Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Черноок

43
с.Черноок
Снимка: Румен Сарандев

Село Черноок е в община Провадия и е последното село на Варненска област – намиращо се на границата с област Шумен. Разположено е в гънките на Славейковския балкан и може би точно затова местните толкова много го харесват – заради чистия въздух. Тишината е в изобилие, движение по пътищата почти липсва, липсва обаче и онзи селски живот, който се е запазил в други села, които са по-близо до голям град или до морето.

Като накрай света е село Черноок. Годините са отнели много от това, което е имало и за което сегашните му жители разказват с тъга и носталгия. Останало е малко – едно кметство, едно читалище и един магазин. Има и джамия, но вече няма кой да я отвори. Никога не е имало църква. Известно време такава е била приспособена в сградата на бившето училище, сложили дори и камбана, но след като българите драстично намаляват вече никой не влизал в нея. Сградата се срутила, а миналата година откраднали и камбаната.

Днес повечето жители в селото са мюсюлмани. Не че има много жители – останали са около 100-ина постоянно живеещи. На 10 март отново ще избират кметски наместник, защото на балотажа миналата година кандидатите – съответно от БСП и ДПС, получават по 54 гласа.

Доскоро местна забележителност е била вековно дърво – обикновен летен дъб на над 350 години. Бил е вписан в Държавния регистър под номер 78 и обявен за защитено от закона дърво. Преди няколко години обаче дървото се запалва и изгаря. Никой не знае как. Догадки има, но няма доказателства за умишлен палеж, а и никой не е разследвал какво се е случило. Днес от вековното дърво, което се намира на пътя за селото, са останали обгорели останки.

Според предание в миналото селото се казвало Росица. Населението обаче загива от чумна епидемия. Оцелява само един жител – малко дребно черно човече без брада и коса, на което казвали Кара кьосе. На неговия прякор е наречено селото. С това име то се среща в документи от ХVІІ век до 1934 г.

През 1910 г. Комисия по преименуване на населените места във Варненска област предлага за Кара кьосе названието „Чернок”, с пояснение: „Побългарено”. Сегашното име е въведено през 1934 г. и е близък превод на старото. От 1945 г., името на селото леко е изменено и става Чернооко, а 20 години по-късно е осъвременено на Черноок. Празникът на селото е на Гергьовден, когато се празнува и Хъдърлез. Празнуват заедно – християни и мюсюлмани, организират и конни надбягвания.

Народното читалище „Васил Левски – 1927“ е работещо, но се нуждае от сериозен ремонт. Покривът тече, салонът със сцената не работи, а книгите, около 5000 тома, са преместени на първия етаж в една от съблекалните, за да не се мокрят когато вали дъжд. Местните разказват, че сградата на читалището е собственост на община Провадия. Повече от 20 години от там обещават да я ремонтират, но всичко остава само на думи.

Сега местните имат и друг проблем – липсата на межуселищен транспорт в Провадийско. Очаква се към средата на февруари т.г. нова фирма да извършва услугата, но дотогава възрастните хора имат само една възможност да отидат на лекар в Провадия – да се помолят на по-млад съселянин да ги откара с колата си. Ако намерят доброволец си плащат, като за услугата хора са давали и по 20 лв.

Работеща в селото е земеделската кооперация „Извор“. Имат около 5000 декара земя, на която отглеждат пшеница, слънчоглед, ечемик и царевица. Тя е и основният източник на доходи на местното население.

Срещаме се с жители на селото в читалището. Посрещат ни с домашна баница, сладки и топъл билков чай. Гори печката с дърва, а силният вятър се чува през старата дървена дограма. Разговаряме с баба Златка, Карамфила Станева, Вилдан Алиева и Исмаил Шабан.


Сеил Хасанова е временно изпълняваща длъжността кметски наместник на селото. По нейните думи постоянно живеещи сега са около 100-ина души. По списък са около 150. Имоти се търсят, но няма кой да продава. Местните жители вярвали, че не е правилно да продават бащин имот, но пък вече устроили се на друго място не поддържат родните си къщи и те се рушат. Затова и има много изоставени и съборени къщи в селото.
Лъчезар Иванов е на 60 години, работи като библиотекар от 28 години. Той е и основният човек пренесъл всичките близо 5000 книги от втория етаж на читалището в стая на първия, за да не ги намокри влагата от пробития покрив. Във фоайето на читалището са подредени новите книги. Сред тях е и „Времеубежище“ на Георги Господинов. Всички знаят за успеха на писателя, за наградата Букър, но никой в селото още не е прочел книгата му.


