Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд и Меркел представят пред Путин план за постигане на мир в Източна Украйна

| обновено на 06.02.15 в 12:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът в Украйна и възможностите за неговото мирно решаване ще бъдат обсъдени днес в Москва от руския президент Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. Очаква се разговорите да започнат в късния следобед.

Посредническата совалка на Меркел и Оланд, която започна вчера в Киев, трябва да завърши днес в Москва с постигането на конкретни резултати за скорошно прекратяване на гражданската война в Украйна. Такава надежда изрази в навечерието на преговорите Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

Според дипломатически източници новите предложения на европейските лидери доразвиват споразуменията от Минск и набелязват конкретни стъпки за тяхното прилагане. Предполага се, че планът предвижда висока степен на автономия за двете самопровъзгласили се републики в Донецка и Луганска област и нова демаркационна линия след последните териториални завоевания на сепаратистите. Очакванията са първите стъпки да бъдат прекратяването на огъня и началото на вътрешноукраински преговори за статута на Донбас, като същевременно бъде запазена териториалната цялост на Украйна.

Според коментарите в руските медии днешните преговори са един от последните шансове за дипломатическо решаване на конфликта в Украйна и ако той бъде пропилян, може да се стигне до ескалация на кризата с непредвидими последици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Донецката народна република предложи пълно прекратяване на бойните действия на украинската армия

Командването на въоръжените сили на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) предложи на ръководството на украинската армия пълно прекратяване на бойните действия, считано от 09.00 ч. местно време утре. Целта е създаване на хуманитарен коридор..

публикувано на 06.02.15 в 07:24

Джон Кери, Франсоа Оланд и Ангела Меркел в Киев в нов опит за решаване на кризата

Американският държавен секретар Джон Кери пристигна на посещение в Украйна, което се оценява от местните власти като поредния израз на американска подкрепа. Визитата на Кери идва в момент, когато Украйна поиска от Запада оръжия, за да може да..

обновено на 05.02.15 в 16:16

Александър Грушко: Отношенията между Русия и НАТО "почти са достигнали точката на замръзване"

Отношенията между Русия и НАТО "почти са достигнали точката на замръзване", заяви руският постоянен представител в Алианса Александър Грушко , цитиран от ТАСС. Изявлението му бе по повод вчерашната среща в Брюксел на министрите на отбраната на 28-те..

публикувано на 06.02.15 в 08:39

Правителството в Киев и проруските сепаратисти постигнаха споразумение за временно примирие

Официални представители на Киев и проруски сепаратисти заявиха, че са постигнали споразумение за временно примирие в района на град Дебалцево, което да позволи на цивилните граждани да се евакуират. По данни на бунтовниците примирието ще продължи от 8.00 до..

публикувано на 06.02.15 в 11:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32