Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Топчица обич

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Познавам човек, който държи всичко да му е марково. От пастата за зъби до колата.

И разбира се, искаше да има марково куче, от ценена порода.

Оказа се, че някой продава такова куче. Отидохме цяла група, за да проверим обявата и да видим породистото животинче, с което предстоеше да бъде запълнена голямата колекция от маркови неща, хора и животни на въпросния наш познат.

Обаче... Както във всяка приказка, все някъде по трънливия път към „И заживели щастливо“, се появява едно голямо Но. В случая Но-то беше неприемливо за нашия герой. Кучето се оказа не чак толкова марково, колкото се опитваха да го представят. След кратка словесна схватка между настоящ и потенциален стопанин, се изясни, че сделка няма да има. Разбира се, отсрещната страна настояваше на своето: „Ама, моля Ви се! Как точно това куче ще ви изглежда съмнително? Разбира се, че е чиста порода! Вижте му ушите, вижте муцунката, наблюдавайте поведението“...

Ние, обаче, бяхме непреклонни. Съгласете се, че беше тотално неприемливо един марков човек, облечен в маркови дрехи, обут в маркови обувки, излизащ от марковото си жилище, напръскан с един от най-скъпите маркови парфюми и елегантно настаняващ се в луксозната си маркова кола... да се излага пред марковите си приятели на марковите събирания на по марково питие с едно смотано немарково куче.

Никога няма да забравя радостта, с която животинчето ни посрещна, вероятно в очакване на приятно, спокойно и защитено бъдеще. Как приветливо махаше с опашка за добре дошли: „Ще ме приемете в живота си, нали?“.

И няма да забравя тъжния му поглед, когато цялата внушителна група се отправи към изхода... без него. Един много, много тъжен поглед.

Нямаше марка, но имаше душа – невинна душа, незаслужаваща огорчение, търсеща обич и топлина, като всяка друга душа и станала жертва на нашата голяма търговска игра. Играта да оскъпяваме неща и животи като ги брандираме.

Истината е, че по-късно се върнахме при животинчето в малко по-различен състав. Всъщност предполага се, че доброто и любящо сърце няма как да се влияе от надписа на някакъв етикет.

И да! Породата не може да е от значение, когато имаш за даване обич и грижа. В света на вещите и услугите брандът често означава качество и цена, но дали в света на живите същества изчерпва цялото съдържание?

Какво се случи после? Марковият ни познат се сдоби с куче от добра порода. Не изглежда да са много щастливи заедно, но животът си е техен. Кои сме ние, та да се месим? Можем само да изпадаме в предположения за причините. Според мен, в случая е възможно те да се коренят в съществената разлика между това да си привързан към едно живо същество и да те е грижа за него от една страна или от друга – да го възприемаш като поредната китайска ваза от марковия си интериор. Само че „ваза“ жива, подвижна, дишаща, играеща, изискваща внимание и в този ред на мисли създаваща доста грижи.

А нашето кученце се оказа с късмет. Вече има друг собственик – един много грижовен, добър човек. Всяка вечер, когато той се прибира от работа, у дома го посреща една подскачаща, лаеща, весела, пухкава топчица стопроцентова любов, благодарност и обожание. Чиста, безусловна любов.

Лесна работа е дадаваш и да получаваш обич, а това може да ти достави толкова много радост!

И... да! Марката не винаги определя съществените неща в живота.

Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00