Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" с Ваня Славова

| обновено на 15.03.20 в 11:47

„По първи петли“ на 16 март, 2020

04.00 – 06.00

Радио Варна

Водещ: Ваня Славова

От началото на март до края на май постоянен цъфтеж в градините на архитектурно-парков комплекс Двореца в Балчик.

Първите лалета в Университетска ботаническа градина се очаква да цъфнат в края на март, ако времето се задържи без промяна. Албена Иванова с подробностите.


Да замениш лалетата на Истанбул с тези в Суворовското село Дръндар. Историята на Фатме Мехмедова, родом от Добрич, живяла 20 години в мегаполиса и завърнала се в село със стотина души население. За радостта от малките неща и кафето без вафли, защото няма магазин на село.

Среща със звукорежисьора Милица Панайотова. За трите професионални роли: на водещ, тонрежисьор и преподавател по музика в училище и за трите й любими музикални инструменти.

Във време, в което цари истерия около коронавируса във виртуалното пространство, ви каним ефирно в по-интересните от 100-те национални кръчми на България.

При здравни кризи бъдете много внимателни към източниците на информация и спазвайте хигиена. Това съветва психологът–психотерапевт Тодор Тодоров от Варна. Паниката е ненужна, но за да се преодолее, трябва да сме критични към новините, които четем.

Фоторепортерът Любомир Бенковски за рисковете в професията и преживените грипове: свински, птичи и т.н.

Диана Чавдарова е пътешественичка, известна с това, че направи обиколка на Земята за 23 дни. Тя е и автор на книгата-пътепис „Една обиколка на земното кълбо“.Споделя интересни случки с нас.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28