Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 90 - епизод 3


В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред най-популярните сказчици са д-р Кирил Йорданов и Добрин Василев.
Излъчват се концерти на живо в различен жанр, събират се грамофонни плочи за собствен музикален фонд. 
Заради курортния сезон се предава информация за времето, температурата на морската вода, броя на къпещите се... Типични за Радио Варна стават предаванията на чужди езици за гостите на града – чехи, поляци, унгарци, германци и др., съпроводени с чешка, полска и унгарска музика.

А историята продължава…

Епизодът беше излъчен на 27 април. Чуйте го:


В поредица от 11 издания, всяка последна събота от месеца между 9 и 10 часа, разказваме накратко историята на Радиото, което тази година навършва достолепните 90. Всичко това правим на базата на документи, които се съхраняват в Държавния архив във Варна. Водещи са журналистката Светлана Вълкова и Донка Николова – главен експерт в Архива.
В първото издание започнахме с предисторията – от радиолюбителите, и стигнахме до Ден Първи – тържественото откриване на 9 декември 1934 година. В епизод номер 2 разказахме за 1936-а и 1937-а – първите години, в които радиото се урежда.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#764 ТОП 20 (24.05-31.05.2024)

публикувано на 24.05.24 в 20:27

В „Гравитация нула“ на 24 май

„Гравитация нула“ на 24 май 2024 година с Мартин Николов -   Графичният дизайнер Димитър Трайчев с голямата награда „Варна“; -   Художникът Цветан Кръстев с наградата „Море“ на клуб „Отворено общество - Варна“; -   БЕРОН - Български езикови ресурси онлайн – платформата представя доцент Милен Томов от Института за български..

публикувано на 24.05.24 в 12:43

НОВИЯТ ДЕН на 24 май

Как жителите на Кардам, които са хора от различни националности, както и българи ще празнуват днешния ден на светите братя Кирил и Методий? Теодор Вернигора от Киев е петокласник, който говори прекрасен български език. Научава го лесно, най-вече покрай играта на футбол навън с приятели. Обича да чете всякакви книги. Отлично рецитира "Хайдути" от..

публикувано на 24.05.24 в 06:24

НОВИЯТ ДЕН на 23 май с Иван Барбов

Казват че зад всеки успал се човек, стои по една спряна аларма. За всички, които не са се успали и рано са изключили алармата в прохладното пролетно утро, каним ви да го посрещнете на честотите на Радио Варна във времето от 6.00 до 10.30 часа. Вашата ударна доза ефирен кофеин ще са интересните теми и срещи със събеседници и актуалните..

публикувано на 23.05.24 в 06:13
Черно море

НА СВЕТЛО на 22 май с Валерия Василева

Учители от Варна и областта бяха удостоени с грамота "Неофит Рилски" на МОН и с почетния знак „Паисий Хилендарски“ на Регионално управление на образованието - Варна. Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Хага е първото българско училище в Нидерландия, създадено през 2006 г. от родолюбиви родители с възрожденски дух - директорът,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06
Нестинарка

НОВИЯТ ДЕН на 21 май с Мариела Димитрова

Днес, както и на 3 юни по стар стил отбелязваме празника на Светите Константин и Елена. Те се смятат за покровители и за пазители на нестинарите. Нестинарството е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков.  Нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра, се..

публикувано на 21.05.24 в 06:35

На 20 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 20 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Axel "A.J." Julius (SCANNER). Представяне нановия албум на ХАНГАР 42 "За 1" – разговор с Антон Делчев. Разговор с Guilhermino Martins от SERRABULHO по повод участието на португалците на "Grind Over Sofia 2024" (31 май – 1 юни, София). В предаването ще звучи музика на:..

публикувано на 20.05.24 в 14:25