Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кристиян Ивковски: Хванах морена и ми казаха, че съм луд!

Кристиян Ивковски е известен варненски любител на силните усещания. Популярен е като многократен национален шампион по сърф, любител на моржуването и подводния риболов. Този път ни гостува, за да сподели емоциите си от новогодишно пътуване до Египет. Крис планира да съчетае семейната почивка с повечко сърф на Червено море. Но както ще научим спокойните води не се оказаха никакво предизвикателство за него и вместо на борда той се спусна под морското ниво.
А там приключенията са забележителни и запомнящи се за цял живот. Едва ли се сещате за друг човек, който без страх от токсичната захапка прегръща една от най-опасните риби - морената! Познайте за какъв го определиха местните туристически водачи...
"Няма как да искаш да обиколиш света и да не не видиш пирамидите - разказва за предването "Хоризонти" Крис. - Египет е втората най-популярна дестинация за гмуркане в света след Големия бариерен риф в Австралия. И наистина когато се гмурнеш хиляди риби идват при теб, наистина хиляди. Просто си носиш малко парче хляб и те не бягат от теб. Така е защото там подводния риболов е забранен и рибите не се страхуват, а напротив свикнали са с туристите. При нас е обратното."
От Крис ще научим още какво е усещането да караш бъги в пустинята и да се срещнеш с бедуините и защо егитпяните имат къщи без покриви.
Слушайте "Хоризонти" с автор и водещ Иван Симеонов всяка неделя след 18 часа.ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненското езеро и строежът на Алепу

"Позиция" с Валери Великов, на 6 юни

Интервюто на Даниела Стойнова с председателя на Гражданската платформа „Изправи се.бг” Мая Манолова за замърсяването на Варненското езеро. Темата продължава с председателя на групата общински съветници от ГЕРБ във Варненския общински съвет Бранимир Балачев, който ще коментира и намалените приходи в общинския бюджет заради кризата с..

публикувано на 06.06.20 в 08:00

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 5 юни със Светлана Вълкова

Петиция за възстановяване на културния живот във Варна създадоха обединени артисти и културни оператори Нов сайт за култура заработи във Варна Спомен за Невена Коканова Утаеното време на художника Йордан Кисьов „Я помню чудное мгновенье“ – музикално-поетичен концерт на открито „Копнеж по Италия“ –..

публикувано на 05.06.20 в 13:08

"Новият ден" на 5 юни 2020 г. с Димитрина Дончева

Къде ще почиват жители на Балчик това лято и притеснява ли ги Ковид-обстановката? Колко ще са неохраняемите плажове във варненска област през летния сезон? Има ли вече плажуващи на централния плаж във Варна и чиста ли е плажната ивица? Жители на село Добротич излизат на протест срещу управлението на община Вълчи дол. Какви са..

публикувано на 05.06.20 в 06:00
кап. Георги Георгиев

НА СВЕТЛО на 4 юни с Валерия Василева

Варна почете големия български ветроходец кап. Георги Георгиев в деня на неговата 90-годишнина - репортаж от поклонението пред дома на мореплавателя. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклиса в двора на АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов“, който ще носи името на Св. Стилиян Пафлагонийски - закрилник на малките деца. Над 100..

публикувано на 04.06.20 в 12:23

"Новият ден" на 4 май с Емилия Николова

Разкрасителният сектор също не бе подминат от КОВИД-кризата. От бранша не искат помощи от държавата, а регулация. Защо фризьорите смятат, че маската пречи да си вършат работата? И още въпроси към Ивелина Любомирова, собственик на Салон за красота във Варна. Собствениците на фитнес зали са готови да протестират, ако не получат безвъзмездна помощ..

публикувано на 04.06.20 в 05:05

НА СВЕТЛО на 3 юни с Валерия Василева

Репортерска проверка за разчистването на свлечените земни маси над Офицерския плаж във Варна и становище на областния управител Стоян Пасев. Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ повече от 18 месеца не са получавали заплати – как ще ги защити Фондът за гарантиране на вземанията. Пътуваме от Варна до гробищен парк..

публикувано на 03.06.20 в 11:35

“Новият ден” на 3 юни с Мариела Димитрова

Кризата с коронавируса влоши състоянието на хората със сърдечна недостатъчност. Изводът е на лекарите е от проведената он-лайн среща на общопрактикуващи лекари и кардиолози. Предложенията ще бъдат обобщени и предоставени на Дружеството на кардиолозите в България, за да се позиционира сърдечната недостатъчност като ключов здравен приоритет. И още от..

публикувано на 03.06.20 в 06:05