Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Чернево - пазител на дух и традиции

Тази седмица Радио Варна гостува на китното село Чернево, което се намира в община Суворово и е само на около 30 километра от морската столица. Благодарение на магистралата до там се стига за не повече от 15-20 минути. Чернево е разположено между два хълма, а в близост до него има красива и гъста смесена гора. 
Животът в Чернево е спокоен, има и работа за младите хора, заради непосредствената му близост до индустриалния град Девня, както и до Варна. В селото има няколко хранителни магазина, пенсионерски клуб, православен храм, основно училище, детска градина, пощенски клон, читалище с богата библиотека, кметство и жп-гара. 1387 са жителите с постоянен адрес в Чернево, като наброяват 1600 с тези с настоящ адрес. В селото има зъболекар, но не и лекар. С тази задача - да осигури такъв, се е заел Красимир Чолаков - кмет на селото вече втори мандат. 

Легендата за дядо Черньо, основател на едноименното село, я знаят и малки, и големи (може да я чуете в прикачения звуков файл). Голям камък на центъра на селото, точно пред читалището, също пази спомена за стареца. Чернево е село с дух и запазени български традиции. 
Така го описват местните жители и се гордеят с историята и корените си. Един от отговорниците, пазещи българското и предаваща на младото поколение своите знания за миналото и обичаите ни е Тодорка Монева - секретар на Народно читалище "Зора-1912". Културното средище има няколко самодейни състава, които редовно участват в областни и републикански фестивали и завоюват редица отличия. Чернево е едно от малкото села в страната, които ревностно съхраняват и тачат народните обичаи. Черневнци пазят българските традиции в автентичния им вид като ги предават и на младите поколения, въвличайки ги в честванията на не един празник - Нова година, Бабинден, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, Лазаровден, Великден... 

Един от най-големите символи на Чернево е храмът "Света Троица". Той е построен през 1836 г., което го превръща в най-стара запазена църква във Варненска област. Църквата е издигната с доброволен труд и с материали от населението. Земята, на която е изградена, е също дарена от местен жител. Наскоро храмът "Света Троица" бе основно ремонтиран. Като целта е да се възстанови автентичният му вид. И сега продължава реставрацията на иконописи и икони, благодарение на дарители. В църквата няма постоянен свещеник, той идва само за големите празници и по поводи, разказа за Радио Варна Мария Драгнева от църковното настоятелство. След ремонта много млади хора избират да сключат църковен брак в черневската църква или да кръстят децата си там.

Село Чернево се радва на нови заселници, придошли от големия град. Даниела Алексиева е един от новодошлите жители на село Чернево, които са избягали от шума и динамиката на Варна. Чернево печели нея и съпруга й със спокойствието, но най-вече с развитата и богата самодейна дейност на читалището, в която ще се включат с най-голямо нетърпение. "Ако тръгнеш с носия в селото, на никого няма да направи впечатление, защото всички си ги пазят. Чернево е като малката Жеравна.", разказа Алексиева. 

В края на сезона на гроздобера, нямаше как да пропуснем казана за варене на ракия на семейство Георгиеви. Баща и син продължават семейната традиция и вече трето поколение разработват успешно казанджийството като внедряват нови технологии и иновации без аналог в страната. Валентин Георгиев и синът му Давид са преки наследници на основателя на селото - дядо Черньо. Това ги прави горди, щастливи и категорични, че най-доброто бъдеще за тях е именно в Чернево. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 23 май с Иван Барбов

Казват че зад всеки успал се човек, стои по една спряна аларма. За всички, които не са се успали и рано са изключили алармата в прохладното пролетно утро, каним ви да го посрещнете на честотите на Радио Варна във времето от 6.00 до 10.30 часа. Вашата ударна доза ефирен кофеин ще са интересните теми и срещи със събеседници и актуалните..

публикувано на 23.05.24 в 06:13
Черно море

НА СВЕТЛО на 22 май с Валерия Василева

Учители от Варна и областта бяха удостоени с грамота "Неофит Рилски" на МОН и с почетния знак „Паисий Хилендарски“ на Регионално управление на образованието - Варна. Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Хага е първото българско училище в Нидерландия, създадено през 2006 г. от родолюбиви родители с възрожденски дух - директорът,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06
Нестинарка

НОВИЯТ ДЕН на 21 май с Мариела Димитрова

Днес, както и на 3 юни по стар стил отбелязваме празника на Светите Константин и Елена. Те се смятат за покровители и за пазители на нестинарите. Нестинарството е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков.  Нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра, се..

публикувано на 21.05.24 в 06:35

На 20 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 20 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Axel "A.J." Julius (SCANNER). Представяне нановия албум на ХАНГАР 42 "За 1" – разговор с Антон Делчев. Разговор с Guilhermino Martins от SERRABULHO по повод участието на португалците на "Grind Over Sofia 2024" (31 май – 1 юни, София). В предаването ще звучи музика на:..

публикувано на 20.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 20 май

Около 200 родители са се подписали само за дни в онлайн петиция, за възстановяването на допълнителни платени занимания в детските градини и училища във Варна. Разговор с Даниела Ванкова - един от инициаторите на искането; Фондация Програма достъп до информация представя резултатите от годишното си проучване на интернет страниците на 560..

публикувано на 20.05.24 в 11:06
Chart

#763 ТОП 20 (17.05-31.05.2024)

публикувано на 17.05.24 в 19:34
автор: Клементина Манчева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 17 май със Светлана Вълкова

Над 30 локации се включват в Нощта на музеите и галериите във Варна На стартова позиция в очакване на Фестивала за съвременно изкуство БУНА Две нови изложби във Варна: „Синята планета“ – живопис на Станислав Станчев и „Потърси ме...“ – акварел на Клементина Манчева и Иван Додов Бившият депутат Анелия Атанасова представя романите си..

публикувано на 17.05.24 в 13:00