Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Карамазов от голямата сцена до човешки истории в снимки

| обновено на 06.03.21 в 14:14
5
Юсуф
Снимка: Владимир Карамазов

Трудно се намират точните думи за феноменалния талант, който притежава.

Инициалите В.К. всъщност са свидетелство за високо качество, и то във всичко, с което амбициозно се захване без компромис и до край в търсене на професионализма.

Високо е на сцената, високо е и в планината, където се приземява до обикновените хора като равен на тях. В Родопите намира спокойствието и гостоприемството, които не съществуват в големия град. От столичанин често се превръща в родопчанин. Пленен е от красотата на планината, но най-интересни са му хората, които среща там. Като Юсуф от село Крастава. Момчето в черно-бял кадър на снимка, отличена в конкурса на Smithsonian Magazine. Заедно с още една снимка Владимир Карамазов е сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа”.

Ако до сега сме определяли Карамазов като голям актьор, може би през последната година трябва да гледаме на него и като на голям фотограф. Заради световното признание, което получава.

Наскоро той написа следния пост във фейсбук:

"Всяка година Smithsonian Magazine правят конкурс, отворен за целия свят, в който участието е безплатно. Това означава, че се включват страшно много хора. Преди година само си мечтаех да стигна до финалите на такъв престижен конкурс. Вече получих имейл, че съм сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа”. За мен това е като сън. Smithsonian е конкуренция на National Geographic. В Америка е и институция с много дейности, сред които и списание за изследователски теми и проекти.
Най-хубавото е, че единият кадър е типично български с малкия Юсуф от Родопите. Това е най-хубавото за мен, защото искам да показваме на света нашата страна с хубавите ѝ неща и положителните примери. Сега светът ще види Юсуф и ще прочете кратката история за него."

Юсуф първи вижда снимката, която след известно време могат да гледат хора от най-различни държави.
Чуйте какво сподели за конкурса Владимир Карамазов пред репортера ни Ваня Славова:
Истории има навсякъде, дори в закътани селца в планината. В пазвите на разпръснатите махали сред вековните иглолистни гори. Необходимо е обаче някой да ги потърси, да ги открие, да ги чуе, види и заснеме.
На световно ниво се цени автентичността на кадъра. Естествеността на хората, застанали пред обектива. Без излишна поза, в реална обстановка, без грим, без маска. Цени се чистият детски поглед, който всъщност гледа в дълбочина от Родопите към света.
Още чуйте в прикачения звуков файл от автора на снимката:
Очакваме Карамазов на големия екран, с двата проекта, които му предстоят. Но сме убедени, че дори оставени на втори план, фотографските му умения ще покажат разкошни снимки и в близко бъдеще. Такива, които искаме с гордост да гледаме ние българите, а и да виждат хората по целия свят. Защото от Крастава до Калифорния дистанцията в интернет е само на един клик разстояние.
* Екипът на Радио Варна благодари най-искрено на Владимир Карамазов за толерантността да изчака за запис освобождаването на 4-то студио. Големите са големи, защото са склонни да се съобразяват с малки неща.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Насилието започва там, където свършват думите

Всяко второ дете у нас - 47%, е преживяло някаква форма на насилие до 18-ата си година. Емоционалното насилие е най-често срещаният вид - 45,9%, последвано от физическо – при всяко трето дете, и сексуално насилие, от което са потърпевши около 15 на сто от децата. Това показват данните от проведеното по поръчка на UNICEF България национално..

обновено на 22.04.21 в 14:28

Ритъм-терапевтът Мартин Иванов: Две крачки за секунда е най-добрият ритъм за "умно" ходене

Мартин Иванов е един от българите, натрупали ценен опит в чужбина, завърнал се и посветен на нещо значимо в родината. Той е композитор, диригент и перкусионист, прекарал 15 години в САЩ и Канада. Завършва престижния музикален колеж "Бъркли" в Бостън със специалност джаз композиция и аранжиране, има магистърска и докторска степен по изкуства и композиция..

обновено на 21.04.21 в 16:07

Джагистиката като начин на живот

Футболът на маса или както е по-известен у нас с името „джаги” е спорт, който се развива в България от години. Огромна заслуга за неговото популяризиране има град Варна в лицето на Иван Ефтимов. Той е основател и главен треньор на клуб „Джа-Ра”. „Все още се опитваме да популяризираме футболът на маса като професионален спорт. Ако в..

публикувано на 21.04.21 в 09:55

Един от най-добрите фотографи на дива природа в България Богдан Боев прави безплатен урок за Деня на земята

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. От ранното си детство, при риболов и излети  сред природата с баща си, той е запленен от живота на птиците и животните. С времето интересът му се разгръща и с помоща на фотообектива започва да запечатва уникални мигове от полета, храненето и любовната игра на птици и..

публикувано на 20.04.21 в 09:56

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37