Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" на 16 март 2015 г. с Димитрина Дончева

Фейсбук
Снимка: Геви Михайлова

Жителите на варненския квартал “Аспарухово” организираха благотворителна акция в помощ на бедстващите в снежния капан в Родопите. Само за няколко часа десетки хора се отзоваха на призива да дарят храна, дрехи и агрегати. Всеки, който иска да помогне, може да го направи като занесе хранителни продукти в кв. Аспарухово, кооперацията на улица “Искър” номер 48, всеки ден до 20 март от 9:30 до 17 часа. Помощите ще бъдат изпратени със спедиторска фирма.  Във facebook има страница „Аспарухово в помощ на бедстващите в снежния капан”, където желаещите могат да намерят подробности за кампанията. 12.40 часа.

Варненското издание на най-големия форум за студентски стаж и кариера „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“2015 започна днес. И тази година, по време на форума, е организирана семинарна програма, която за Варна се провежда само днес до 18.00 часа в галерия Графит. Студентите и младите хора имат възможност да посетят и щандове, на които присъстват специалисти и  където могат да получат безплатни кариерни консултации. Младите хора могат да научат и тънкостите около оформянето на CV при кандидатстване за работа. За важността на форума говори Светлозар Петров, управител на JobTiger. Питаме и младежите.14.15 часа.

Поредният Дом за деца лишени от родителска грижа затвори врати и това е домът в с. Бързица, община Провадия. 19 деца на възраст от 9 до 18 години бяха преместени в Центрове за настаняване от семеен тип, при същата услуга, като 8 от тях вече са настанени в Нови пазар, 4 в Балчик и 7 в Провадия. Към днешна дата в дома в село Бързица вече няма деца. Там  работи само Преходното жилище, създадено през 2009 година като едно от първите в страната защитени жилища от нов тип. Управител на закрития вече Дом за деца и на Преходното жилище е един и същ човек – Здравка Златева. Разговаряме с нея по телефона в 14.35 часа.

Следващия етап  от процеса на деинституционализацията е извеждането на възрастните хора от старите социални домове и настаняването им в нови и съвременни сгради при по-добри условия. По отношение на тази социална група се предвижда изготвяне на оценка на потребностите на всяко лице и определяне на необходимостта от подкрепа, както и на план с мерки за извеждането му от специализираната институция. До днес тази оценка още не е започнала. Това стана ясно от разговора  със заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.Подробности в 14.40 часа.

24  докторанти, 8 постдокторанти и 5-тима  млади учени от варненския Технически университет повишиха своята научна степен, в резултат на проект по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси. Включиха се и 3-ма специалисти от  бизнеса във варненска област. Проектът се казва „Развитие потенциала на докторанти, постдокторанти, млади учени и специализанти от инженерните науки в ТУ - Варна и техния принос за развитие на икономика, базирана на знанието.”и е на стойност 574 хиляди 683 лева. Крайният срок е на 18 март тази година. Разговаряме с  проф. Венцислав Вълчев, преподавател по силова електроника, ръководител на проекта и на центъра за национални и международни проекти в ТУ-Варна. 15.40 часа, рекламно интервю.

Сборна изложба на Елица Карабашлиева, Емилия Николова, Розалия Лефеджийска и Светла Димитрова се открива днес в  18.30 часа  в Арт салона на Радио Варна. Ще бъдат представени повече от 70 платна, обединени от любовта към морето. Експозицията  носи името „Приказката продължава”. Колегата Габриела Гаврилова се срещна с Елица Карабашлиева и Емилия Николова от Варна докато подреждаха платната в Арт салона на Радио Варна. Те са млади жени, които не са професионалисти художници, но взаимно си помагат в „раждането” на платната. Това е тяхна втора обща изложба, но първа във Варна. За своите платна и за съдбовното им събиране те разказват в „На светло”.

На финала на предаването „На светло” избрахме любопитното от седмицата, едно небесно явление, което ще се случи на 20-ти март. За него разказа  Ева Божурова от варненската Астрономическа обсерватория и главен асистент във Физическия факултет на Софийския университет. Поводът да разговаряме с нея е слънчевото затъмнение, което ще можем да наблюдаваме на 20 март. То ще е частично за региона на страната ни и ще можем да го видим само, ако времето е ясно. Последното слънчево затъмнение, което се наблюдаваше от Европа бе през 1999 година на 11 август.  За сегашното, Варненската обсерватория организира  безплатно наблюдение от площадката пред обсерваторията в Морската градина, както и от терасата на сградата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 5 август в "От другата страна" по Радио Варна

На 5 август в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE). Разговор с Иван Петков, Алекс Николов, Симеон Баятов и Сивин Сивов или TICKLE THE SAGE. В "Мазето на Вакашински" – Сава Свиленов ("Perfect Storm Events") и Ясен Вакашински представят концерта на UADA (10 август, София). В предаването ще..

публикувано на 05.08.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 5 август със Светлана Вълкова

14.20 – „Има такъв народ“ върна неизпълнен третия мандат за съставяне на кабинет в 50-ото Народно събрание, България отива на седми парламентарни избори за последните три години 14.40 – Репортаж от п ресконференцията на „Възраждане“ на тема: “Истината за Инвестиционната програма на община Варна” 15.20 – Започна четвъртият етап от..

публикувано на 05.08.24 в 12:14

НОВИЯТ ДЕН на 5 август с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и алармата звънна“, гласи пост нейде из социалните мрежи тази сутрин от човек, който със сигурност обича морето, но не и ранното ставане. В 6.00 часа в понеделник обикновено алармата е едно от най-недолюбваните неща на този свят, а кафето е най-консумираната напитка. Дори и най-сивото утро в понеделник обаче може да..

публикувано на 05.08.24 в 05:56
автор: Александър Габровски

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 2 август със Светлана Вълкова

За 15-ти път Алея на книгата във Варна – гостува Десислава Алексиева – председател на Асоциация „Българска книга“ Представиха юбилейния сборник „Да оставиш след себе си“ по повод 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на Варненския халколитен некропол Изложбите във Варна: "50 + 10" - дървопластика на Роберт Цанев;..

публикувано на 02.08.24 в 10:51

НА СВЕТЛО 1 август с Мариела Димитрова

В началото на предаването две теми с продължение – защо бяха изсечени десетилетни кедрови дървета в кв. Апарухово и наличието на вода нада допустимото по стандарт в бялото саламурено сирене на пазара, както установи проверка на Асоциация Активни потребители. Утаителят на река Провадийска прелива и инертните материали от него в момента се..

публикувано на 01.08.24 в 14:01

НОВИЯТ ДЕН на 1 август с Иван Барбов

„Колко ме обичаш от 5 до 10?“, попитала жена мъжа си, а той отговорил „не знам, по това време спя“. За всички, които не спят във времето от 6.00 до 10.30 часа часа и обичат денят им да започва с усмивка и добро настроение, превключете на честотите на Радио Варна.   Ще "рисуваме" ефирно началото на новия ден, а Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 01.08.24 в 05:53

НОВИЯТ ДЕН на 30 юли с Иван Барбов

„Наспивам се“ е глагол в никое време, гласи послание в социалните мрежи тази сутрин на човек, на който определено ранното ставане не му е любимо. За тези, на които им е любимо да посрещнат деня с Радио Варна, „превключвам на любимите честоти“ е глаголът в сегашно време, който ви гарантира усмивки, добра информираност и добро настроение...

публикувано на 30.07.24 в 05:55