното съдържание на алкалоиди.
Най-хубаво е прясно смляното кафе. Имайте предвид, че срокът за съхранението на смляното кафе е само 7-8 седмици. Докато печеното кафе се пази в добре затворени съдове на хладно място в продължение на 6 месеца, без да загубва аромата си. Еспресото е една от най-разпространените форми на консумация на любимото ни кафе. Най-честия сорт кафе, с който се приготвя еспресото е Робустата. Той е с по-високо съдържание на кофеин и по-евтин, поради което - много разпространен.
Иначе историята на кафето е дълга и интересна.
Първото публично представяне на кафето във Франция се осъществило през 1664 г., когато на официален обяд в Лувъра Людовик XIV го опитал за пръв път. Впоследствие кралят издал указ, с който одобрил харесалата му напитка. Но всъщност откритото появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 г. В Италия кафето се появява в средата на 17 век.
Според легендата монасите-капуцини от един от манастирите, разположени северно от Рим, изобретили капучиното — може би най-известното днес италианско кафе. Като всички аскети, и те били лишени от земните радости. Е, измислили своя мъничка такава — да пият кафето само с мляко, което преди това разбивали над гореща пара до получаване на обилна, пухкава пяна. Но за да бъде млечната пяна по-устойчива, в процеса на разбиването добавяли и по лъжичка гъста сметана.
Още за пътя на кафето от бариста Георги Чернаев:
Ароматно и с вкус на кафе завършва предаването "Радио Варна представя".
Представихме кафето, но темата е неизчерпаема.
Дано сутринта ви да е започнала ведро с чаша горещо кафе, в пътсрия свят кафето ни свързва, кафето ни е спътник, кафето понякога предсказва съдби!
Всичко най-хубаво ви пожелават Ваня Славова и Добо Мързов!
Насладете се на кафето си, насладете се на ефирните моменти през август и разбира се гледайте през розова призма на синьото лято!
ИДЕНТИЧНОСТ е заглавието на албума, създаден по повод 90-годишнината на Радио Варна, чиято премиера ще бъде на 6 декември в ефира и YouTube канала на медията. Песните в новия компактдиск са поредното доказателство, че музиката има силата да свързва поколения и да изгражда нови мостове между стилове и култури. С основание може да ги наричаме и..
„Паметта е важна“ – среща след Нощта на театрите с писателката Теодора Димова Виолета Тончева за участието на Варненския драматичен театър на Фестивала в Клуж-Напока, Румъния „Нощно кино“ в петък с филми по Йордан Радичков Изложба „Морето“ в ХГ – Добрич Годишна изложба „Изобилие“ във варненската галерия „Арт Маркони“ Започва ремонт..
„Аз не пия кафе за да се събудя, аз се събуждам за да пия кафе“, беше написал някой, който явно обича както кафето, така и да сърфира из социалните мрежи рано сутрин. Иван Барбов, Емилия Николова канят всички, които искат да сърфират на вълните на Радио Варна във времето от 6.00 до 10.30 часа. Както се казва, можете да ни слушате за да..
Кръводарителска акция по случай 90 години Радио Варна! Да празнуваме живота с всяка дарена капка кръв! Да помогнем на поне 90 души! Ако се чувстваш здрав и си на възраст между 18 и 65 години, ако можеш да отделиш 30 минути и искаш да дариш кръв, ела на 4 декември (сряда), от 12 до 16 ч., пред сградата на Радио Варна в мобилен пункт..
Репортаж от заседанието на постоянната комисия по "Финанси и бюджет" към Варненския Общински съвет; Асоциация „Прозрачност без граници“ представи „Индекс на местната система за почтеност 2024 – съществува ли нова енергия за добро управление в общините?“ - репортаж; Вчера служебният кабинет одобри предложения за промени в Закона за..
В село Горичане, община Шабла се проведе обществено обсъждане на Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за изграждането на ветроенергиен парк със седем 125-метрови ветрогенератора. Таксиметровите шофьори протестират със залепени стикери на автомобилите си "Не на рекета на застрахователите" и "Стига геноцид срещу..