Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

RETURN - дебютният албум на София Димитрова

София Димитрова започва музикалния си път като оперна певица. Възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. Живее в продължение на 15 години в Ню Йорк. Изнася концерти в Италия, Швейцария, Португалия, Испания, САЩ, Англия, Шотландия. Тя винаги е била привърженик на свободата във всичките ѝ форми. Това я кара да излезе от рамките на класическата музика и да се насочи към джаза. След завръщането си във Варна, участва активно в музикалния живот на града със своя солов проект, както и с джаз групата Sofistics. Нейните музикални търсения не спират до тук. Напротив довеждат я до създаването на първия ѝ албум - Return, който певицата определя като връщане към себе си и към корените си.

Искахда направя албум в стил, който да е различен от класиката, да се завърна към себе си и към това, което винаги съм мечтала да правя още в тийнейджърските си години - да композирам и изпълнявам собствена музика.

RETURN - първият албум на София ДимитроваВ основата му е синтпоп звученето, стил, с който София израства през тийнейджърските си години. В него изобилстват синтезатори и електронни звуци. Половин година отнема на певицата да завърши този проект, в който е сама като изключим участието на китариста Деян Ангелов в някои от песните. В Return София е композитор, текстописец, певица и инструменталист. Вдъхновнява я всичко, дори малките неща, които низаобикалят ежедневно: Един случайно чут разговор между непознати ме вдъхновява да напиша няколко песни., споделя певицата.

Гласът в този проект звучи много чисто и натурално, без намесата на допълнителни ефекти: От самото начало, когато започнах да записвам албума държах на това гласът да звучи естествено на фона на цялата електронна музика с аналогови синтезатори. За мен беше много важно това., разказа София в ефира на Радио Варна. Официалната премиера на Return ще бъде на 17 май във
Варна.

Повече за албума може да чуете в прикачения аудио файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО в понеделник, 10.08.2020г.

14 - 15ч. От днес до петък, последните дни преди да отбележим празника на Варна – 15 август, в началото на следобедната програма   ще ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Първата среща е с Фреди Люпке, който живее повече от 20 години в Германия. Интервю на Димитрина Дончева ;..

публикувано на 10.08.20 в 13:36

"Новият ден" на 10 август с Емилия Николова

Репортаж от Многопрофилната болница в Добрич – ще може ли лекарският екип да се справи със сложната ситуация, настъпила с ръста на заболелите от Ковид-19? Селата Доброглед, Зорница и Любен Каравелово от днес са на воден режим - докога? Веган хляб и кето земелки за здравословно хранене по авторски рецепти произвеждат Варна. Кой стои зад..

публикувано на 10.08.20 в 05:44

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 7 август със Светлана Вълкова

Стефан Цанев, роден днес: „Аз помня само доброто и така по-добре се справям с лошото” "Безмълвие" – новата книга на Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски Изложбата „Кристо – ранни етюди“ в Градската художествена галерия на Варна Проектът „Отвъд хоризонта“ представя геометрично изкуство..

публикувано на 07.08.20 в 12:02

НОВИЯТ ДЕН в петък, 7-ми август

Темата за свободния достъп до плажовете по родното ни Черноморие е актуална всяко лято. Примерите за липсата на такъв с годините стават все повече. Още преди започването на активния летен сезон, стартирал по-късно тази година, в средата на юни месец община Каварна издаде заповед за премахването на бариерата на входа на Ваканционното селище..

публикувано на 07.08.20 в 05:57
Преображение Господне, икона на Теофан Грек

НА СВЕТЛО на 6 август с Валерия Василева

Празникът Свето Преображение Господне във Варна. Националната пациентска организация организира днес виртуален медиен уебинар на тема "COVID-19: Ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” . Репортерска проверка по сигнал на слушател за неудобства в условията, при които се лекуват приетите във варненската Инфекциозна клиника. ПК „Наука и..

публикувано на 06.08.20 в 13:44

"Новият ден" на 6 август с Емилия Николова

На 6 август  Българската православна църква отбелязва един от най-светлите  празници – Преображение Господне. В Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар, разказва отец Дончо Александров. Параклисът "Свето Преображение Господне" във варненския квартал „Младост” днес има храмов празник. Ранна среща с..

публикувано на 06.08.20 в 05:55

НА СВЕТЛО на 5 август с Валерия Василева

Бейрут след експлозията – човешките измерения на трагедията споделя д-р Аделина Климова, която от 33 години живее и работи във втория по големина град в Ливан, Триполи. Тактилна пътека изградиха в Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Проф.д-р Иван Шишманов“ във Варна - интервю с директора, Жулиета Петкова. За..

публикувано на 05.08.20 в 13:22