Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поглед към историята на Радио Варна

| обновено на 12.10.17 в 17:51 БНР Новини

НАЧАЛОТО 

На 25.05.1933 г. като секция към Съюз "Родно радио" е учреден Радиоклуб "Варна". Първото пробно живо радиопредаване от Варна е осъществено на 06.01.1934г. на вълна 235.1 м (1276 kHz). На 19.07.1934 г. Министерството на ЖПТТ разрешава строеж на радиостанция. Пробните изпитания на Радио Варна започват през м. септември 1934г. с различни по продължителност емисии.
Ето каква е била например програмата на Радио Варна в неделния ден на 12 февруари 1934г. според публикация в тогавашния вестник "Черно море":

9 ч. Предаване на църковната служба от Катедралната църква;
11 ч. Концертъ на Катедралния хоръ;
11 ч. и 30 м. Соло чело съ съпроводъ на пиано - изп. А. Коенъ;
12 ч. Соло пение съ съпроводъ на пиано, пее г-ца Линка Сокерова;
1 ч. сл. об. Камерна музика;
5 ч сл. об. Концертъ на духовата музика на 8-а пех. д-на,
I. Д. Христовъ - Тутраканска епопея,
II. Сарасатъ - Николовъ - Андалуски романсъ,
III. Георгиевъ - Делчо Войвода - народна китка.


СнимкаОфициалното откриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 г. в 10:30 ч. с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала "Съединение". Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, така и от "Родно Радио" - София.   

На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който "Родно Радио" става държавна собственост и така се полага началото на държавната радиомрежа в България.

В началото на 1936 г. е инсталиран нов предавател,  унгарско производство, "Стандарт" с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена "Телефункен" - 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с общо тегло 12 тона, са разположени на около 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре не само в града, но и на една доста по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин.

Вече държавното Радио Варна започва излъчване на 21 май 1936г. на средни вълни с дължина на вълната 251 м или честота 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.

НАСТОЯЩЕ

Днес, като част от БНР, Радио Варна излъчва 24-часова самостоятелна програма и е с утвърдени водещи позиции в Североизточна България и по Черноморието.

Фактите сочат, че слушателите на Радио Варна са от всички възрастови групи. Тази широкоспектърна аудитория предопределя и политематичността  в програмата. Приоритет имат новините, които се отличават с бързина, оперативност, богата звукова картина и честота на излъчване. Акцентът е върху регионалния  информационен поток. Сутрешният блок "Новият ден" има динамично съдържание, включително синоптична прогноза, сервизна информация, културен афиш, валутен коментар.

В следобедния блок "На светло" екипът на Радио Варна отразява и проследява актуалните събития и  прояви през деня. Тук основно място имат преките включвания на репортерите, анкетите и информациите, репортажите и  кореспонденциите от Бургас, Добрич и Балчик и от други общини по Черноморието. Коментарите, свързани със събития в културния живот са изведени в 180-минутен блок "Гравитация Нула" в края на седмицата.

Със силен тематичен акцент са съботните и неделните предавания – едночасовите мозайки за туризма, семейството, хоби и развлечения, предаванията за политика с коментари и анализи, концертите „на живо” и на открито, фолклорните събори и надпявания, конкурсите, фестивалите, детските празници...

Емблематични за медията повече от 20 години са седмичното обзорно политическо предаване "Позиция", фолклорното "Съботна трапеза", развлекателното "Неделна  наздравица", музикалното "Може би "Да". В своята дългогодишна история Радио Варна е и родоначалник на радиотеатъра у нас, на предавания и специална програма на чужди езици, инициатор и организатор вече 56 години на лекоатлетическа щафетна обиколка, посветена на Националния празник 3 март.

Новите предавания, които Радио Варна предлага на своите слушатели са в делничната линия от 11.00 до 12.00 часа. В понеделник Доротея Николова ще ви представя в „START UP” интересни и финансово успешни примери за регионално и национално предприемачество.

Във вторник Ваш домакин ще бъде Атанас Илиев. В 60-те минути на „В ЕФИР СТЕ!” всеки от Вас ще може да участва в разговора за проблемите и НЕпроблемите – малки и големи, лични и обществени, на живеещите по Черноморието и в Добруджа. Атанас Илиев ще ви очаква на ефирния телефон 052 602 802. Пише му и в интернет на адрес radiovarna@bnr.bg.

За морето и хората, обвързали живота си с него, чрез разнообразие от теми, проблеми и събеседници ще продължи да Ви информира Валери Великов. Предаването „МОРЕ И БРЯГ” очаквайте в сряда.

Четвъртъкът е ден за отличници. Валерия Василева ще коментира със своите събеседници проблемите и добрите практики в образованието – средно, висше и надграждащо в предаването „Отличен 6”.

Предвкусвайки почивните дни, запазихме времето от 11 до 12.00ч. в петък за пътешествия в радиоефира. „Нюанси” – с Ивелина Кръстева ще Ви предложат и идеи за близки и далечни пътешествия, и практически съвети за икономична почивката.

