Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От Дуранкулак до Обзор с Марто и Митака – Пътешествениците на Радио Варна

Преди седмица с колегата Димитър Проданов пообиколихме северното черноморско крайбрежие. По време на пътешествието си срещнахме много и интересни събеседници. Днес отново ще се върнем в тези славни дни и с звукорежисьора Милица Панайотова, която подбира музиката, ще посетим отново Дуранкулак, Крапец, Тюленово, Ново Оряхово, както и много други интересни места по черноморието на север от Стара Планина.

Първото населено място, което посетихме с Митака беше Дуранкулак и по-точно плажът му. И там срещнахме германеца Сепо, който е толкова влюбен в България, че въобще не си и помисля за връщане в родината си. Сепо живее на две пейки в крайбрежно заведение и слуша стари плочи с рок музика на портативен грамофон. Разбира се, срещнахме се и със спасителите на плажа Любо Димитров и Зюмбюл Медаров, а Енчо Цветанов ни сподели защо е избрал да живее в Дуранкулак. След което поехме на юг и се озоваваме в Крапец, където се намира най-старата църква в района - „Св. Св. Кирил и Методий“. Построена е в края на 19 век. За нея ни разказа Славка Андреева, която съхранява ключа на храма. Славка Андреева участва и в местната фолклорна група, в която всички певици са облечени в различни носии. В крапец се запознахме и с хотелиера Димитър Донев, който сподели впечатленията си от сезона. В рибарското селище Кария край Шабла срещнахме Иван Несторов, току-що излизащ с кофа сафрид от лодката си и след като чухме какво е да си изкарваш прехраната с риболов, се отправихме още по на юг, в каварненското село Българево, което се слави с пъпешите си. Което си е чистата истина. Убедихме се в това и ние, не само от думите на Анка Димитрова. В това пътешествие по Северното Черноморие нямаше как да пренебрегнем лечебната кал на шабленската тузла. Пренесохме се и в Тюленово, където през 1951 е започнало добиването на нефт. От Болата се запътихме към Ново Оряхово, прескачайки големите цивилизовани курортни комплекси и още по-препълнената с хора, ремонтиращи се пътища и автомобили Варна. Говори се, че в малкото долночифлишко село се произвеждат едни от най-вкусните домати във Варненска област. Каква е тайната от Диян Димитров и синът му Цветан, който мечтае да стане горски. По пътя от Дуранкулак до Обзор спряхме за малко и в беленското село Горица – и тук хапнахме една от най-вкусните рибени чорби. Тайната ни разкри Петранка Григорова. Малко преди Бяла се намира живописния и див плаж на „Карадере” -  почти единственото недокоснато от кранове и бетоновози място по българското крайбрежие, населявано през лятото от любителите на дивите плажове. И за съжаление май и там започват да се протягат урбанистичните интереси.

Чуйте героите в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#632 ТОП 20 (14.05.2021-21.05.2021)

публикувано на 14.05.21 в 19:56

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА НА 10 ГОДИНИ!

Празнуваме рожден ден с колеги, съмишленици и приятели! Акценти от седмицата: Поетът Станислав Пенев измести художника Георги Лечев за Голямата награда „Варна ” – ще чуем позициите на Мария Тодорова – председател на Комисията по култура и на изкуствоведа Румен Серафимов – куратор в Градската художествена галерия Сбогуване с..

публикувано на 14.05.21 в 13:40
Варненско крайбрежие

"Новият ден" на 14 май 2021 г. с Димитрина Дончева

Защо жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест? Ще успеят ли граждани и институции да върнат чистотата във варненската местност „Перчемлията”? Кой ще стане „Най-добър млад шофьор на България”? Състезанието е във Варна. Тази вечер е старта на 51-вото поред Международно рали..

публикувано на 14.05.21 в 06:00
Студиен комплекс 5, Радио Варна

НА СВЕТЛО на 13 май с Валерия Василева

БНР получи специалната награда на международния музикален конкурс "Св е тозар Стр а чина" за запис на фолклорна музика за  пиесата "Тракийски напеви" - изпълнението е на младия гъдулар Симеон Илиев, а отличеният запис реализира екип на музикалната редакция на Радио Варна. Репортерска проверка по сигнали на слушатели показва, че..

публикувано на 13.05.21 в 13:59

НОВИЯТ ДЕН на 13 май с Иван Барбов

От 1 юни влизат в сила електронните рецепти. До кога ще се издават и обработват рецепти на хартиен носител и има ли вече аптеки във Варна, които работят с електронни? Проверка на Емилия Николова. След 8:30 часа ще ви запознаем с един казус с пациент на болница „Света Анна“ във Варна. Имало ли е пренебрежително отношение от лекари от..

публикувано на 13.05.21 в 05:50
мега пиано

НА СВЕТЛО на 12 май с Валерия Василева

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, положи клетва днес - ко ментар на доц. Тошко Петров, д-р на политическите науки, ръководител на катедра „Социални и правни науки” в ТУ-Варна. 125 години от създаването на Тракийското дружество във Варна отбелязаха с поднасяне на венци и цветя на паметника на..

публикувано на 12.05.21 в 12:56

НОВИЯТ ДЕН на 12 май с Мариела Димитрова

Само след дни започва изпращането на абитуриентите – свободни часове при козметици, маникюристи и за други разкрасителни процедури почти няма.... Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещите абитуриенти е официалният тоалет за бала. Всяка година тенденциите в предпочитанията на младежите се променят. Какви са тази година, взема ли превес..

публикувано на 12.05.21 в 06:52