Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мира Радева: В България липсва нужната приемственост между поколенията в политиката

Снимка: БГНЕС

Четвърто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, положи клетва и поема управлението на държавата до провеждането на предсрочни парламентарни избори на 2 октомври т.г. и евентуално сформиране на редовен кабинет. Президентът представи състава на новия кабинет и тежките предизвикателства пред екипа на служебния премиер Гълъб Донев. Какви тенденции улавят социолозите в настоящата политическа ситуация в България и при съставянето на новия служебен кабинет - Валерия Василева попита Мира Радева.

"Не съм много компетентна що се отнася до професионалната биография на новите министри, но е очевидно, че лрезидентът Радев търси собствената си политическа линия, собствената си политическа реализация. Залага като че ли на сближаване с БСП без Корнелия Нинова, така ми изглежда" - коментира социологът. - "Тази тенденция всъщност не е нова - още с назначаването на Кирил Петков и Асен Василев показа, че търси собствения си политически проект, че президентската роля такава, каквато е формулирана в Конституцията, не му е достатъчна, защото още преди да се стигне до политическата криза преди две години, той влизаше в много остри сблъсъци с изпълнителната власт в лицето на Бойко Борисов тогава. Другото, което е важно - независимо, кое по ред е това служебно правителство, е, че на практика от година-година и половина ние сме практически под управлението, под изпълнителната власт на Румен Радев. За съжаление, без да пренебрегвам обективните и тежките външнополитически фактори, тези управления, които се създаваха, не са особено стабилни. Според мен самото общество е в състояние на подвижни пясъци."

Като един важен фактор в политическия ни живот, който влияе силно и върху ситуацията в момента, Мира Радева откроява липсата на политическа приемственост между различните генерации политици у нас. Според социолога е дошло време политически активните фигури от поколението, което "изнесе" тежестта на прехода в последните десетиления, да се оттегли, да се "пенсионира". Проблемът обаче е, че политиците, които завяват себе си като млади и носители на промяната, далеч не са толкова млади, вече са на 40 и повече години и твърде дълго са чакали възможността за своята реализация. Пътят в такива случаи почти неизбожно, смята Мира Радева, минава през революции, а те - през "падането" на глави... Друг проблем е постоянното предъвкване на едни и същи политически "дъвки" като "дъвката" корупция - веднага тези, които идват да преборят корупцията, са обвинени в корупция и се завърта един омагьосан кръг... "Като цяло е нужно узряване на обществото, демократично узряване."

Коментара на социолога Мира Радева можете да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ ще глоби Община Варна за кризата с отпадъците

На Община Варна ще бъде наложена санкция от 3 до 10 000 лева заради кризата с боклука. Това каза Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ-Варна. Най-големи нарушения в сметопочистването са констатирани в районите "Одесос" и "Приморски".  Поискали сме от община Варна  да ни се предостави информация на какво се дължи това замърсяване в града. Това каза в..

публикувано на 11.08.22 в 08:58

Морският свят през погледа на съвременното изкуство

Рисунки, скулптури и различни инсталации на морска тематика могат да бъдат видени в изложбата "Blow" или "Духай" на варненския артист и художник Калоян Илиев-Кокимото. Експозицията е подредена в алтернативното младежко пространство за култура "РеБонкърс" във Варна.  Още на входа посетителите могат да чуят шум от морски вълни. Той идва от видео с..

обновено на 10.08.22 в 20:25

Matthew Tuck (BULLET FOR MY VALENTINE): "Моите ментори винаги са били James Hetfield и Kirk Hammett"

Интервю с Matthew Tuck (BULLET FOR MY VALENTINE) BULLET FOR MY VALENTINE са банда от Уелс, която се събира през 1998 година. Групата става част от метъл сцената на Кардиф, дебютът й „The Poison” е позлатен. BULLET FOR MY VALENTINE имат няколко награди на „Kerrang!” и „Metal Hammer”, а през 2021 издадоха и седмия си албум, едноименен, който само..

публикувано на 10.08.22 в 20:17

Орхан Мехмедов (MCC "Братя във Вятъра"): "Добро винаги трябва да се прави"

Четири дни, по четири групи на ден. За втори път в средата на август. Така изглежда второто издание на рок фестивала „Varna Rock Adventure”. И този път организаторите са рокерите от най-стария мотоклуб в България „Братя във вятъра”. И този път домакин е паркът в квартал "Аспарухово". Първото издание на фестивала беше обвързано с 30-годишнината на "Братя..

обновено на 09.08.22 в 12:20

Ново ГМО опитва да "нахлуе" на европейския пазар

Често се е случвало докато пазаруваме и видим плод или зеленчук с по-нетрадиционна форма, размер или ако е прекалено перфектен на вид, да чуем изречението „това е ГМО“. Какво представлява всъщност генно-модифицирания организъм? Това е организъм, чийто гени са променени от човека. Т.е гените на един организъм се включват в друг и му придават нови..

публикувано на 08.08.22 в 07:23

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес. Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и..

публикувано на 07.08.22 в 12:41

Подир сянката на кондора с Изабела Шопова

„Подир сянката на кондора" е най-новата книга на Изабела Шопова и разказва за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия.  Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият..

публикувано на 05.08.22 в 10:09