Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На село в Михалич - живот в разбирателство

Тази събота посоката е община Вълчи дол, за да гостуваме на жителите на село Михалич. Пътуваме с фоторепортера Румен Сарандев в един мъглив и дъждовен есенен ден. Михалич е едно от селата намиращи се в центъра на община Вълчи дол. В него живеят около 950 души, предимно мюсюлмани, повечето от ромски произход, а българските семейства са не повече от 30-сет.  Името на селото идва от неговия основател – овчарят Михал. Михал идва със стадото си през 1760 година, после създава семейство и остава да живее тук. По-късно пристигат и неговите братя. Така се основава село Махлъч, което през 1936-та година се преименува на Михалич.

Основният поминък на местното население е животновъдство и земеделие. Селото разполага с 15 000 декара обработваема земя, която се стопанисва от две земеделски кооперации. Отглеждат пшеница, царевица, слънчоглед, а в животновъдството, освен с отглеждането на крави и овце, се гордеят и с фермата за отглеждане на биволи, към която има мандра за производство на млечни продукти от биволско мляко.

В село Михалич не видяхме изоставена къща. Още с влизането ни, веднага след табелата, спряхме пред първата къща, за да поздравим стопанката й,  която беше пред портата, а  съседите са ни видели и те дойдоха, за да разберат какво става.


Кметство, поща, училище, читалище, два хранителни магазина има в центъра на селото. Разположени са от двете страни на главния път. Пред магазините има маси и столове, не липсват и хора. Разбрали са, че сме пристигнали, дошли са да ни видят, но се притесняват да разкажат за себе си.
Стигаме да училището, чиято история започва от 1872 година. Първото даскало се е помещавало в одаята на дядо Димо Керчев, а първи учител бил даскал Янчо от Върбица, Преславско. Като начално, училището в Михалич е основано през 1894 година и носи името на Васил Левски. През 1966 год. започва стоежа на новата сграда заедно с физкултурния салон и кабинета по трудово обучение. Днес училището разполага с 11 класни стаи, дирекция, учителска стая, компютърен кабинет, физкултурен салон, столова и библиотека. Вече е Обединено училище Васил Левски, защото в него учат 141-о деца от 6 села. Директор на училището от 27 години е Антония Пенчева. Тя живее във Варна, но пътува всеки ден с междуградски транспорт до работното си място.Непосредствено до училището в село Михалич се намира читалището. Читалище "Просвета" е създадено през 1926 година, а негов секретар вече 12 години е Керанка Димитрова.Кмет на село Михалич вече трети мандат е Нежмедин Ахмедов. За селото и за работата си като кмет той разказа


Всички срещи с хора са вълнуващи. Такава е и следващата ми среща с Тодорка Николова. Тя е на 69 години. 38 години е била детска и начална учителка в училището в Михалич. Сподели, че сградата на училището сега е много по-хубава и обновена. И е щастлива, че през всичките години училището се е запазило и развило, за разлика от много други места в България, където се закриха много училища.С разказа на Тодорка Николова, завършва и предаването за село Михалич. Селото, в което се гордеят, че училището работи и се развива. Селото, в което мирно и в разбирателство живеят християни и мюсюлмани. Селото, в което се надяват, че един ден всички работещи в чужбина ще се върнат и ще останат да живеят при близките си.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 30 ноември със Светлана Вълкова

Фондация „Милостиво сърце“ в Добрич от години се грижи за бездомни хора, разказваме за нейната работа На 30-ти ноември честваме паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани – на имения му ден ви срещаме с журналиста Андрей Андреев Според народните вярвания днес е Мечкинден – Мария Качамакова от Спасителния мечешки отряд на WWF- България разказва..

публикувано на 30.11.21 в 13:30

НОВИЯТ ДЕН на 30 ноември с Мариела Димитрова

След поредният труден и динамичен летен сезон, на повърхността отново изплува проблемът с кадрите в туризма. Защо квалифицираната работна ръка се преориентира към други сфери, какво трябва да се промени в държавната политика за да се преодолее кризата с кадрите и трябва ли да се почерпи опит от времето на „Балкан турист” –отговорите на тези и..

публикувано на 30.11.21 в 06:11

НА СВЕТЛО на 29 ноември с Иван Барбов

Екипът на предаването „На светло“ ви кани на една вълнуваща следобедна среща в ефира на Радио Варна във времето от 14.00 до 17.00 часа. Водещият Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьора Иван Тасев са „забъркали“ микс от интересни теми и актуални новини за всичко което се случва с план или без план в Източна България. Ето и..

публикувано на 29.11.21 в 13:46
Изгрев, Варна

"Новият ден" на 29 ноември 2021 г. с Димитрина Дончева

Какво искат туроператори за по-добър туризъм в ковид-пандемията и какво се случва в действителност? Тази сутрин очаквайте разговори с Герчо Герчев, представител на туроператорска фирма работеща с полския пазар и Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Тютюнопушенето ли е най-честата причина за развитие на белодробен..

публикувано на 29.11.21 в 06:00

НА СЕЛО в Генерал Киселово

Отново е време за разходка на село. Този път ви отвеждаме сред селце, закътано в зелени хълмове, през което ромоли рекичка. Намира се на 50 километра от Варна и се казва Генарал Киселово. Пътуваме с Дидо Симеонов и се изнанадваме от новия асфалт на пътя. Впечатляваме се от чистотата в центъра на Генерал Киселово. И от..

обновено на 27.11.21 в 07:55
Chart

#656 ТОП 20 (26.11.2021-03.12.2021)

публикувано на 26.11.21 в 18:13
Президентът пее в изборната нощ

POST FACTUM с Валери Великов, на 26 ноември

В началото: Скоро ще излезем от тъмночервената зона на разпространение на коронавируса, но пък ни заплашва нов, по-заразен вариант... 223 милиона лева евросубсидии е усвоило едно семейство, чрез няколко фирми. В същото време от "Продължаваме Промяната" предлагат ферми с над 15 хиляди декара да не получават субсидии. Това предизвика голямо недоволство..

публикувано на 26.11.21 в 16:19