Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-интересните събеседници "На село" през 2018


Да води предаване за българското село в Североизточна България за Ваня Славова бе повече от предизивикателство.

Животът на село е: труден, спокоен, замрял, заседнал някъде в миналото, понякога без перспектива, друг път раздвижен от всички нови хора, решили да се заселят там. А последните са предимно чужденци: германци, англичани, гърци... На тях им харесва тази природна и райска обстановка. Те са загърбили големия град и са потърсили смисъла на човешкото си съществуване в малките неща, при малките (но с големи сърца) хора.

Българското село често е изоставено. С рушащи се къщи, с празни домове.

Българското село е европейска екзотика: с дейността на пенсионерските клубове и все още живите читалища. Само там се открива  пулсиращият кипеж, дозата патриотизъм, българщината, крепящи се на нишки, по-тънки от самодивски косъм...

Имаше кметове, които отказаха във времето да им бъдем гости. Не им се сърдя. Явно смятат, че няма какво да ни кажат: нито те, нито умърлушениете селяни с ниски пенсии, за които журналистите са поредните, на които могат да се оплачат и толкова. По-добре без гости. Българите като цяло вече не сме гостоприемни. Придобихме западния маниер да се срещаме навън, на кафе. Жалко.

Имаше и кметове, които правеха предаването, с отзивчивостта, с която ни насочваха къде да отидем и кого да видим. На тях им благодаря с огромна признателност!!!

Най-добре ми беше в селата Арковна и Невша. Там със сигурност ще отида отново. И вие отидете, ако не сте ходили. Има защо!

Най-отворени бяха чужденците: немците в село Ягнило, които правят реставрация на старите български къщи, странната птица Дейвид Батъл по-известен като Дейвид Бекъм от Падина, Харис от село Осеново, който се изкефи, че "боруме на миламе еллиника"-"можем да си говорим на гръцки".

Най-забавни бяха бабите: Иванка от Щипско, Вангелина от Страшимирово; дядовците: Живко-от Арковна, над 90-годишен...

Това бяха срещи, в които хората до откровеност отваряха чрез приказка сърцата си пред мен. Нямаше как да не отворя и своето. Една колежка, водеща, дори ме скастри, че много лични неща споделям. Аз не съм варненка, не мога, когато събеседникът е открит, да спазвам дистанцията на журналист. Аз съм просто човек, роден в малък град в Родопите, с произход: от село. И не ме е срам. Нито има какво да крия. Аз съм Ваня от Мадан. И мечтата ми е да направя предаване за едно от най-хубавите села в Родопите: Широка лъка, с местни хора, с тяхното гостоприемство и с техния уникален език и хумор.

Дай Боже през някоя следваща година! ;)

ВИЖТЕ ОЩЕ
Високо...високо...високо...

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 24 януари със Светлана Вълкова

„Последните фоторепортери” в Арт салона на Радио Варна Актьорите Симеон Лютаков и Пенко Господинов за ролите си на Отело и Яго във варненската премиера на „Отело” „Донкихотски брътвежи” в ДЮТ „Златното ключе” -   гостуват Сия Папазова и Габриела Дянкова Нови изложби в галериите „Ларго” и „Папийон” Мащабна експозиция „Художници..

публикувано на 24.01.20 в 13:45
снимката е илюстративна

НОВИЯТ ДЕН в петък, 24-и януари

Koнструктивната експертиза на засегнатия бл. 302 в кв. „Владислав Варненчик” е готова. Какво показват данните от анализа?; Разговор с Марин Сотиров, представител на Сдружението на заведенията в България (на малкия и средния бизнес), който анонсира за протеста на бранша на 29 януари, паралелно в столицата и във Варна; Веска Вълканова –..

публикувано на 23.01.20 в 16:44

"POST FACTUM" с Валери Великов, на 23 януари

Началото отново е посветено на водните проблеми. Поредният абсурд по темата, с днешна дата, е от Свищов. Там има 70 аварии, защото полиетиленовият водопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на Свищов и в селата Вардим и Царевец, е изграден от тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни нужди. Граждани и представители на..

публикувано на 23.01.20 в 15:48

"На светло" на 23 януари 2020 г. с Димитрина Дончева

До кога ще продължи ремонтът на ул. „Михаил Колони” във Варна, заради който от днес е затворена улицата до Шишковата градинка? Ново огнище на африканска чума във Варненска област. Парите на Балчик – колко ще похарчи общината през 2020 година и за какво? 49 деца учат в началното училище в село Снежина. Какъв е стимулът на..

публикувано на 23.01.20 в 11:43

”Новият ден” на 23 януари с Мариела Димитрова

Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания към омбудсмана ще заседава днес по повод казуса с хилядите хора с увреждания, които са без личен асистент от началото на 2020 г. Това е така, защото те не попадат в обхвата на Закона за личната помощ, осигуряващ такава помощ за хората с 90 и повече процента степен на увреждане. Темата..

публикувано на 23.01.20 в 08:43

"Post Factum" с Валери Великов, на 22 януари

Започваме с кратък обзор на някои от новините с днешна дата: КПКОПНИ, Васил Божков, БНР, прокуратурата в Комисията по хазарта, Перник и финансовите задължения на „Градски транспорт“-Варна, от където днес опровергаха собственото си писмо. Учените и интелектуалците от инициативата "Единение" излязоха с радикално обръщение, с което..

публикувано на 22.01.20 в 15:33

"На светло" на 22 януари 2020 г. с Димитрина Дончева

Проблемите в общинското предприятие „Градски транспорт” във Варна в коментар на шофьори. Служители в общинската администрация в Каварна сигнализират за забавяне на изплащането на трудовите им възнаграждения. Има ли повод за притеснение по отношение на финансовата стабилност на морската община и какъв е изходът от ситуацията? Защо..

публикувано на 22.01.20 в 13:19