Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ТУ-Варна втори по сила в програмирането сред университетите у нас

Технически университет - Варна се утвърди като втори по сила сред университетите у нас в състезателното програмиране и зае трето място от 28 отбора на ХХХІІ Републиканска студентска олимпиада по програмиране. Студентите от Варна се наредиха в крайното класиране с 9 решени от общо 12 задачи веднага след двата отбора на СУ "Св. Климент Охридски". Бъдещите инженери от Варна изненадаха корифеите от журито и с много ефективно решение на една от най-трудните задачи, различно от решението, което предложи комисията.

Тази година домакин и основен организатор беше Американският университет в Благоевград, а състезанието се проведе дистанционно на 9 май чрез платформата www.hackerrank.com. Основният принцип на олимпиадата е да се провежда по правила максимално близки до международното състезание International Collegiate Programming Contest, организирано всяка година от престижната Асоциация за изчислителна техника (Association for Computing Machinery - ACM). Всеки университет може да участва с повече от един отбор. Крайното класиране е по университети и се определя от позицията на най-добре представилия се тим на съответното висше училище. Всеки отбор се състои от трима студенти, които по регламент при провеждане на живо имат на разположение само един компютър в рамките на пет часа за решаване на определен брой задачи. Тази година бяха дванадесет. Поради извънредните обстоятелства, свързани с пандемията от COVID19, това правило беше променено и всеки студент тази година имаше възможност да работи на личния си компютър у дома. Допуска се всеки университет да участва с повече от един отбор, а крайното класиране е по университети и се определя от мястото на най-добре класиралия се отбор на висшето училище. Технически университет - Варна и на това издание на състезанието спази традицията да участва с два отбора в надпреварата - включиха се шестима студенти-бакалаври от специалност "Софтуерни и интернет технологии" и магистър от "Софтуерно инженерство". Ръководители на двата отбора и тази година са ас. инж. Ивелин Ковачев от „Смарт софт“, ас. инж. Нели Калчева от катедра „Софтуерни и интернет технологии“ и доц. д-р инж. Венцислав Николов от катедра „Компютърни науки и технологии“.

"За решаване на задачите състезателите използват езиците за програмиране C++ или Java, а право на участие в олимпиадата имат само университети които обучават студенти в направления 4.6. Информатика и компютърни науки и 5.3. Комуникационна и компютърна техника. Според регистъра на висшите училища в Република България броят на потенциалните участници е двадесет и четири университета - десет от тях взеха участие тази година. Задачите тази година бяха трудни и след тежка борба отбор TUV_1 в състав Станислав  Железов - магистър от спец. Софтуерно инженерство, Александър Георгиев и Даниел Атанасов - двамата четвъртокурсници от спец. "Софтуерни и интернет технологии" успя да се представи отлично и нареди варненския университет на второ място в крайното класиране и за пореден път на първо място сред техническите университети у нас, както и сред всички варненски университети" - споделя инженер Ивелин Ковачев, преподавател в катедра "Софтуерни и интернет технологии" в ТУ-Варна и ръководител на състезателите по програмиране. Чуйте цялото интервю в звуковия файл:


Състезанието започва да се провежда в България в началото на 80-те години на 20 век като Национална студентска олимпиада по програмиране. До 1989 г. са проведени девет състезания, след което олимпиадата се преустановява. След около десет години състезанието е възстановено като Междууниверситетски турнир по програмиране. Той има седем издания и от 2005 г. негов приемник става Републиканската студентска олимпиада по програмиране.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула” на 5 март

В „Гравитация нула” на 5 март с Мартин Николов -   100 години Варненски драматичен театър „Стоян Бъчваров – разказ за патрона на театъра; -   "Търсач на истини” – ретроспективна изложба по повод 60-годишнината на Георги Йорданов в Градската художествена галеря във Варна – представя я изкуствоведът Румен Серафимов; -..

публикувано на 05.03.21 в 13:24
Chart

#623 ТОП 20 (05.03.2021-12.03.2021)

публикувано на 05.03.21 в 11:37
местност Фичоза

НОВИЯТ ДЕН в петък, 5 март

Зачестиха сигналите от наши слушатели с оплаквания от неприятния въздух в домовете им заради неправилно използване от съседи на димоотводи и отдушници в кухните и мокрите помещения. Валерия Василева потърси за коментар Кристиана Атанасова – юрист и управляващ съдружник на фирма за професионално домоуправление. За рисковете и за нормативната..

публикувано на 05.03.21 в 05:57
Пролет в Париж, Франция

НА СВЕТЛО на 4 март с Валерия Василева

Съдбата на ОУ "Иван Рилски" - Варна - позицията на гражданите от протеста в защита запазването на 100-годишното училище и на Дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна. Общинският съвет във Варна днес обсъжда бюджета на общината за 2021 - акцентите от дискусията. Още две музикални събития има във Варна от фестивала „Традиция с бъдеще”..

публикувано на 04.03.21 в 13:22

"Новият ден" на 4 март 2021 г. с Димитрина Дончева

Единственият подлез в Белослав е в окаяно състояние. Как преминават жителите и какво прави общината? Протест против събарянето на варненското Основно училище „Свети Иван Рилски“ организират варненци тази сутрин. Репортаж от протеста. До къде стигна идеята за изграждане на т.нар. леко метро във Варна? Какво мотивира деца от Долни..

публикувано на 04.03.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 3 март, сряда

Репортаж от официалното честване на националния празник на България, 3 март във Варна; За първи път в историята Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България.  Димитър Балабанов, с когото ви срещнахме преди около година в ефира на Радио Варна, живее в Канада от близо 20..

публикувано на 03.03.21 в 13:59
Варненският вълнолом

"Море от... обещания" с Валери Великов

По-малко от два дни остават до началото на предизборната кампания. Сигурно, както преди почти всички парламентарни избори, ще чуем доста предложения и обещания за ударното развитие на Варна като морска столица. Предложения, които често са в сферата на фантазията или биват изтупвани от праха и поднасяни на избирателя, като нещо ново и уникално...

публикувано на 03.03.21 в 09:47