Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арсений Яценюк: Никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от референдума в Крим

| обновено на 07.03.14 в 14:52
Арсений Яценюк
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от т. нар. "референдум" за присъединяване на Крим към Русия. Решението ви, което ще бъде взето, е незаконно, неконституционно и никой в света, в цивилизования свят, няма да признае този т.нар. референдум и т.нар. власт в Крим.

Яценюк обяви готовността на Киев за преговори с Москва и настоя за втори телефонен разговор с руския премиер Дмитрий Медведев. Русия обаче трябва да изтегли войниците си, да спазва ангажиментите си по международните спогодби и да спре да подкрепя сепаратистите, подчерта още Яценюк.

Външните министри на страните от Централна Европа и Прибалтика осъдиха военната интервенция на Русия на Кримския полуостров и планирания референдум за присъединяване към Руската федерация и призоваха ЕС да изпрати мисия наблюдатели в Киев. Държавите, много от които граничат с Русия или Украйна, втърдиха тона към Москва. Полският първи дипломат Радослав Шикорски призова Европейския съюз да засили отбранителната си политика и да обнови методите за справяне с кризи с оглед на събитията по границите му. Не сме си пожелавали такова предизвикателство, но то чука на вратата ни, подчерта Шикорски.

Съветът на Европа - правозащитната организация на Съюза - предложи да проведе независимо разследване на насилието и отношението към малцинствата в Украйна в опит да намали напрежението между Киев и Русия. Това заяви австрийският външен министър Себастиян Курц, чиято страна е ротационен председател на Съвета.

  Военни наблюдатели от ОССЕ са били спрени при опит да влязат на територията на Кримския полуостров, съобщи Франс прес. Наблюдателите са се движели с два автобуса и полицейски конвой, но са били спрени на контролнопропускателния пункт на входа на Крим. Пунктът е бил обслужван от въоръжени мъже без опознавателни знаци на униформите. Това е вторият опит на наблюдателите да влязат в района.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Руският парламент ще подкрепи решението на Крим

Руският парламент ще подкрепи решението на Крим, ако референдумът се обяви за присъединяване на автономната република към Русия. Това заявиха ръководителите и на двете камари на руския законодателен орган. Парламентарна делегация от Крим е в Москва, за..

публикувано на 07.03.14 в 11:57

Фабиюс: Опитите на Русия за контрол над Крим ще имат тежки последици за отношенията й с ЕС

Срещу Русия може да бъдат предприети още санкции, засягащи руския бизнес и близките среди на президента Путин, ако няма деескалация на конфликта в Крим. Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс . Изправени сме пред може би най-тежката..

обновено на 07.03.14 в 13:12

Украйна подаде иск в Киевския окръжен съд срещу решението за провеждане на референдум за Крим

Генералната прокуратура на Украйна подаде иск в Киевския окръжен съд за обявяване за незаконно решението на парламента на Автономна република Крим за провеждане на референдум, предаде ИТАР-ТАСС. Това решение посяга на териториалната цялост на Украйна,..

обновено на 07.03.14 в 10:14

Украинският президент отмени решението на кримския парламент за референдум

Изпълняващият длъжността президент на Украйна и председател на Върховната рада Олександър Турчинов отмени постановлението на кримския парламент от 6-и март за референдум за присъединяване към Русия, съобщи агенция УНИАН. Като мотив за отмяната е посочено,..

публикувано на 07.03.14 в 15:13

Председателят на кримския парламент: Ще направя всичко възможно към Русия да се присъедини цяла Украйна

Председателят на кримския Върховен съвет Володимир Константинов обеща след референдума да направи всичко възможно към Русия да се присъедини не само Крим, но и цяла Украйна. Днес парламентарна делегация от Крим разговаря в Москва с руски депутати,..

публикувано на 07.03.14 в 15:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32