Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От Дуранкулак до Обзор с Марто и Митака – Пътешествениците на Радио Варна

Преди седмица с колегата Димитър Проданов пообиколихме северното черноморско крайбрежие. По време на пътешествието си срещнахме много и интересни събеседници. Днес отново ще се върнем в тези славни дни и с звукорежисьора Милица Панайотова, която подбира музиката, ще посетим отново Дуранкулак, Крапец, Тюленово, Ново Оряхово, както и много други интересни места по черноморието на север от Стара Планина.

Първото населено място, което посетихме с Митака беше Дуранкулак и по-точно плажът му. И там срещнахме германеца Сепо, който е толкова влюбен в България, че въобще не си и помисля за връщане в родината си. Сепо живее на две пейки в крайбрежно заведение и слуша стари плочи с рок музика на портативен грамофон. Разбира се, срещнахме се и със спасителите на плажа Любо Димитров и Зюмбюл Медаров, а Енчо Цветанов ни сподели защо е избрал да живее в Дуранкулак. След което поехме на юг и се озоваваме в Крапец, където се намира най-старата църква в района - „Св. Св. Кирил и Методий“. Построена е в края на 19 век. За нея ни разказа Славка Андреева, която съхранява ключа на храма. Славка Андреева участва и в местната фолклорна група, в която всички певици са облечени в различни носии. В крапец се запознахме и с хотелиера Димитър Донев, който сподели впечатленията си от сезона. В рибарското селище Кария край Шабла срещнахме Иван Несторов, току-що излизащ с кофа сафрид от лодката си и след като чухме какво е да си изкарваш прехраната с риболов, се отправихме още по на юг, в каварненското село Българево, което се слави с пъпешите си. Което си е чистата истина. Убедихме се в това и ние, не само от думите на Анка Димитрова. В това пътешествие по Северното Черноморие нямаше как да пренебрегнем лечебната кал на шабленската тузла. Пренесохме се и в Тюленово, където през 1951 е започнало добиването на нефт. От Болата се запътихме към Ново Оряхово, прескачайки големите цивилизовани курортни комплекси и още по-препълнената с хора, ремонтиращи се пътища и автомобили Варна. Говори се, че в малкото долночифлишко село се произвеждат едни от най-вкусните домати във Варненска област. Каква е тайната от Диян Димитров и синът му Цветан, който мечтае да стане горски. По пътя от Дуранкулак до Обзор спряхме за малко и в беленското село Горица – и тук хапнахме една от най-вкусните рибени чорби. Тайната ни разкри Петранка Григорова. Малко преди Бяла се намира живописния и див плаж на „Карадере” -  почти единственото недокоснато от кранове и бетоновози място по българското крайбрежие, населявано през лятото от любителите на дивите плажове. И за съжаление май и там започват да се протягат урбанистичните интереси.

Чуйте героите в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#622 ТОП 20 (26.02.2021-05.03.2021)

публикувано на 26.02.21 в 18:26
led

В „Гравитация нула” на 26 февруари

В „Гравитация нула” на 26 февруари с Мартин Николов Новият Закон за филмовата индустрия – защо от гилдията не го подкрепят и настояват за президентско вето – разговор с режисьора Анри Кулев; Започва 18 международен фестивал за късометражно кино „In The Palace” – представяме го с директора Цанко Василев; Детският спектакъл-концерт „Ало, ало слънчице!“..

публикувано на 26.02.21 в 11:48

НОВИЯТ ДЕН в петък, 26 февруари

Павлин Косев, собственик на хотели и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите с коментар за работата на бранша от 1 март; Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници?; Изключително голям интерес за гласуване на местните парламентарни избори има сред българската общност в Германия. За..

публикувано на 26.02.21 в 07:29

НА СВЕТЛО на 25 февруари с Иван Барбов

Българската общност във Великобритания направи петиция за промени в Изборния кодекс. Какви са исканията им? Репортаж на Димитрина Дончева. Колко и на каква стойност са реализираните проекти с европейски средства в област Варна за периода от 2014 до 2020 година? Как бяха подпомогнати фирмите, засегнати от пандемията? Отговорите ще научим от..

публикувано на 25.02.21 в 14:04

"Новият ден" на 25 февруари с Мариела Димитрова

Глобалната интернет мрежа става все по-бърза и всеобхватна, очаква се с навлизането на новата 5G технология възможностите й да бъдат почти необятни. Ще бъдем ли обаче, ползвайки 5G, по-уязвими като потребители? В 8.15 часа ще коментираме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет. В 8.40 ще ви срещнем с Радан Мирянов..

публикувано на 25.02.21 в 06:27
Пясъчният полумаратон

НА СВЕТЛО на 24 февруари с Валерия Василева

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна и ресторантьор за ваксинирането на работещите в бранша като част от подготовката за отварянето от 1 март. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира има ли достатъчно ваксини за масова имунизация срещу ковид във Варна. Откриха медийното студио в Икономически университет –..

публикувано на 24.02.21 в 13:39

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 24 февруари

Денонощен ваксинационен кабинет е открит в Диагностично-консултативния кабинет „Св.Клементина” във Варна.Той ще работи до 7 часа сутринта. Успоредно с това продължава и ваксинационната  кампания за всеки желаещ от понеделник до петък. Разговор с управителя на здравното заведение д-р   Иван Иванов; Акробатът Красимир Васов за мечтата му да..

публикувано на 24.02.21 в 06:26