Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Чернево - пазител на дух и традиции

Тази седмица Радио Варна гостува на китното село Чернево, което се намира в община Суворово и е само на около 30 километра от морската столица. Благодарение на магистралата до там се стига за не повече от 15-20 минути. Чернево е разположено между два хълма, а в близост до него има красива и гъста смесена гора. 
Животът в Чернево е спокоен, има и работа за младите хора, заради непосредствената му близост до индустриалния град Девня, както и до Варна. В селото има няколко хранителни магазина, пенсионерски клуб, православен храм, основно училище, детска градина, пощенски клон, читалище с богата библиотека, кметство и жп-гара. 1387 са жителите с постоянен адрес в Чернево, като наброяват 1600 с тези с настоящ адрес. В селото има зъболекар, но не и лекар. С тази задача - да осигури такъв, се е заел Красимир Чолаков - кмет на селото вече втори мандат. 

Легендата за дядо Черньо, основател на едноименното село, я знаят и малки, и големи (може да я чуете в прикачения звуков файл). Голям камък на центъра на селото, точно пред читалището, също пази спомена за стареца. Чернево е село с дух и запазени български традиции. 
Така го описват местните жители и се гордеят с историята и корените си. Един от отговорниците, пазещи българското и предаваща на младото поколение своите знания за миналото и обичаите ни е Тодорка Монева - секретар на Народно читалище "Зора-1912". Културното средище има няколко самодейни състава, които редовно участват в областни и републикански фестивали и завоюват редица отличия. Чернево е едно от малкото села в страната, които ревностно съхраняват и тачат народните обичаи. Черневнци пазят българските традиции в автентичния им вид като ги предават и на младите поколения, въвличайки ги в честванията на не един празник - Нова година, Бабинден, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, Лазаровден, Великден... 

Един от най-големите символи на Чернево е храмът "Света Троица". Той е построен през 1836 г., което го превръща в най-стара запазена църква във Варненска област. Църквата е издигната с доброволен труд и с материали от населението. Земята, на която е изградена, е също дарена от местен жител. Наскоро храмът "Света Троица" бе основно ремонтиран. Като целта е да се възстанови автентичният му вид. И сега продължава реставрацията на иконописи и икони, благодарение на дарители. В църквата няма постоянен свещеник, той идва само за големите празници и по поводи, разказа за Радио Варна Мария Драгнева от църковното настоятелство. След ремонта много млади хора избират да сключат църковен брак в черневската църква или да кръстят децата си там.

Село Чернево се радва на нови заселници, придошли от големия град. Даниела Алексиева е един от новодошлите жители на село Чернево, които са избягали от шума и динамиката на Варна. Чернево печели нея и съпруга й със спокойствието, но най-вече с развитата и богата самодейна дейност на читалището, в която ще се включат с най-голямо нетърпение. "Ако тръгнеш с носия в селото, на никого няма да направи впечатление, защото всички си ги пазят. Чернево е като малката Жеравна.", разказа Алексиева. 

В края на сезона на гроздобера, нямаше как да пропуснем казана за варене на ракия на семейство Георгиеви. Баща и син продължават семейната традиция и вече трето поколение разработват успешно казанджийството като внедряват нови технологии и иновации без аналог в страната. Валентин Георгиев и синът му Давид са преки наследници на основателя на селото - дядо Черньо. Това ги прави горди, щастливи и категорични, че най-доброто бъдеще за тях е именно в Чернево. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На село в Шкорпиловци

Шкорпиловци се намира на 40 километра от морската столица Варна.  В селото, което е в обхвата на община Долни чифлик, постоянно живеят около 700 души. В активния летен сезон броят им достига хиляда души с живеещите във вилната зона, обяснява кметът Атанас Кателиев.  В селото има 20 къщи за гости, един хотел и ведомствена почивна станция. Туристите са..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
автор: Петра Димитрова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 юли със Светлана Вълкова

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“ XVII Международен фотографски салон Варна 2024 на входа на Морската градина от утре Варна посреща 15-тото издание на „Алея на книгата" през август Изложбите през седмицата: живопис на Петра Димитрова в Art Meeting, Георги Андонов в..

публикувано на 12.07.24 в 11:03
Chart

#771 ТОП 20 (12.07-19.07.2024)

публикувано на 12.07.24 в 10:53

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 11 юли

Традиционно през месец август се появяват опасните явления в морето, тази година обаче те подраниха. На какво се дължи това? Разказваме след 8ч. Дом на плажните спортове с  голямо по площ игрище, сертифицирано от ФИФА - тази идея ще бъде реализирана във Варна. За нея разговаряме след 8.30ч. с Росен Добрев - президент на Българската федерация по..

публикувано на 11.07.24 в 06:07
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 10 юли с Иван Барбов

За да се чувствате добре трябва да спите по 8 часа на ден. И още толкова нощем. Това гласи поредната мъдрост тази сутрин в социалните мрежи. А за да се почувствате още по-добре и да започне денят ви с усмивка, трябва просто да бъдете няколко часа на честотите на Радио Варна. Във времето от 6:00 до 10:30 часа, Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 10.07.24 в 05:56
Светлината на лятото

НА СВЕТЛО на 9 юли с Валерия Василева

Как може да бъде подобрена превенцията на дискриминация на пазара на труда и каква е ролята на Комисията за защита от дискриминация? Дизайнери, фирми и инвеститори ще се срещнат за първи път във Варна, за да обсъждат тенденциите в обзавеждането на ваканционните имоти. Лятото на един шотландец във варненското село Куманово. Репортаж..

публикувано на 09.07.24 в 13:47

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE). Представяне на новия албум на DECEPTION "Never Ending Nightmare" – разговор с Венелин Крушовски. Явор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) и Виктор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) за дебютния сингъл на SINFIN "Лято". Концерта на CAVALERA (15 юли,..

публикувано на 08.07.24 в 14:25