Слушайте всеки делник JAM SESSION – новото музикално предаване на Радио Варна! Всеки работен ден от 12.30 до 14.00ч.  музикалните редактори на Радио Варна ще Ви предлагат 90 минути свободни от новини, политика и градски шум. Времето на JAM SESSION ще Ви разтовари, но и презареди за „нови трудови успехи” в продължението на деня...

Финалът на делника ще бъде аналитично – коментарен. В новото предаване РOST FACTUM Емилия Николова, Жоро Бекяров и Валери Василев ще търсят причините и обясненията защо живеем така – лошо, добре... или „малко напротив”. В 90-те му минути ще бъде отделено време и за анализ на международните събития. РOST FACTUM се излъчва всеки делничен ден от 17.30 до 19ч.

Новости в ефира на Радио Варна Ви очакват и през уикенда. Очакват Ви 60 минути смях на живо в ефира с Хубостин – Здравко Буйнов. Скечът ще бъде основна форма на комуникация, а гостите на предаването със сигурност няма да говорят за политика, работа и проблеми. АВТО + е предаване на спортните репортери на Радио Варна Иван Симеонов и Румен Генов. Замислено като време, в което шофьори, кандидат – шофьори, пешеходци, пътни полицаи, любители на автомобилизма... ще се чувстват на собствена територия.

24-часовата  програма на Радио Варна е съобразена със стратегията на БНР за  съвместни програми за отразяване на процесите в икономическия, социалния и културния живот в страната. С най-дълъг живот в ефира на програма "Хоризонт" и на регионалните радиостанции на БНР е предаването "По първи петли". Радио Варна подготвя срещата със слушатели всеки понеделник между 4.00 и 6.00 часа.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна подкрепя таланта - конкурс "Вятърът снeжинки гони"

Радио Варна отличи победителите в конкурса за детска рисунка "Вятърът снежинки гони" за 2019 година. На първо място беше избрана творбата на Мира Русева , 6 год. от ЧДГ "Мелита", Варна. Втора награда получи Рая Атанасова , на 9 год. от Сдружение "Арт-Визия". Третото място бе за Сияна Грозданова от Арт шкора Чифлигарови, гр. Шумен. Най-харесвана..

публикувано на 20.01.20 в 11:18

85 истории от Исландия за 85-ия рожден ден на Радио Варна

„85 истории от Исландия” – под това мото Светослав Милчев-Акела представя първата си самостоятелна фотографска изложба в Арт салона на Радио Варна. Откриването е на 18 ноември 2019 г. от 18.30 часа. Събитието е част от програмата за 85-ия рожден ден на медиата. Светослав Милчев определя себе си като мотоциклетен..

публикувано на 16.12.19 в 10:51

Празничен концерт - 85 години Радио Варна (Снимки)

Радио Варна отбеляза 9 декември - Рожденият ден на Радио Варн с празничен концерт. Камелия Тодорова , Живко Петров и група „Сол Бемол“ пяха пред препълнената зала в Драматичен театър Варна. Изтеглихме и печелившия в играта на Радио Варна, Ясмин Холидейз и Qatar Airways "До Катар за двама" - това бе Пепа Стоянова. Официалното откриване..

публикувано на 12.12.19 в 15:11

Концерт в лятна вечер на входа на Морската градина (Снимки)

„Защо не организирате всеки месец концерт на открито с класическа музика? Толкова е хубаво и различно тази вечер в Морската градина!“. Това си пожелаха стотиците варненци, изпълнили алеите около входа на Морската градина по време на "Концерта в лятна вечер", който екипът на Радио Варна подари на жителите и гостите на морската столица...

публикувано на 20.06.19 в 15:53

"Концерт в лятна вечер" - красива музика под открито небе

„Концерт в лятна вечер” – на открито, на входа на Морската градина във Варна – това е нашият подарък за верните ни слушатели и приятели! През настоящата 2019 г. Радио Варна отбелязва своята 85-та годишнина с няколко концерта в различни жанрове. След великолепието на българския фолклор, представено от певицата Петя Панева през месец..

обновено на 14.06.19 в 12:39

"Нарисувай ми дъга" събра над 250 деца в Радио Варна

Над 250 пъстроцветни дъги,нарисувани от детски ръце,  "украсиха" дървото пред сградата на Радио Варна. Поводът е 1 юни - Денят на детето,  а Арт работилницата осъществиха нашите приятели от Сдружение Арт Визия. Благодарим на всички малки и големи деца, които се включиха и направиха деня още по-пъстър и весел с рисунките си. Какво споделиха за празника..

публикувано на 03.06.19 в 09:38

Цветно представление в Радио Варна

Пътешествие в Страната на цветята. Но не онези, които са откъснати и се използват за букети, които се подаряват по различни специални и не специални поводи. А в Страната на цветята, където те растат, цъфтят и за тях се грижат. Държавният куклен театър във Варна подари на варненските деца "Трите феи" - една вълшебна история, разказана от три красиви феи. А..

публикувано на 03.06.19 в 09:37