Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ на 11 април с Иван Барбов

По първи петли

Още в ранни зори, когато слънцето спи, новата седмица се събужда в ефира на програма „Хоризонт” с любимото ви предаване „По първи петли” от ветровития морски бряг.

Иван Барбов и Милица Панайотова ще завъртят смело руля към интересните теми и хубавата музика.

Очакваме и вашите поздрави на електронната ни поща radiovarna@bnr.bg, както и на фейсбук страницата на Радио Варна. Те ще прозвучат в ефира след 5.30 часа.

Първи на прицел ще са градските птици. От орнитолога Михаил Илиев ще разберем как им се отразява окастрянето на дърветата и има ли застрашени от изчезване видове птици в големите градове.

Ще прелетим ефирно до село Средно село в Община Ветрино, където ще ви срещнем с едно английско семейство, което е влюбено в България и в живота на село.

Надали обаче са влюбени в родните пътища и знаци. Опасни ли са старите знаци за шофьорите и отговарят ли на европейските изисквания? Отговорът на тези въпроси ще научим от Диана Руснова, председател на Европейския център за транспортни политики.

Преди да поемем по магистралата за планираната почивка в планината, можем да посетим виртуално хижата, в която възнамеряваме да отседнем. Това е възможно благодарение на усилията на Боян Георгиев и „Бълграската асоциация на хижите с обсервация”. С него разговаря Мартин Николов.

Вече е възможно да проверите своето ниво на интелигентност чрез най-старото и известно дружество на хората с висок коефициент на интелигентност „Менса”, което след 6-годишно прекъсване отново възобнови своята дейност. За тестовете и вратите, които отварят – ще ни разкаже Красимира Атанасова, която е координатор на дружеството във Варна.

Ще открехнем леко вратата и на детската музикална сцена с най-новата песен на композитора Доно Цветков „Ветре ранобуднико”.

След срещата с автора на хита „Ало, слънчице”, вятърът ще ни „отвее” в Археологическия музей във Варна, където е наредена фотоизложба, разказваща за живота и управлението на последния руски император Николай Втори.

Ще останем на културна вълна и след това, а пред микрофона ще застане един от доайените на художественото изкуство Венцеслав Антонов. По повод 80-годишния юбилей на художника, негови произведения могат да бъдат видяни във Варна в рамките на изложба живопис.

На последната спирка от нашето сутрешно радиопътешествие ни очаква интериорния дизайнер Свилен Гамолов, който представи иновативно творение без аналог у нас. Какво е то? Ще разберете само ако бъдете на честотите на програма „Хоризонт” във времето от 4.00 до 6.00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Родопите през лятото

НА СВЕТЛО на 27 август с Валерия Василева

Днес се навършват 55 години от обявяването на Шабла за град, интервю с кмета на общината Мариян Жечев. Тема с продължение: контролът върху чистотата в обществените пространства във Варна, опитът в район "Аспарухово". В рубриката „Свидетелства от Варна“ с Любомир Кутин - спомен за маестро Марин Чонев. Във Варна близо 30 деца..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME). Разговор с Alan Clark и Danny Cummings от DIRE STRAITS LEGACY. Тихомир Маринов за седмия "September Sun" (6-7 септември, Добрич). Разговор с Николо Коцев от КИКИМОРА. В предаването ще звучи музика на: JEREMY?, ZAVERA,..

публикувано на 26.08.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 26 август със Светлана Вълкова

14.20 – Проверка по сигнал на слушатели за силно замърсяване на ул. „Найден Геров“ във Варна 14.40 – Еколагер в село Езерец, община Шабла, от 29 август до 1 септември 15.20 – „Свидетелства от Варна“ - рубрика на Любомир Кутин 15.40 – Репортаж от Международния форум „Съвременни постижения в областта на новите материали и..

публикувано на 26.08.24 в 12:09

"Новият ден" на 26 август

Дори и в края на сезона, къмпингите продължават да привличат вниманието. Защо разказват Иван Барбов и Мартин Николов. Срещаме ви с няколко от работниците от Шри Ланка във Варна. Нужна е спешна промяна на психиатричната помощ. За това призоват в отворена позиция съдии, адвокати, лекари и социални работници.  За последните години има шест случая за..

публикувано на 26.08.24 в 06:15
Луната не спи
подобно на слушателите от

По първи петли с Ваня Славова на 26 август

Хубава българска музика, свежи събеседници и интересни репортажи очаквайте в последния понеделник на август. Както винаги от 4 до 6 часа в понеделник сутрин гларусите от Варна пеят по-силно от петлите , за да събудим морските усещания в страната. Уверявам ви този път се гмуркаме дълбоко из Северното крайбрежие , за да почувстваме какво ли е да..

публикувано на 25.08.24 в 11:26
с.Садово, общ.Аврен

На село в Садово

Точно преди пет години гостувахме на жителите на авренското село Садово. Сега отново отидохме при тях, защото животът за всички се промени през последните пет години, включително и за тях. Днес в селото от 280 са останали 180 души – християни и мюсюлмани. Религиите не ги разделят, защото местните са избрали да живеят в мир и..

публикувано на 24.08.24 в 08:00
Chart

#774 ТОП 20 (23.08-30.08.2024)

публикувано на 23.08.24 в 19:22