Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живот до 100 плюс-минус 10 си пожелават редовните ни слушатели

В дни като тези, в които би трябвало да ходим само до магазина, има хора, които ходят до пощата: онази, истинската.

Пишат хартиени писма и не пропускат издание на любимото си предаване "По първи петли" на вълните на БНР.


Те живеят с радиото, така както ние живеем с интернет, те са до радиото, така както ние сме във фейсбук. Повече от редовно, та чак се стига до меко казано нередовна хедонистична зависимост.

Дядо Митко Антиката е от село Крайново. Никога не съм го питала на каква възраст е. Решила съм, че щом прякорът му е "Антиката", явно е достолепен и много ценен. Това го казвам съвсем отговорно и без грам пейоративна нотка.

Едва ли има колекцията на Васил Божков с уникалните над 3000 предмета антично изкуство. Може би притежава по-скоро някоя ценна мотика, завещана му по наследство, наследството на къртовския селски труд.

Но Дядо Митко Антиката е щастлив и свободен човек, защото си слуша радио и чрез него поздравява хората, които обича.

Дядо Митко има реални хора, на които да отдава своите чувства и благопожелания. Той с виртуални не се занимава, с изключение на виртуалните-реални водещи, с които комуникира: по телефона и  чрез писма, но най-вече фонично чрез ефира на радиото.

Ценният ни слушател създава своята вселена от знания чрез нашия ефир.

Село Крайново, от което е той, е съвсем малко селце, затова ние от радиото сме отговорни за информацията, която от нашия луд макрокосмос доставяме до спокойния му микрокосмос.

Затова предаването "По първи петли" от Варна се стреми да излъчва предимно ведри материали и позитивни човешки послания от приятни събеседници.

Някои от слушателите живеят в негативността на бремето да гледат лежащоболни  хора. Други са напълно самотни, нямат близки до себе си. Някои имат нужда от психолог. Някои четат поезия. Други са незрящи. Трети имат проблем със съня. Има и работещи по това странно време на денонощието: охрана, шофьори. Палитрата от типажи е пъстра като света! Обединява ги любовта към радиото.

*** П.С. Дядо Митко, писмото за Тодоровден дойде след празника, но пак ще направя поздрава, към делника!

С твоето пожелание за живот до 100 плюс-минус 10!

Сега, когато ценим секундите живот повече от преди появата на коронавируса.

И не ходи до пощата, чакам те на телефона. Понеделник сутрин от 4 до 6, в ранобудното време на петлите!


Ваня Славова, с морски поздрав на чайки от Варна


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28