Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЮАНСИ на 1 март

На първи март си разказваме легендата за сестрата на Хан Аспарух – Хуба. Тя била пленница в друго царство. Аспарух пратил вест на сестра си, че е намерил земя, където да се заселят. Хуба успяла да избяга от плен, яхнала кон и препуснала без почивка, докато стигнала до река Дунав. Докато търсели брод да премине, Хуба пуснала сокол. На единия му крак вързала бял конец, а другия край държала в ръцете си. Соколът литнал и успял да намери пътя, но стрела го пронизала, той паднал мъртъв и кръвта му обагрила конеца. Хуба проследила нишката и така намерила пътя към брат си, и там българите заживели, свободни и честити в новата земя - България. От тогава, бяло-червеният конец свързва българите със здрава нишка, където и по света да се намират.

А хлябът.....Той е създаден от дълбока древност от шумерите. Християнската религия е допринесла много за изграждане чувство на преклонение пред силата на хляба и издигането му в култ, отразени в молитвите на християните по целия свят. В българското народно творчество това преклонение се среща в редица народни песни и поговорки, сред които най-популярна е “От хляба по-голям няма”. За българина хлябът има по-особено място в храненето в сравнение с европееца или азиатеца, защото в традиционната ни диета на първо място участва хлябът, станал символ на съществуването ни още от дълбока древност. За него Йордан Радичков пише:

“Въпреки цялата си скромност воденицата е място не по-малко свято от манастира или от който и да било прочут параклис или постница, защото на това свято място се извършва една част от магията на хляба".

Символиката на женската същност, енергията на Венера, осъзнатият светоглед към здравословния начин на живот и оценените дарове на природата заплитат нишки с философията и дори с мистичността на вярванията, в енергията на камъните и амулетите, в мъдростта на древните култури и на лечителите, добили знание, наблюдавайки света, в който живеем.

Каня ви да надникнете в корените си и магията на хляба с моята гостенка Елена Драганчева. Обещавам, че няма да останете безучастни, а и идеята с какво да храним здравословно децата си ще ви задържи на честотота на Радио Варна и предаването Нюанси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 22 април

Регионалният исторически музей във Варна се подготвя с нова експозиция „Нумизматика“. Монетната колекция е от 28 пана, разположени в две зали. Официалното откриване на новата експозиция на РИМ-Варна ще е в началото на месец май. Среща с Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна; 175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все..

публикувано на 22.04.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 22 април с Мариела Димитрова 

Какви намеси в градската среда ща включва мащабният ремонт на бул.Цар Освободител и как ще се впише в градската тъкан лекото метро, което е заложено да минава по-него? Отговорите на тези въпроси се надяваме да чуем на общественото обсъждане тази сряда, 24 април от 17 часа в зала Пленарна на общината. Тази сутрин ще чуем знаят ли варненци за този..

публикувано на 22.04.24 в 05:59