Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ТУ-Варна втори по сила в програмирането сред университетите у нас

Технически университет - Варна се утвърди като втори по сила сред университетите у нас в състезателното програмиране и зае трето място от 28 отбора на ХХХІІ Републиканска студентска олимпиада по програмиране. Студентите от Варна се наредиха в крайното класиране с 9 решени от общо 12 задачи веднага след двата отбора на СУ "Св. Климент Охридски". Бъдещите инженери от Варна изненадаха корифеите от журито и с много ефективно решение на една от най-трудните задачи, различно от решението, което предложи комисията.

Тази година домакин и основен организатор беше Американският университет в Благоевград, а състезанието се проведе дистанционно на 9 май чрез платформата www.hackerrank.com. Основният принцип на олимпиадата е да се провежда по правила максимално близки до международното състезание International Collegiate Programming Contest, организирано всяка година от престижната Асоциация за изчислителна техника (Association for Computing Machinery - ACM). Всеки университет може да участва с повече от един отбор. Крайното класиране е по университети и се определя от позицията на най-добре представилия се тим на съответното висше училище. Всеки отбор се състои от трима студенти, които по регламент при провеждане на живо имат на разположение само един компютър в рамките на пет часа за решаване на определен брой задачи. Тази година бяха дванадесет. Поради извънредните обстоятелства, свързани с пандемията от COVID19, това правило беше променено и всеки студент тази година имаше възможност да работи на личния си компютър у дома. Допуска се всеки университет да участва с повече от един отбор, а крайното класиране е по университети и се определя от мястото на най-добре класиралия се отбор на висшето училище. Технически университет - Варна и на това издание на състезанието спази традицията да участва с два отбора в надпреварата - включиха се шестима студенти-бакалаври от специалност "Софтуерни и интернет технологии" и магистър от "Софтуерно инженерство". Ръководители на двата отбора и тази година са ас. инж. Ивелин Ковачев от „Смарт софт“, ас. инж. Нели Калчева от катедра „Софтуерни и интернет технологии“ и доц. д-р инж. Венцислав Николов от катедра „Компютърни науки и технологии“.

"За решаване на задачите състезателите използват езиците за програмиране C++ или Java, а право на участие в олимпиадата имат само университети които обучават студенти в направления 4.6. Информатика и компютърни науки и 5.3. Комуникационна и компютърна техника. Според регистъра на висшите училища в Република България броят на потенциалните участници е двадесет и четири университета - десет от тях взеха участие тази година. Задачите тази година бяха трудни и след тежка борба отбор TUV_1 в състав Станислав  Железов - магистър от спец. Софтуерно инженерство, Александър Георгиев и Даниел Атанасов - двамата четвъртокурсници от спец. "Софтуерни и интернет технологии" успя да се представи отлично и нареди варненския университет на второ място в крайното класиране и за пореден път на първо място сред техническите университети у нас, както и сред всички варненски университети" - споделя инженер Ивелин Ковачев, преподавател в катедра "Софтуерни и интернет технологии" в ТУ-Варна и ръководител на състезателите по програмиране. Чуйте цялото интервю в звуковия файл:


Състезанието започва да се провежда в България в началото на 80-те години на 20 век като Национална студентска олимпиада по програмиране. До 1989 г. са проведени девет състезания, след което олимпиадата се преустановява. След около десет години състезанието е възстановено като Междууниверситетски турнир по програмиране. Той има седем издания и от 2005 г. негов приемник става Републиканската студентска олимпиада по програмиране.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж к.к.

"Новият ден" на 30 юли 2021 г. с Димитрина Дончева

Каква е програмата на празника на пъпеша, който през почивните дни ще се проведе в село Българево и колко килограма стига вкусният българевски пъпеш? С какви туристи са пълни северните ни черноморски курорти, задълбочава ли се проблемът с кадрите в сектора и ще има ли увеличение на цените през август? Златна халка откриха археолозите..

публикувано на 30.07.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 29 юли с Валерия Василева

Процедурата за кандидатстване за 300 лева, държавна помощ дава за всеки ученик, който ще бъде в първи или осми клас. Дипломатическа активност във Варна - репортажи от посещенията във Варна на п осланиците на Русия и на Италия у нас . Акцентите от днешната сесия на Общинския съвет в Балчик. Ръководството на ИА "Морска..

публикувано на 29.07.21 в 13:59

"Новият ден" на 29 юли 2021 г. със Сияна Спиридонова

Кампания срещу изхвърлянето на фасове в околната среда и по-конкретно в пясъка, се провежда едновременно на 40 плажа по родното Черноморие. Инициативата носи името „Промени картинката“ и цели да повиши информираността за проблема със замърсяването с цигарени фасове и последиците, които носи това. Жители на 17-и микрорайон във Варна..

публикувано на 29.07.21 в 05:30

НА СВЕТЛО на 28 юли с Валерия Василева

Актуална информация за епидемичната обстановка от заседанието на областния кризисен щаб във Варна. Коментар за мерките за екипажите на кораби във връзка с пандемията от коронавирус. Граждани вече могат да подават сигнали за незаконни дейности в горите чрез мобилно приложение "Защити гората".  В Университетска..

публикувано на 28.07.21 в 12:52

НОВИЯТ ДЕН на 28 юли с Иван Барбов

Как конната езда помага на деца с двигателни увреждания и колко разпространена е хипотерапията у нас? Ще ви срещнем с Веселина Фелдман, основател на Сдружение „Конна терапия“ и Мария Нестерова, инструктор в конната база в село Кичево, която беше и домакин на интензивен терапевтичен курс за деца в началото на юли. Ще отидем и до вълнолома във..

публикувано на 28.07.21 в 05:51

НА СВЕТЛО на 27 юли с Мариела Димитрова

В 14.10 часа започваме с репортаж от Деня на освобождението на Варна от турско робство - 27 юли. Пордължаваме в 14.20 часа с Теодор Йорданов, бивш национал по тенис на маса, който в момента прави лагер за малки деца в ДКС-Варна с последните новости в спорта с дишане и психика. В Албена е медународен открит шампионат по тенисна маса,..

публикувано на 27.07.21 в 13:45

"Новият ден" на 27 юли 2021 г. с Димитрина Дончева

По какъв начин ще се популяризира и насърчава използването на железопътен транспорт в Европа? Рубрика „Евранет“. Ще бъде ли измита улицата на  Крайбрежната алея "Кап.Георги Георгиев" във Варна? Започна подаването на заявления за еднократна финансова помощ от 300 лева за всички родителите с деца в първи и осми клас през новата учебна..

публикувано на 27.07.21 в 06:00