В края на тазгодишната кампания по гроздобера, с фоторепортера Румен Сарандев посетихме едно село, което е с дългогодишни традиции в лозарството - Езерово. Населеното място се намира на около 10 километра от Варна на северния бряг на Варненското езеро, а климатът е подходящ за отглеждането на различни сортове грозде.
Само на няколко метра от стадиона в Езерово се издига и винарската изба, която посетихме. Тя е собственост на Петьо Бошнаков, лозар и винопроизводител и председател на Националното сдружение на лозарите в България.Той се занимава с този занаят от години, а шатото, в което ни посрещна е едно от най-добре оборудваните откъм модерна техника. Убедихме се в това още щом влязохме вътре. Преди да ни запознае с тънкостите в технологията на винопроизводството, Петьо Бошнаков ни сподели впечатленията си от тазгодишната кампания по гроздобера.
"Остава още около седмица до края на гроздобера. Тази година имаше проблеми в нашия регион, основно заради осланяването през април. Някои от колегите за съжаление пострадаха и това се отрази на обемите от реколтата. Друг проблем бяха и градушките, които компрометираха реколата в някои региони", поясни Бошнаков.
Реколтата във Варненско обаче се очаква да е добра и с добри показатели, каза д-р Петьо Бошнаков.
Вече са прибрани половината от червените сортове. От белите остана да бъде прибран сорта Димят, който традиционно е по-късен.
Захарността на гроздето е добра, тъй като засушаването в последните два три месеца е дало възможност на гроздето да узрее хубаво без реколтата да бъде компрометирана от болести, поясни още Петьо Бошнаков.
От белите сортове, които преобладават в този регион, традиционни са Совиньон блан, Шардоне, Траминер, Варненски и Врачански мискет, Димят и други. Петьо Бошнаков разполага с 1600 декара лозови масиви, както в района на Езерово, така и в селата Слънчево и Припек. Помислих си, колко труд всъщност се изисква да се отглеждат, а след това и да се оберат такива огромни количества грозде. За целта си трябва сериозна работна ръка. Оказва се обаче, че както и в много други отрасли на земеделието, и тук тази работна ръка липсва. Това е и един от проблемите, с които се сблъскват българските лозари в наши дни.
"Младите хора не са заинтересувани. Загубили сме връзката между младите и традициите в селското стопанство", каза с огромна доза съжаление Бошнаков. Основна причина за това, по думите му, е липсата на държавна политика за обучение на кадри в този традиционен за България отрасъл.
И докато допреди 30 и повече години България е била в топ 10 на винопроизводителите в света, то след 1995 година секторът затихва, а още в първите години на XX век страната ни е извън топ 20. Според Петьо Бошнаков това се дължи на редица фактори, а липсата на работна ръка е само един от тях. Продължава и тенденцията за намаляване на лозарските площи у нас. Още преди година той беше алармирал, че за последните две десетилетия лозарските масиви в България са намалели цели 5 пъти.
Изкупната цена на гроздето се е повишила с около 30-40% тази година, поясни още Бошнаков. Заради кризата, инфлацията и натиска на външните конкурентни пазари, повечето производители успяват да си покрият разходите, но не и да отчетат печалба.
Според Петьо Бошнаков, застрахователите у нас не са "узрели" да застраховат в земеделието и това е проблем от десетилетия, който отново излезе на дневен ред след градушките в Поморие, които унищожиха хиляди декари лозарски масиви.
Работата на полето е само една малка част от дългия и доста трудоемък път на гроздето от лозата до бутилката. Няма спор, че този занаят си иска много труд. И любов и отдаденост без които нищо не се получава. Поне така смята Петьо Бошнаков, който сравни производството на вино с отглеждането на дете - спокойно, с търпение и с много любов, защото хубавите неща стават бавно.
Около 5-6 месеца отнема целия производствен цикъл на една бутилка вино. Всичко обаче зависи от сорта. В процеса на производство, Петьо Бошнаков и екипът му целят да се запази особеността на всеки един сорт и всяко едно от типичните му ароматни качества. Всичко това става благодарение на много усилия и на модерната техника в неговата изба. След като си поговорихме за проблемите в лозарството, Бошнаков ни разходи из производствените помощения и ни запозна с процеса отблизо.
