Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Лопушна - родното място на олимпийски шампион

| обновено на 15.01.22 в 10:07

Лопушна е едно от последните села във Варненска област и всъщност се намира по-близо до Шумен, отколкото до Варна. Километрите са някъде около 90. Лопушна е едно от големите села в община Дългопол по население – повече от 600 души, а землището му е над 27 квадратни километра. С кола пътят до там е около час, ако тръгвате от Варна. 

Първото, което прави впечатление тук, е че е заобиколено от гори. Гледката е впечатляваща и много красива. Природата е дала много на района. Около Лопушна се намира водопада Куза скок. Той пада от височина 10 м в малко езерце. До него се стига трудно, но природата е много добре запазена. 


За съжаление, обаче, водопада вече е пресъхнал. Такова е положението и с река Лопушанска, която минава през селото. Климатичните промени определено са се отразили. „Пресъхва“ и населението. Справка показва, че преди 36 години тук са живели над 1200 души. На последното преброяване числото е паднало двойно и в момента в Лопушна живеят 623 души. Почти всичките са мюсюлмани. Затова и голямата забележителност в селото всъщност е джамията. Имат си чисто нова, построена с дарения преди десетина години. 


До нея обаче е истинската находка в Лопушна. Пак джамия, но съградена през 1802 година. Кметът на селото Халил Насуфов с трепет ни разказва за тази антика. Взима ключовете и влизаме вътре:


Молитвеният дом в Лопушна е сред гордостите на селото. Но най-много се радват на това, че тук е роден олимпийски шампион - Исмаил Абилов. Бивш състезател по борба, който се е окичил със златен медал от Летните олимпийски игри в Москва през 1980 година. 


Той също е двукратен сребърен и бронзов медалист от световни първенства. Бил е и трикратен европейски шампион. Абилов е голямата гордост на Лопушна. От дълги години живее в Турция, но си идва в родното село. Сезгин Низам му е племенник. 

Местното основно училище все още носи името на малкия партизанин Митко Палаузов. В двора няколко момчета играят футбол, а първото ми впечатление е колко голямо е училището. Тук някога е било пълно с деца. Сега и заради пандемията коридорите са пусти.


В дългополското село има над 600 жители, което означава, че тук кметът се избира, не е назначен. Вече две години тази роля изпълнява Халил Насуфов. 

Кметът на Лопушна Халил Насуфов

На изборите побеждава опонента си, който е фелдшер на селото, със 100 гласа разлика. Сега и двамата работят в една сграда и се разбират, казва Насуфов. А той всъщност е сладкар.

Халил Насуфов е роден в Лопушна и с прекъсвания винаги е живял тук. Харесва му спокойствието и не би заменил селото си с града в никакъв случай. Но липсата на препитание за неговите земляци го кара да се съмнява в бъдещето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18

На 22 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR). Стоян Трифонов, Жеко Станев и Георги Димов за завръщането на CARTWHEEL. "Извън Контрол" – автобиографията на Николай Йорданов - Кольо Гилъна. В предаването ще звучи музика на: CONVICTED SOULS, FYELD, SMALLMAN, CORPSE,..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 22 юли със Светлана Вълкова

14.20 – Отново на фокус: ВиК ремонтите в местността Евксиноград 14.40 – „Смет за добро“ - благотворително събитие в полза на Центъра за специална образователна подкрепа 15.20 – В центъра на Болград се събират българи и украинци, за да плетат маскировъчни мрежи за фронта 15.40 – За поредна година във Варна се проведе инициативата “Бъди..

публикувано на 22.07.24 в 13:05

НОВИЯТ ДЕН на 22 юли с Мариела Димитрова

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново потъна в боклуци, неизмити улици и миризми... За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация. Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение от страна на някои граждани и..

публикувано на 22.07.24 в 06:15
Chart

#772 ТОП 20 (19.07-26.07.2024)

публикувано на 19.07.24 в 19:36