Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"НА СЕЛО" - в училище "Св.Св. Кирил и Методий" - град Белослав

Здравейте! Днес, в предаването „На село” пътуваме до Белослав. Градът, който все още местните наричат Гебедже, имаше повод през изминалата седмица да събере на едно място хора, преминали през най-голямото училище в общината - „Св.Св. Кирил и Методий”.

Десетки бивши възпитаници дойдоха в Деня на отворени врати, организиран от директора, госпожа Веска Вълканова. Целта бе да се представи обновената дигитализирана база на учебното заведение, финансирана по проект по програмата за развитие на селските райони.

Директорът на учебното заведение Веска Вълканова е първият и може би най-важен човек в училище „Св.Св. Кирил и Методий”. Защо ли? Защото без добро управление – няма добри резултати, а резултатите са налице – не само материалните, но и духовните. Разбирателството и топлите отношения в колектива и между учениците, ме навеждат на мисълтта, че тези учители милеят не само за срещите си с децата, но и да са заедно с колегите си всеки ден. Не срещнах човек, който да не бе искрено усмихнат, а това е гаранция, че в училище цари среда на уважение и безкрайна любов.

Директорката, Веска Вълканова, която не пропуска да провери знанията на децата по български език и в свободен разговор под формата на закачки с тях ни посреща в деня на отворени врати с изключително гостоприемство и отдаденост, въпреки натоовареността на ден:


Веска Вълканова и нейният екип посрещнаха бивши възпитаници на училището. Сред тях бяха д-р Георги Костадинов и арх. Илина Момчева. Как е изглеждал преди учебният процес и какво искат да кажат на учениците днес?


Чухте двама от успешно реализиралите се бивши възпитаници на училище „Св.Св. Кирил и Методий” – гр. Белослав, д-р Георги Костадинов и арх. Илина Момчева. Нашата следваща среща е с най-малките възпитаници – децата от 1-ви и 6-ти клас. В коридорите на училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Белослав се запознавам с една бъдеща баскетболистка от 1-ви клас и каките и батковците от 6-ти клас, на които им предстои важен избор дали да останат в това училище или да тръгнат към по-големият град, където ще кандидатстват.


Това е предаването „На село”, с акцент днес, който поставяме на средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – град Белослав. Причината да отделим това голямо внимание днес точно на училището, което носи името на светите братя донесли писменността на народа ни, е , че от началото на новата учебна година, децата там имат възможността да се обучават в една напълно обновена база. База, която нямат някои от най-известните училища в големите градове, например. Но затова ще говорим по-късно, защото немога да се стърпя и да не ви разкажа как ни посрещат в кабинета по музика. Там попадаме на обреда бръснене на младоженец и забулване на булка. Традиции, които децата трябва да знаят и да уважават:

Така с хляб и сол, с емоция в душата излизам от кабинета по музика и тръгвам към следващата среща в дена на отворените врати – а тя е с една колоритна личност, която всеки випуск на училище „Св. Св. Кирил и Методий” – град Белослав помни с добри чувства, с любов и възхищение.
Математиката е предмет, който или те въвлича, или изобщо не те интересува. Предполагам, че ще се съгласите с мен. Макар и да съм от втория тип хора, срещата със следващия събеседник, било тя и кратка, остави у мен най-силният отпечатък за него ден. Кой не знае госпожа Сопотска, повелителката на дробите, числата и точната наука. Една колоритна особа, която заобичах човешки, само от една среща. Скромността краси човека, една хубава българска поговорка, която в случая си тежи на мястото. Бъдете жива и здрава госпожо Сопотска и само мога да съжалявам, че някога не съм случила да бъда във вашия клас по математика, за да я заобичам като наука.

Най-важното е да запазиш корените си, да знаеш откъде си тръгнал и какво си получил от родителте си и учителите си. В днешно време за децата всичко материално е даденост, затова на нас, възрастните, е нелеката задача да ги обгрижваме, да им даваме нужното внимание, за да пораснат възпитани и жадни за наука млади хора. Важно е да даваме равен шанс на всички деца – достъпът до образвание е важен и в Белослав учениците го имат. Най-важното е обаче, училището да бъде пазено, за да му се радват и следващите поколения. И така както започна този Ден на отворени врати в училище „Св.Св.Кирил и Методи” в Белослав, под надслов „Да ценим училището” ще сложим и точката в предаването "На село".
Нина Милошевич и Недялко Добрев, ви пожелават по-често да се връщате към корените си и да предавате спомените си на следващите поколения, за да помнят и ценят!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 17 юли с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и ... алармата звънна“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Д оказано е, че колкото и добре да спи човек, рано или късно все трябва да стане за работа. За тези, които са чули рано досадния понякога звук на алармата, каним ви да започнете деня с усмивка и добро настроение на честотите на Радио Варна...

публикувано на 17.07.24 в 06:16
Лято край язовир

НА СВЕТЛО на 16 юли с Валерия Василева

Срещаме ви с доброволци, участвали в гасенето на пожарите край Варна през последните дни. За поредна година Математическата гимназия във Варна води в областта по най-висок бал за прием след седми клас. Акцентите от пленарната сесия на Европейския парламент и избора на председател. България трябва да започне опити с извалявания..

публикувано на 16.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 16 юли с Мариела Димитрова

Живите организми в морето преминават през климатичен стрес в горещите летни дни. При обичайни около 25 градуса на морската вода през месец юли в района на Варна, сега синоптиците съобщават за около 27 градуса. Още за ефекта на затоплянето върху живия свят в морето в 8.10 часа ще коментираме с доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към..

публикувано на 16.07.24 в 06:27

На 15 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY). Представяне на дебюта на CONVICTED SOULS "Осъдени души" – разговор с Радослав Антонов. Боян Генов "Hellbobz" за новия сингъл на FYELD с участието на Гурко (АНИМАЦИОНЕРИТЕ) "Dyavol Mraz". Разговор на Ясен Вакашински с Петър Манджуков за..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

"Новият ден" на 15 юли

Разговор на Даниела Стойнова с Маргарита Христова, хотелиер в Златни пясъци.“Вземете всичко, което можете да изядете, но изяжте всичко, което вземете!” – това е посланието на кампания, която вече много хотелиери по Българското Черноморие провеждат в своите обекти. Те са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към гостите да ценят..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

На село в Шкорпиловци

Шкорпиловци се намира на 40 километра от морската столица Варна.  В селото, което е в обхвата на община Долни чифлик, постоянно живеят около 700 души. В активния летен сезон броят им достига хиляда души с живеещите във вилната зона, обяснява кметът Атанас Кателиев.  В селото има 20 къщи за гости, един хотел и ведомствена почивна станция. Туристите са..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
автор: Петра Димитрова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 юли със Светлана Вълкова

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“ XVII Международен фотографски салон Варна 2024 на входа на Морската градина от утре Варна посреща 15-тото издание на „Алея на книгата" през август Изложбите през седмицата: живопис на Петра Димитрова в Art Meeting, Георги Андонов в..

публикувано на 12.07.24 в 11:03