Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Черноок

43
с.Черноок
Снимка: Румен Сарандев

Село Черноок е в община Провадия и е последното село на Варненска област – намиращо се на границата с област Шумен. Разположено е в гънките на Славейковския балкан и може би точно затова местните толкова много го харесват – заради чистия въздух. Тишината е в изобилие, движение по пътищата почти липсва, липсва обаче и онзи селски живот, който се е запазил в други села, които са по-близо до голям град или до морето.

Като накрай света е село Черноок. Годините са отнели много от това, което е имало и за което сегашните му жители разказват с тъга и носталгия. Останало е малко – едно кметство, едно читалище и един магазин. Има и джамия, но вече няма кой да я отвори. Никога не е имало църква. Известно време такава е била приспособена в сградата на бившето училище, сложили дори и камбана, но след като българите драстично намаляват вече никой не влизал в нея. Сградата се срутила, а миналата година откраднали и камбаната.

Днес повечето жители в селото са мюсюлмани. Не че има много жители – останали са около 100-ина постоянно живеещи. На 10 март отново ще избират кметски наместник, защото на балотажа миналата година кандидатите – съответно от БСП и ДПС, получават по 54 гласа.

Доскоро местна забележителност е била вековно дърво – обикновен летен дъб на над 350 години. Бил е вписан в Държавния регистър под номер 78 и обявен за защитено от закона дърво. Преди няколко години обаче дървото се запалва и изгаря. Никой не знае как. Догадки има, но няма доказателства за умишлен палеж, а и никой не е разследвал какво се е случило. Днес от вековното дърво, което се намира на пътя за селото, са останали обгорели останки.

Според предание в миналото селото се казвало Росица. Населението обаче загива от чумна епидемия. Оцелява само един жител – малко дребно черно човече без брада и коса, на което казвали Кара кьосе. На неговия прякор е наречено селото. С това име то се среща в документи от ХVІІ век до 1934 г.

През 1910 г. Комисия по преименуване на населените места във Варненска област предлага за Кара кьосе названието „Чернок”, с пояснение: „Побългарено”. Сегашното име е въведено през 1934 г. и е близък превод на старото. От 1945 г., името на селото леко е изменено и става Чернооко, а 20 години по-късно е осъвременено на Черноок. Празникът на селото е на Гергьовден, когато се празнува и Хъдърлез. Празнуват заедно – християни и мюсюлмани, организират и конни надбягвания.

Народното читалище „Васил Левски – 1927“ е работещо, но се нуждае от сериозен ремонт. Покривът тече, салонът със сцената не работи, а книгите, около 5000 тома, са преместени на първия етаж в една от съблекалните, за да не се мокрят когато вали дъжд. Местните разказват, че сградата на читалището е собственост на община Провадия. Повече от 20 години от там обещават да я ремонтират, но всичко остава само на думи.

Сега местните имат и друг проблем – липсата на межуселищен транспорт в Провадийско. Очаква се към средата на февруари т.г. нова фирма да извършва услугата, но дотогава възрастните хора имат само една възможност да отидат на лекар в Провадия – да се помолят на по-млад съселянин да ги откара с колата си. Ако намерят доброволец си плащат, като за услугата хора са давали и по 20 лв.

Работеща в селото е земеделската кооперация „Извор“. Имат около 5000 декара земя, на която отглеждат пшеница, слънчоглед, ечемик и царевица. Тя е и основният източник на доходи на местното население.

Срещаме се с жители на селото в читалището. Посрещат ни с домашна баница, сладки и топъл билков чай. Гори печката с дърва, а силният вятър се чува през старата дървена дограма. Разговаряме с баба Златка, Карамфила Станева, Вилдан Алиева и Исмаил Шабан.


Сеил Хасанова е временно изпълняваща длъжността кметски наместник на селото. По нейните думи постоянно живеещи сега са около 100-ина души. По списък са около 150. Имоти се търсят, но няма кой да продава. Местните жители вярвали, че не е правилно да продават бащин имот, но пък вече устроили се на друго място не поддържат родните си къщи и те се рушат. Затова и има много изоставени и съборени къщи в селото.




Лъчезар Иванов е на 60 години, работи като библиотекар от 28 години. Той е и основният човек пренесъл всичките близо 5000 книги от втория етаж на читалището в стая на първия, за да не ги намокри влагата от пробития покрив. Във фоайето на читалището са подредени новите книги. Сред тях е и „Времеубежище“ на Георги Господинов. Всички знаят за успеха на писателя, за наградата Букър, но никой в селото още не е прочел книгата му.


Лъчезар Иванов разказа и за единствения паметник в селото, заради който навремето са асфалтирали улиците.


99 процента от младите хора в Черноок са избрали да живеят в града или са устроили живота си  в чужбина. В самотния 1 процент влиза Айше Ахмед, която е останала, защото се чувства добре на село. Днес е омъжена, има две деца момиче на 5 години и момче на 12. Иска да се занимава със земеделие и от скоро отглежда домати в две оранжерии.


Преди години в Черноок са приготвяли ошав. Това е била напитката, с която са се разхлаждали в горещините на нивата. Който има лозе, приготвя домашно вино и ракия.



Повече сплотеност и желание на хората да участват в общоселския живот е едно от желанията на местните жители. А баба Златка иска да има разбирателство между турци и българи.



Да са живи и здрави всички в село Черноок и да се радват на спокойствие, мир и разбирателство. Да не ги забравят деца и внуци, както и управници. И да намират повече поводи да се събират, да си говорят, да се смеят и веселят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старата сграда на „Радио Варна”

В „Гравитация нула“ на 26 юли

В „Гравитация нула“ на 26 юли 2024 година с Мартин Николов -   11 Международен фестивал „RADAR Festival Beyond Music“ (2-4 август) и проекта ДЕКАГОН – гости в студиото Светлозара Христова и Димитър Будуров; -   Елица Матеева с впечатления от деветия „Burgas International Film Festival“; -   „Най-щастливото турне“ на..

публикувано на 26.07.24 в 13:16
Chart

#773 ТОП 20 (26.07-23.08.2024)

публикувано на 26.07.24 в 06:48

НОВИЯТ ДЕН на 26 юли с Иван Барбов

Броени часове преди старта на Олимпийските игри в Париж, сутрешният екип на Радио Варна ще "запали" ефирния огън за да посрещне новия ден. Тримата радиоолимпийци Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Петър Венков ще се представят в дисциплините говорене пред микрофона, водене на новини и скоростно боравене със звукорежисьорския..

публикувано на 26.07.24 в 05:53
Спасителски пост

НОВИЯТ ДЕН на 25 юли с Мариела Димитрова 

Световния ден за предотвратяване на удавянията се отбелязва днес. Има такъв ден, защото според статистиката почти 8 процента от смъртността в световен мащаб е вследствие на удавяне. Най-често в реки и езера, но морето също е не по-малко опасно и рисково, ако не спазваме основните правила за безопасност по време на плажуване. През последните..

публикувано на 25.07.24 в 06:29
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18