Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 9 май 2022 г. със Сияна Спиридонова

Снимка: Pixabay

По-малко родени деца през през миналата година, отколкото през 2020 година – това сочат данните на Националния статистически институт. Каква е тенденцията във Варна спрямо намаляването на раждаемостта и увеличаването на възрастта на майките за раждането на първо дете? Отговорите на тези и още въпроси потърсихме от д-р Милоко Папазов – началник на Родилното отделение в МБАЛ „Света Анна” – Варна.

Готов е първият етап на приложението "Открий колелото", чиято цел е да подтикне градските хора да се придвижват повече пеша, с велосипед или дори с тротинетка. Какви възможности предоставя смарт приложението, информира създателят му Теодоси Бялков.

Дойде пролетта, започна сезонът на панаирите в страната. Какво предлагат търговците и има ли увеличение на цените на аткрационите и храните, които се предлагат по панаирите тази година?

Благотворителна изложба в подкрепа на бежанците от Украйна откри със свои авторски творби архитект доцент доктор Станчо Веков в Дома на архитекта във Варна. Приходите от изложбата ще бъдат дарени на Центъра за украинските бежанци във Варна.

Да погледнеш отвисоко, а после и  да запечаташ за историята невероятните изгреви и залези, които огряват родните планински масиви. За Севдалин Миланов дори е страст. Разговор за хобито и умението му да уловиш момента в кадри.

Защо любовта е по-силна от безсмъртие и къде се намира камъкът на любовта? Отговорите търсим от Стилиян Марков, който дори след десетилетие работа на забелижителността край Варна „Побити камъни” открива нови причудливи форми.

До колко ни влияят конспиративните теории и как се отразяват на психичното ни здраве? Разговор с психиатъра проф. Христо Кожухаров.

Ще ви срещнем и с Деница Христова - млад преподавател по английски език в Пета гимназия Йоан Екзарх във Варна, който успешно съчетава учителската си работа вече 7 години с участие в много доброволчески инициативи и увлича в тях много приятели и ученици.

Тодор Димитров за тънкостите на подводната фотография, за любимите му места за снимане на подводния свят и пътуванията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старата сграда на „Радио Варна”

В „Гравитация нула“ на 26 юли

В „Гравитация нула“ на 26 юли 2024 година с Мартин Николов -   11 Международен фестивал „RADAR Festival Beyond Music“ (2-4 август) и проекта ДЕКАГОН – гости в студиото Светлозара Христова и Димитър Будуров; -   Елица Матеева с впечатления от деветия „Burgas International Film Festival“; -   „Най-щастливото турне“ на..

публикувано на 26.07.24 в 13:16
Chart

#773 ТОП 20 (26.07-23.08.2024)

публикувано на 26.07.24 в 06:48

НОВИЯТ ДЕН на 26 юли с Иван Барбов

Броени часове преди старта на Олимпийските игри в Париж, сутрешният екип на Радио Варна ще "запали" ефирния огън за да посрещне новия ден. Тримата радиоолимпийци Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Петър Венков ще се представят в дисциплините говорене пред микрофона, водене на новини и скоростно боравене със звукорежисьорския..

публикувано на 26.07.24 в 05:53
Спасителски пост

НОВИЯТ ДЕН на 25 юли с Мариела Димитрова 

Световния ден за предотвратяване на удавянията се отбелязва днес. Има такъв ден, защото според статистиката почти 8 процента от смъртността в световен мащаб е вследствие на удавяне. Най-често в реки и езера, но морето също е не по-малко опасно и рисково, ако не спазваме основните правила за безопасност по време на плажуване. През последните..

публикувано на 25.07.24 в 06:29
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18