Лъчезар Иванов разказа и за единствения паметник в селото, заради който навремето са асфалтирали улиците.


99 процента от младите хора в Черноок са избрали да живеят в града или са устроили живота си  в чужбина. В самотния 1 процент влиза Айше Ахмед, която е останала, защото се чувства добре на село. Днес е омъжена, има две деца момиче на 5 години и момче на 12. Иска да се занимава със земеделие и от скоро отглежда домати в две оранжерии.


Преди години в Черноок са приготвяли ошав. Това е била напитката, с която са се разхлаждали в горещините на нивата. Който има лозе, приготвя домашно вино и ракия.Повече сплотеност и желание на хората да участват в общоселския живот е едно от желанията на местните жители. А баба Златка иска да има разбирателство между турци и българи.Да са живи и здрави всички в село Черноок и да се радват на спокойствие, мир и разбирателство. Да не ги забравят деца и внуци, както и управници. И да намират повече поводи да се събират, да си говорят, да се смеят и веселят.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Гравитация нула" на 23 февруари

В „Гавитация нула” днес 23 февруари -   С премиера на оперетата „Българи от старо време“ варненската опера отбелязва националния празник – датите са 1 и 2 март – гости в студиото режисьорът Николай Априлов и Владислав Карамфилов – Въргала; -   Номинаците за фентъзи и фантастика „Еврокон“ – говори писателката и преводач Елена Павлова;..

публикувано на 23.02.24 в 12:59
Chart

#754 ТОП 20 (23.02-01.03.2024)

публикувано на 23.02.24 в 10:19
Февруарско море

НОВИЯТ ДЕН в петък, 23 февруари

Мартин Димитров - депутат от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" за внесения в деловодството на Народното събрание проектозакон за защита на правата на потребителите от мобилните оператори; Христо Рафайлов – зам.- кмет по бюджет, финанси и местни данъци и такси с коментар относно бюджета на Община Варна за 2024г.; Учители и..

публикувано на 22.02.24 в 16:03

НОВИЯТ ДЕН на 22 февруари с Иван Барбов

Учени са доказали, че едно излято кафе действа много по-ободряващо от едно изпито! Не е нужно да изливате кафе за да започнете новия ден с тонус и настроение, просто превключете на честотите на Радио Варна, които ще са вашата ударна доза сутрешен ефирен кофеин! Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Милица Панайотова..

публикувано на 22.02.24 в 05:49
Варненското море преди залез слънце

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 21 февруари

Репортаж по сигнал от кв. "Галата" във Варна, където  токът непрекъснато прекъсва. Какъв е отговорът от енергодружеството? Професия „екскурзовод“ – разговор в Междунартодния ден на екскурзоводите с Бранимир Белчев;   HPV ваксината и ползите от нея – разговор с д-р Християна Бацелова, специалист по Епидемиология на инфекциозните болести,..

публикувано на 21.02.24 в 05:52

НОВИЯТ ДЕН на 20 февруари с Иван Барбов

"Ранното събуждане дарява човека със здраве, богатство и мъдрост“, е казал Бенджамин Франклин. Неговите думи можем да допълним с това, че събуждането с Радио Варна дарява с усмивка, добро настроение и също толкова добра информираност. Започваме още по тъмно, а за да сте в ритъма на интересните и актуални теми от ежедневието, новините и..

публикувано на 20.02.24 в 05:55

На 19 февруари в "От другата страна" по Радио Варна

На 19 февруари в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Daniel "Død" Olaisen (BLOOD RED THRONE, екс-SATYRICON).Разговор с Калин Колев за преиздадения дебют на CONCRETE "Dawn of Revival". В "Мазето на Вакашински" – Ясен Вакашински и Бойко Гюров ("BGTSC") представят софийските концерти на БАЛКАНДЖИ (1 март), CRADLE OF FILTH (5..

публикувано на 19.02.24 в 14:25