Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Нова Шипка

Нова Шипка е малко кокетно селце в Община Долни Чифлик, намиращо се Камчийската долина и сгушено в прегръдката на красивите вековни гори. Намира се на 60 километра от Варна, а населението му наброява малко над 200 души.

За уникалната природа в Нова Шипка само бях чувал. Още с влизането в селото, се убедих с очите си колко е красиво. И зелено. Направи ми впечатление тишината и спокойствието по улиците, голяма част от които бяха асфалтирани. Така стигнах до сградата на кметството, в която се помещават още пощата, читалището и пенсионерския клуб „Нова Шипка”. Всъщност, клубът не е пенсионерски, а е за всички в селото. Това ми каза с усмивка кметският наместник Николинка Николова, която е на тази длъжност от близо 4 години. Тя беше и първият човек, с който разговарях там:

Докато разговаряхме с кметския наместник Николинка Николова, започна и традиционната седмична сбирка на клуб „Нова Шипка”. Заради пандемията, хората се събират пред кметството, въпреки че си имат голяма зала. На сладка раздумка, до отрупаната маса с вкусни мезенца и сладкиши, с кафенце, безалкохолни и не толкова безалкохолни наптики, хората си говореха и се забавляваха. Запитах се, колко му трябва на човек да е щастлив?

След като се почерпихме с хората от местния клуб „Нова Шипка” пред кметството, ме поканиха да вляза вътре в залата на клуба. Първоначално е бил клуб на жената, после е станал пенсионерски, но от известно време е само клуб „Нова Шипка”, който събира и стари и млади. Още на входа има голямо пано със снимки от празненствата и събиранията - с повод и без повод. Хората тук наистина умеят да се забавляват и да почитат всички традиционни български празници. Разговарях с настоящия председател на клуба Станка Божилова:


Освен с красивата си природа, село Нова Шипка се гордее и с богатата си история.Тя е свързана с Руско-турската освободителна война и епичните битки, които са се водили в село Шипка, област Казанлък. След неговото опожаряване, група шипченци тръгват на юг за да търсят земя, да работят и да изкарват прехраната си. Така стигат до плодородната земя по поречието на река Камчия в близост до днешното село Гроздьово, което се намира само на няколко километра. Там е имало черкезко селище, носещо името „Кесара”, а земята е била свободна. След като получават разрешение от местната власт, около 1880 година, шипченци основават село Нова Шипка. Малко след това, жителите решават да построят и православен храм. Той е съборен по време на комунизма, а през 2010 година на негово място е издигнат нов параклис. В двора на му виждам голяма камбана – единствното останало нещо от старата църква.


На входа на параклиса „Св. Св. Кирил и Методий ме посреща Иванка Неделчева. Дълги години тя е отговаряла за неговата поддръжка, преди да продаде къщата си в селото и да заживее във Варна. Чуйте какво ми разказа тя:


Една от иконите в параклиса е дело на Соня Димитрова, която е преподавател по изобразително изкуство в близкото село Гроздьово. В свободното си време тя се занимава с иконопис, а жителите на селото разказват че има златни ръце. Успях да разговарям и с нея, въпреки че посещението ни в Нова Шипка съвпадна с първия учебен ден:

По време на обиколката ми там се срещнах и с един от най-възрастните жители – 88-годишният Костадин, или както хората го познават като Дядо Дико.Той е роден в Нова Шипка. Бил е футболист и е играл рамо до рамо с легендарния Георги Димитров-Червения. За историята на своя род и трудностите през които е преминал, разказва дядо Дико:


Дядо Дико не е най-възрастният жител на селото. Той е роден през 1933 година, но каза че в Нова Шипка има двама човека, които са родени преди него. Както и кметският наместник Николинка Николова сподели по-рано, в селото преобладава предимно възрастно население. Дали заради красивата природа или чистият въздух и спокойствието, в последните две години, селото става все по-привлекателно за младите хора и за чужденците. В близост до кметството се намира къщата на двама руски граждани, които обаче са се върнали за малко в Русия заради визови проблеми. Виктор и Борис участват активно в подобряването на живота в селото, а едно от техните твоения е прекрасната пейка, която видях в близост до параклиса. Тя се нарича „Пейката на щастието”.


Пейката се намира във високата част на селото, а гледката оттам е пленяваща.Човек като седне и не му се става. Аз обаче станах и се срещнах с председателя на местното читалище "П.Р.Славейков" Стефан Стойчев. Именно той ми каза, че все по-често тук се заселват млади хора:


Жителите, с които се срещнах в Нова Шипка ме изпратиха по същия начин, по който ме посрещнаха – топло, с усмивки и обещание за нови срещи. Тръгвайки обратно към Варна, се сетих отново за онази симпатична пейка на щастието. Помислих си, че неслучайно е наречена така, защото хората тук са щастливи, въпреки трудностите и предизвикателствата в ежедневието. Щастливи са, защото са сплотени и задружни и умеят да се радват на малките неща.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 19 юли

„Гравитация нула“ на 19 юли 2024 година с Мартин Николов -   Албумът на Дани Белчева „Naive“ и представянето му във Варна на 23 юни; -   Мойра Янкова от Варна е единствената българка, приета в специалност "Оперно пеене“ във Виенската консерватория; -   Детските книжки и първите седем години при най-малките – говори..

публикувано на 19.07.24 в 13:13

НОВИЯТ ДЕН на 19 юли с Иван Барбов

Когато и да си легне човек вечерта, рано сутринта в 6:00 часа все ще му се спи. Това гласи мисъл с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Гарантирано няма да ви се спи ако се събудите с програмата на Радио Варна. Във времето до 10:30 часа ще проследим събуждането на деня, а Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Иван Тасев..

публикувано на 19.07.24 в 05:56

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 юли

Защо не е толкова важно Апостолът да бъде канонизиран и екранизиран според историка Станка Димитрова - разговор по повод 187 години от рождението на Васил Левски; Тази вечер жителите на село Приселци и околните - Аврен, Бенковски, Здравец и Садово ще се съберат на протест заради всекидневното безводие в района; Множество сигнали стигат до..

публикувано на 18.07.24 в 13:22

НА СВЕТЛО на 17 април с Валерия Василева

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж, съветва анестезиологът и плажен лекар д-р Лилиа Куртева. Храмовият празникът на манастира „Света Марина“ в село Ботево отново събра стотици гости. Почти половинвеквече е верен на своето работно място един от познатите ни синоптици от НИМХ-Варна – Любомир Маджаров. В сила е нова..

публикувано на 17.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 17 юли с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и ... алармата звънна“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Д оказано е, че колкото и добре да спи човек, рано или късно все трябва да стане за работа. За тези, които са чули рано досадния понякога звук на алармата, каним ви да започнете деня с усмивка и добро настроение на честотите на Радио Варна...

публикувано на 17.07.24 в 06:16
Лято край язовир

НА СВЕТЛО на 16 юли с Валерия Василева

Срещаме ви с доброволци, участвали в гасенето на пожарите край Варна през последните дни. За поредна година Математическата гимназия във Варна води в областта по най-висок бал за прием след седми клас. Акцентите от пленарната сесия на Европейския парламент и избора на председател. България трябва да започне опити с извалявания..

публикувано на 16.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 16 юли с Мариела Димитрова

Живите организми в морето преминават през климатичен стрес в горещите летни дни. При обичайни около 25 градуса на морската вода през месец юли в района на Варна, сега синоптиците съобщават за около 27 градуса. Още за ефекта на затоплянето върху живия свят в морето в 8.10 часа ще коментираме с доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към..

публикувано на 16.07.24 в 06:27