Първо влязохме в една голяма и хладна зала, в която се издигат десетки огромни контейнери и тръби. Имаш чувството, че си в космически кораб, докато не те удари онзи приятен аромат на ферментиращо грозде. Защото ферментацията е един от най-важните процеси в производството на вино.
Отлежаването на виното продължава около 3-4 месеца, а самата ферментация е малко по-кратка. Тук се сетих за една "философска" мисъл на един от основоположниците на микробиологията и микробната ферментация Луи Пастьор, който е казал, че "бутилка вино съдържа повече философия от всички книги на света". И такива мисли му изникват на човек в съзнанието, особено след дегустация на няколко сорта бяло и червено вино, розе и малко гроздов сок, каквато с колегата Румен Сарандев направихме.
Един аромат обаче ни впечатли сериозно. И това беше ароматът на пипер.Той се усеща в сорта Каберне фран, който също е традиционен за нашия регион и търсен от любителите на червеното вино.
"Това е силно вино с характер, а най-типичното в този сорт е пиперливостта в аромата", сподели Петьо Бошнаков.
Преди да попадне в контейнерите за ферментация, гроздето минава през още няколко етапа, които са почти изцяло автоматизирани.
"Първо гроздето се сортира в каси или в бинове. След приемателния бункер, гроздето преминава през сортираща лента преди да влезе в машината за пресоване и ронкане", каза Бошнаков. Абсолютно автоматизиран е и процеса на отделяне на некачественото грозде.
След всичко това, гроздето влиза в помпа с топлообмени, където се охлажда. Оттам отива или в пресата (ако е бяло или розе) или директно във ферментаторите (ако е червено).
В едно от помощенията се намира и огромна поточна машина за бутилиране на виното.
И така стигаме до склада, в който се опаковат бутилките. Там има и няколко дъбови бъчви. Според Петьо Бошнаков, за някои определени сортове е желателно да минат през дъб, който придава специфични аромати и свойства на виното.
Най-сериозен интерес на пазара в момента има към сорта Совиньон блан и Розе, но напоследък все по-голяма скорост набират и Варненския и Врачанския мискет.
След посещението ни в шатото до езерото, се убедих колко много труд се иска за този занаят. И много любов. Защото когато едно нещо се прави с любов и желание то няма как да не се получи хубаво. Така е не само с виното, а с всяко нещо, с което човек се захване.
Българските деветокласници са най-силни по биология (но само в три области на страната), а по химия в половината области дори трудно "връзват" дори тройка. Физиката е малко по-добре от химията, но и там, както по математика средните оценки на близо 49 хил. ученици в 9-ти клас са около 3.00. Данните са от тестовете по природни науки, който Министерство..
Репортаж по темата за безопасния интернет, как да защитим личните си данни в социалните мрежи и да предпазим децата от пристрастяване към онлайн средата. Община Варна проверява инвестиционните намерения за Алея Първа - крайбрежната зона на морската столица. Липсват жизненоважни медикаменти за болните от епилепсия. За почитателите на..
За пореден път посещаваме село Генерал Колево, община Вълчи дол. За пореден път изпитваме разочарование, пътувайки по пътя, осеян с дупки. Тук нищо не се променя, независимо от това кой е на власт. Хора и животни стоят в безвремие. В село Генерал Колево се срещнахме с младия кмет Хасан Хасанов и със случайни хора, които бяха до единственото..
13 февруари e датата на бойкота в България на пазаруването от големи търговски вериги срещу високите цени на хранителните продукти. Инициативата е част от проведените вече подобни акции, заради цените в няколко страни от Западните Балкани. Тя започна в края на януари от Хърватия. В Румъния също е насрочена подобна акция. Инициативата е на няколко..
На 10 февруари в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю със Sonny Sandoval (P.O.D.). Разговор с Никола Колев и Костадин Мутафчиев за ФАЛШИВИ ГЕРОИ и за новия сингъл на групата "Паника". В "Мазето на Вакашински" – гости на Ясен Вакашински са Валери Геров и Цветан Цветков - "Каската" от CIROZA. В предаването ще звучи музика на: THE..
На днешния ден се навършват 125 години от кончината на Капитан Петко Войвода. Паметта на великия българин беше почетена във Варна с общоградско поклонение и заупокойна молитва отслужена от свещеници на Варненска и Великопреславска света митрополия. Събитието се състоя на Централните градски гробища, където се намират тленните..