Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 22 ноември 2021 г. със Сияна Спиридонова

Снимка: Архив

През тази седмица мина вторият храмов празник на манастрира „Свети Георги Зограф” в Света гора, Атон, който се нарича Малък Свети Георги. Как минават дните на святото място ни разказа варненецът Стефан Георгиев, който преди години води сина си там.

Над 2500 книги получи Обединеното училище „Васил Левски” в село Михалич, община Вълчи дол, след като директорката на училището Антония Пенчева отправи апел към хора, които могат да дарят книги за училищната бибилотека. Нейна отдавнашна мечта е да създаде училищна библиотека с богат фонд за децата от предучилищна възраст до 10 клас, които учат в училището и които са събрани от шест близки села до Михалич. Разговор с Антония Пенчева и един от дарителите - Стоян Иванов от Варна.

Изборите и зелените сертификати за мнозина са двете най-актуални теми в страната. И по двата въпроса трудно може да намериш хора, които нямат мнение, повечето имат и то много често е непоколебимо. Анкета с жители на селата Лошушна и Куманово за изборите, сертификатите и ваксините.

Какви са изборите през погледа на един чужденец - сириец с българско гражданство, женен за българка?

Коледните пазари се откриват с началото на коледните пости или четири седмици преди Коледа. И във Варна се забелязват вече грейнали високо празнични светлини в центъра, макар че на този етап подготовката по украсата продължава. Дали клиентите са готови с празничната атмосфера у дома и какви подаръци се търсят?

Подаръци под елхата ще очакват всички деца, но не всички са късметлии да получат такива. Именно на тях се стреми да помага вече за шеста поредна година варненското сдружение „Милосърдие за теб”, което организира благотворителна кампания за дарения на коледни подаръци за деца в неравностойно социално положение.

Драстичният скок с над 100% на цените на основните строителни материали като дървесина, стомана, желязо за армировка и пластмасовите детайли, доведе до сериозни проблеми в строителния бранш. Оттук идва и въпросът как това увеличение се отразява на пазара на недвижими имоти. Има ли поскъпване на новото строителство и отлив на сделките „на зелено”? Отговорите от председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

Втората лятна академия в село Гурково прераства в лагер за участници от цялата страна. Академия "Ваканция на село" ще има и догодина в Гурково. Интервю с председателя на настоятелството на народно читалище "Свобода-1897“, с.Гурково, Наталия Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старата сграда на „Радио Варна”

В „Гравитация нула“ на 26 юли

В „Гравитация нула“ на 26 юли 2024 година с Мартин Николов -   11 Международен фестивал „RADAR Festival Beyond Music“ (2-4 август) и проекта ДЕКАГОН – гости в студиото Светлозара Христова и Димитър Будуров; -   Елица Матеева с впечатления от деветия „Burgas International Film Festival“; -   „Най-щастливото турне“ на..

публикувано на 26.07.24 в 13:16
Chart

#773 ТОП 20 (26.07-23.08.2024)

публикувано на 26.07.24 в 06:48

НОВИЯТ ДЕН на 26 юли с Иван Барбов

Броени часове преди старта на Олимпийските игри в Париж, сутрешният екип на Радио Варна ще "запали" ефирния огън за да посрещне новия ден. Тримата радиоолимпийци Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Петър Венков ще се представят в дисциплините говорене пред микрофона, водене на новини и скоростно боравене със звукорежисьорския..

публикувано на 26.07.24 в 05:53
Спасителски пост

НОВИЯТ ДЕН на 25 юли с Мариела Димитрова 

Световния ден за предотвратяване на удавянията се отбелязва днес. Има такъв ден, защото според статистиката почти 8 процента от смъртността в световен мащаб е вследствие на удавяне. Най-често в реки и езера, но морето също е не по-малко опасно и рисково, ако не спазваме основните правила за безопасност по време на плажуване. През последните..

публикувано на 25.07.24 в 06:29
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18