Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новият ден" с Вяра Николаева на 14 октомври

| обновено на 14.10.17 в 05:56

6.35 – Днес е Петковден. Православната църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Слушаме отец Ясен Шинев.

7.20 – "Моето сърце е съпричастно", инициатива, която цели набиране на средства за училището за незрящи деца „Проф. Д-р Иван Шишманов” ще се проведе тази сутрин във Варна. Програмата предвижда екзотични звуци на зумба, а стартът ще бъде в 9:00 часа. Как се породи това събитие разказва пред Нина Милошевич Ангелина Маркова, инициатор на кампанията, която ще се проведе за трета година във Варна.

7.40 – Едно от най-красивите и магични места за разходка във Варна е Морската градина. Там можете спокойно да изпиете по едно кафе и да наблюдавате морето. Правят го жителите на морската столица и гостите на града,  независимо от сезона. Гледката става още по цветна с красивите и озеленени алеи. Сега се извършва есенното зацветяване. Премахват се летните цветя и се засаждат новите. По този повод колегата Даниела Стойнова разговаря със Стоян Аргиров, директор на общинско предприятие “Управление на проекти и озеленяване”.

8.10  – Съботни спектакли от 16.00 часа са новото предложение на ТМПЦ Варна, ДТ „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна. Сцена "Фамилия", както е наречена инициативата, има за цел да се привлече повече ученици към изкуство на театъра, операта и балета. Началото бе на 7 октомври с премиерния спектакъл на Варненския драматичен театър „Сън“ от Магда Борисова. За идеята сцена "Фамилия" и какво още ще има в съботния афиш директора на варненския ТМПЦ Даниела Димова разказа пред Мариела Димитрова. 

8.20 - Със спектакъла „Ретро“ от Александър Галин на проф. Пламен Марков, Варненският драматичен театър ще отбележи 70-годишнината на големия Михаил Мутафов. Емблематичният актьор на Варненския театър закръгли 70-те на 4 юли, но 16 октомври от 19 часа на Сцена Филиал ще аплодираме Мишо в главната роля на харесвания вдовец.  45 години на театралната сцена с различните си превъплащения той омагьосва публиката. Би ли избрал да тръгне по същия път, ако трябва да избира сега, какво харесва и какво не в себе си? Откровените му отговори тук и сега.

8.40 – Български филми печелят награди от международни фестивали и извън страната ни се говори, че има нова вълна, че нещо се случва в българското кино . Филмът "3/4" на живеещия между Великобритания и България Илиян Метев е един от тези филми. Той пристигна във Варна с награда "Златен леопард" в категорията "Режисьори на настоящeто" от фестивала в Локарно. Не остана незабелязан и от журито на 35-ото изание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, което му присъди  наградата  за най-добър режисьор. За филма и работата с актьорите, които всъщност са натуршчици ще разговаряме с него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 20 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 20 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Axel "A.J." Julius (SCANNER). Представяне нановия албум на ХАНГАР 42 "За 1" – разговор с Антон Делчев. Разговор с Guilhermino Martins от SERRABULHO по повод участието на португалците на "Grind Over Sofia 2024" (31 май – 1 юни, София). В предаването ще звучи музика на:..

публикувано на 20.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 20 май

Около 200 родители са се подписали само за дни в онлайн петиция, за възстановяването на допълнителни платени занимания в детските градини и училища във Варна. Разговор с Даниела Ванкова - един от инициаторите на искането; Фондация Програма достъп до информация представя резултатите от годишното си проучване на интернет страниците на 560..

публикувано на 20.05.24 в 11:06
Chart

#763 ТОП 20 (17.05-31.05.2024)

публикувано на 17.05.24 в 19:34
автор: Клементина Манчева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 17 май със Светлана Вълкова

Над 30 локации се включват в Нощта на музеите и галериите във Варна На стартова позиция в очакване на Фестивала за съвременно изкуство БУНА Две нови изложби във Варна: „Синята планета“ – живопис на Станислав Станчев и „Потърси ме...“ – акварел на Клементина Манчева и Иван Додов Бившият депутат Анелия Атанасова представя романите си..

публикувано на 17.05.24 в 13:00
Изглед към морето в Балчик

НОВИЯТ ДЕН на 17 май с Мариела Димитрова

Днес е държавният зрелостен изпит по български език и литература за деанайсетокласниците. В 8.10 часа ще ви срещнем с четирима абитуриенти, които още преди официалното си дипломиране са приети за студенти. А в 8.40 часа ще разкажем за варненско семейство, което предоставя колата си за бала на абитуриент. Фолклорен събор в село Оброчище за 11-и..

публикувано на 17.05.24 в 06:28

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54