Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"На село" в Бенковски

Здравейте, уважаеми слушатели! Ведра да бъде сутринта в съботния ден е пожеланието от мен Ваня Славова и от звукорежисьора Недялко Добрев.

Предаването за селото излиза във ваканция, но днес все още е налично с фокус село Бенковски. Срещам ви с Хасан Хасанов от Бенковски-мъдрец с богата ерудиция, водопроводчик по професия.

С усмивка и съвет от него гледаме на живота от хубавата му страна:


Снимка

Намираме се ефирна в китното село Бенковски, което е съвсем близо до Варна. На гости сме в кметството. В уютна компания и на сладка приказка.

Кметът на Бенковски за селото:


Особено е спокойствието на село Бенковски, особена е енергията там, човечни са хората. Чуйте още от Емел Юзбеева:


Снимка
Има и живи села, като Бенковски. След малко продължаваме с интересните срещи там.

Бенковски е хубаво селце, разположено на 15-сет километра от Варна. На мен и на колегата Румен Сарандев ни направи впечатление, че всички улици са с имена на реки. Питам на кого е тази идея, а отговор ми дава Пенка Георгиева:


Невероятна е енергията в село Бенковски, разкошен е въздухът, а събеседниците са номер ЕДНО. На мухабет в кметството чуваме птичите песни и се радваме на живота.

Харесвам истинските хора, открити, откровени и сърдечни като Хасан, местният водопроводчик в Бенковски. Запознайте се и вие с него.


Има ли хубава природа в едно село, има ли спокойствие и сърдечни хора, друго не е нужно за един приятен живот!


Намираме се в село Бенковски, сред тишина и приятни хора. Хасан Хасанов е водопроводчик там от 30-сет години. Иначе обича историята. А каква е историята на водопровода в селото, ще чуем от него:


Да, римляните са оставили водни следи навсякъде, където са били. А ние сме по следите на хубавите хора и китните села из България. Тази събота в Бенковски, след ваканцията, живот и здраве през месец септември и в още прекрасни села.

Хубав почивен ден от Ваня Славова и Недялко Добрев.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Post Factum" с Валери Великов, на 22 януари

Започваме с кратък обзор на някои от новините с днешна дата: КПКОПНИ, Васил Божков, БНР, прокуратурата в Комисията по хазарта, Перник и финансовите задължения на „Градски транспорт“-Варна, от където днес опровергаха собственото си писмо. Учените и интелектуалците от инициативата "Единение" излязоха с радикално обръщение, с което..

публикувано на 22.01.20 в 15:33

"На светло" на 22 януари 2020 г. с Димитрина Дончева

Проблемите в общинското предприятие „Градски транспорт” във Варна в коментар на шофьори. Служители в общинската администрация в Каварна сигнализират за забавяне на изплащането на трудовите им възнаграждения. Има ли повод за притеснение по отношение на финансовата стабилност на морската община и какъв е изходът от ситуацията? Защо..

публикувано на 22.01.20 в 13:19

"Море и бряг" с Валери Великов, на 22 януари

Какво отношение има Международната морска организация към инциденти, като този с българските моряци в Норвежко море и какво може да предприеме IMO? На какъв етап е проектът за Паметник на моряка във Варна? Отговорите са от госта в студиото капитан Димитър Димитров – морски посланик в IMO и председател на фондация „Морски съдби“...

публикувано на 22.01.20 в 09:00
Извинението да 20-секундното закъснение

"Post Factum" с Валери Великов, на 21 януари

Започваме с коментар на новинита, че железопътна компания в Япония е поднесла извинения на пътниците си /на снимката/, след като един от влакове пристигнал с 20 секунди по-късно, отколкото е било предвидено по разписание. Предварително гласуване на решението по пакета „Мобилност“ се проведе днес в Комисията по транспорт към Европейския..

публикувано на 21.01.20 в 15:04

НА СВЕТЛО на 21 януари със Светлана Вълкова

Празник на родилната помощ /Бабинден/ в АГ болница във Варна Нова програма в подкрепа на българските пчелари е активна отскоро в страната, нарича се „Осинови кошер” Доброволци от Добрич направиха от подръчни материали къщички за бездомните котки в града Защо в България периодично има дефицит на лекарства? Премиера на „Отело” във Варненския..

публикувано на 21.01.20 в 13:45

"Новият ден" на 21 януари 2020 г. с Димитрина Дончева

Сигнал за  опасни клони на дървета във Варна е подал многократно варненец  до район Одесос. Защо от кметството не реагират? Бързите тестове за грип - или как можем да разберем, че носим вируса преди да се проявят симптомите? Ново място за смислени и забавни дейности за деца на възраст от 6 до   9 години има вече във Варна. Къде и..

публикувано на 21.01.20 в 06:00

”На светло” на 20 януари с Мариела Димитрова

Регионален акцент по темата за изгарянето на боклук в предаването днес. За ново инвестиционно предложение в град Девня, за увеличаване на капацитета на действаща инсталация за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци, съобщи в интервю за Радио Варна преди дни Данита Заричинова от екип Нулеви отпадъци на Екологично сдружение „За Земята”. В..

публикувано на 20.01.20 в 13:56