Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 9 януари с Иван Барбов

Снимка: Лора Узунова 13 г., ОДК Варна

В студеното и мразовито утро, в което е по-вероятно да срещнеш бяла мечка излизайки навън, сутрешният отбор на Радио Варна – Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Венци Фотев ви кани да се настаните уютно на любимите честоти с чаша кафе и добро настроение.

При нас сняг няма да вали, но ви очаква една истинска ефирна „виелица“ от актуални теми, интересни срещи със събеседници и новини. Ще се „сгреем“ и с много хубава музика благодарение на Димитър Димитров. Така че, предпоставките да започнете новият ден с усмивка са налице. Просто бъдете с нас във времето от 6.00 до 10.30 часа.

Ето и темите днес:

Буреносни облаци са надвиснали отдавна над българското земеделие, а най-тежко изглежда положението в сектор „Плодове и зеленчуци“. Кои са основните проблеми на производителите и защо над 80% от тях са пред фалит? Отговорите ще научим в репортаж на Александър Йорданов.

Преди това ще разберем защо кондуктор в автобус на частния превозвач във Варна таксува 8-годишно дете с билет за 2 лева, въпреки че според закона, децата до 10 години се возят безплатно в градския транспорт. Казусът проследи репортерът Ваня Славова.

Неволи има в транспорта, но с неволи се сблъскваме всекидневно и в заобикалящата ни градска среда. Не винаги харесваме това, което виждаме, но пък можем да си представим как бихме искали да изглежда. Такава възможност дава ново онлайн приложение, с което хората могат да визуализират своите идеи за градските пространства и да ги предложат на управата на града. Повече за приложението разказва един от създателите му – архитект Максим Недков.

За дигитализацията и изкуствения интелект ще говорим с Любомир Атанасов, управител на Фондация „Digital 4”.

Кои са акцентите в културния афиш на Варна и региона?

Регионалната библиотека „Дора Габе“ представя фотодокументална изложба в памет на Маестро Захари Медникаров. Репортаж на Мая Щърбанова.

143 години се навършват от основаването на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“. Тържествените събития по случай празника следи Даниела Стойнова. Ще чуем и разговор с флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО в четвъртък, 3 октомври

По казуса с основно училище „Константин Арабаджиев“ във Варна - мнението на протестиращите и на РУО - Варна; Средновековен фестивал под надслов „Рицарите в музея"; Рубрика "Свидетелства от Варна" с Любомир Кутин; Кога и дали ще старира мащабният ВиК ремонт на вход/изхода на Варна?; Рубрика "Спорт" с Румен Генов - интервю с..

публикувано на 03.10.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 3 октомври с Мариела Димитрова

Защо ще протестират тази сутрин в 8.30 часа родители на деца от варненското ОУ "Константин Арабаджиев". Репортаж в 8.10 часа. Преди няколко дни гръмна новината за българските туристи, останали блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Полетът им за България на няколко пъти е бил отлаган, заради техническа неизправност..

публикувано на 03.10.24 в 06:16

НА СВЕТЛО на 2 октомври с Валерия Василева

Дело срещу Община Варна за отказан достъп до информация заведе управителят на варненска електронна медия Георги Костов. Туризмът и международната геополитическа обстановка - интервю с Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас и туроператор на немския пазар. В рубриката „Свидетелства от Варна“ на Любомир Кутин..

публикувано на 02.10.24 в 13:45

Радио Варна на 90 - епизод 8

В осмия епизод, излъчен на 28 септември 2024 г., отново говорихме за предаванията през 50-те години на миналия век – време на пропаганда. В предходното, седмо издание, Ви разказахме за част от предаванията на Радио Варна от петото десетилетие - някои от тях на морска тематика: „На морската ни граница“, „За работниците от пристанищата на Сталин и..

публикувано на 02.10.24 в 11:47

НОВИЯТ ДЕН на 1 октомври с Иван Барбов

„Когато станеш сутрин и денят ти тръгне наопаки, дай му втори шанс – легни си пак“. До това прозрение е стигнал някой, който явно не обича да става рано. Има един сигурен начин новият ден да не тръгне наопаки, колкото и рано да сте станали – като го започнете с чаша кафе на честотите на Радио Варна. В сутрешното радиоприключение ще ви..

публикувано на 01.10.24 в 06:00

На село в Ново Оряхово

Село Ново Оряхово е изцяло българско село.  В него няма роми, но няма и свободни къщи за продан. Историята му е стара. Припомня ни я кметът Веска Петрова:

публикувано на 30.09.24 в 15:46

На 30 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 30 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE). Бамби Никифоров за соловия му дебют 4DIs и албума "Vol.0". Втори "Wretched Feast" (12 октомври, Бургас) – разговор с Радина Найденова. Йосиф Милчов ("Autumn Souls Of Sofia") за концерта на RAGE (6 октомври, София). В..

публикувано на 30.09.24 в 14:25