Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" на 14 март 2016г. с Димитрина Дончева

Радио Варна
Снимка: Христо Гинев

Петиция в подкрепа  за целеви отпуск за осиновяване инициираха родители, които са осиновили деца. Те настояват право на отпуск по майчинство да имат всички осиновители, а не както до сега – само тези, които осиновяват дете на възраст от 2 до 5 години.  Акцията е подкрепена от Българската асоциация „Осиновени и осиновители“, а всеки който желае да окаже подкрепа – може да направи това на сайта peticiq.com. Идеята за нейното създаване е на Желязка Иванова, от София. Чуйте повече в звуковия файл.









Този следобед разказваме  за безизходицата, в която попадат някои жители на Варна, когато стигнат до там, че останат без дом и без пари след заболяване с тежка диагноза. Сред един от многото такива случаи е този  на 42-годишната Ивелина Драгнева, родом от Шумен, отдавна живее във Варна, но с адресна регистрация от три години. Ивелина се разболява от рак на гърдата и остава без работа. Решението на ТЕЛК е за 100 % увреждане, с нужда от придружител. В безизходицата си Ивелина Драгнева започва да търси помощ от община Варна, защото има и 17 –годишна дъщеря, ученичка. Тя знае, че единственото, което може да си позволи в това положение е да плаща наем за общинско жилище – такива обаче свободни във Варна отдавна няма. А свободните наеми във Варна са непосилни за сегашното й състояние. Нейният случай е само един от много такива. Но чрез радио Варна тя срещна своя спасител – в лицето на общинския съветник Григор Григоров. Подробности в 14.15 часа.

Хранене на 33 деца със специални хранителни потребности осигурява община Варна в детските градини  от тази година. Промяната е факт, след като повече от година родители, медици от варненската болница „Света Марина”  и представители на администрацията работиха съвместно, по изготвянето на  менюта, за да могат малчуганите със специален хранителен режим да посещават детските градини. Повече по темата говорим  с  Мария Гичева, майка на  4-годишно момиченце с цьолиакия, което посещава детска градина и с проф. Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в болница „Света Марина”.14.40 часа.

Какво е състоянието на язовирите във варненска област – интервю с  Даниела Янева, главен инженер на  „Напоителни системи”-Варна. 15.40 часа.

От днес започва Великденският пост. Разговор с Варненския и великопреславски митрополит Йоан. 16.15 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 5 август със Светлана Вълкова

14.20 – „Има такъв народ“ върна неизпълнен третия мандат за съставяне на кабинет в 50-ото Народно събрание, България отива на седми парламентарни избори за последните три години 14.40 – Репортаж от п ресконференцията на „Възраждане“ на тема: “Истината за Инвестиционната програма на община Варна” 15.20 – Започна четвъртият етап от..

публикувано на 05.08.24 в 12:14

НОВИЯТ ДЕН на 5 август с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и алармата звънна“, гласи пост нейде из социалните мрежи тази сутрин от човек, който със сигурност обича морето, но не и ранното ставане. В 6.00 часа в понеделник обикновено алармата е едно от най-недолюбваните неща на този свят, а кафето е най-консумираната напитка. Дори и най-сивото утро в понеделник обаче може да..

публикувано на 05.08.24 в 05:56
автор: Александър Габровски

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 2 август със Светлана Вълкова

За 15-ти път Алея на книгата във Варна – гостува Десислава Алексиева – председател на Асоциация „Българска книга“ Представиха юбилейния сборник „Да оставиш след себе си“ по повод 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на Варненския халколитен некропол Изложбите във Варна: "50 + 10" - дървопластика на Роберт Цанев;..

публикувано на 02.08.24 в 10:51

НА СВЕТЛО 1 август с Мариела Димитрова

В началото на предаването две теми с продължение – защо бяха изсечени десетилетни кедрови дървета в кв. Апарухово и наличието на вода нада допустимото по стандарт в бялото саламурено сирене на пазара, както установи проверка на Асоциация Активни потребители. Утаителят на река Провадийска прелива и инертните материали от него в момента се..

публикувано на 01.08.24 в 14:01

НОВИЯТ ДЕН на 1 август с Иван Барбов

„Колко ме обичаш от 5 до 10?“, попитала жена мъжа си, а той отговорил „не знам, по това време спя“. За всички, които не спят във времето от 6.00 до 10.30 часа часа и обичат денят им да започва с усмивка и добро настроение, превключете на честотите на Радио Варна.   Ще "рисуваме" ефирно началото на новия ден, а Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 01.08.24 в 05:53

НОВИЯТ ДЕН на 30 юли с Иван Барбов

„Наспивам се“ е глагол в никое време, гласи послание в социалните мрежи тази сутрин на човек, на който определено ранното ставане не му е любимо. За тези, на които им е любимо да посрещнат деня с Радио Варна, „превключвам на любимите честоти“ е глаголът в сегашно време, който ви гарантира усмивки, добра информираност и добро настроение...

публикувано на 30.07.24 в 05:55

Радио Варна на 90 - епизод 6

В шестия епизод от новото предаване, излъчен на 27 юли 2024 г.,  говорихме за сградите, в които се е помещавало Радиото от 1934-та до днес. Димитър Кулев, ученик в горните класове на Варненската мъжка гимназия и активен участник в кръжока по физика през 1933 г., конструира първия радиопредавател във Варна. Според автентичния разказ на..

публикувано на 29.07.24 в 14:35