Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 25 май с Ваня Славова

Снимка: Радио Варна

Интервюта с носители на награда „Варна“, която по традиция се връчва в навечерието на 24 май, но през тази година това ще се случи в Деня на Варна – 15 август.

Читалището в българските села – средище на духа и човечността от Възраждането до днес.

Среща с варненката Мира Шейтанова, чиято баба е чехкиня, самата тя живее в Португалия и САЩ, но и до днес говори чист български език, на който учи и своите деца в Америка.

Ще си спомним за времето, в което отваря врати ВММ във Варна. Мястото, което съхранява морската ни история отново отвори врати за посетители през тази седмица, когато се навършиха 97 години. Разговор с директора Марияна Кръстева.

Ще пътуваме с влак по линията Русе – Варна, за да си спомним за началото, реализацията и смисъла на това начинание някога и сега.

Един необичаен поглед към Балчик от височината на неговите седем хълма. Опознаваме го по този начин с разказа на Мариян Кръстев.

За връзката на пчелите  и медоносните растения, които се срщат най-много в североизточна България, разказва Милен Минчев от Провадия. Той се занимава с т.нар подвижно пчеларство и това прави възможно произовдството на различни видове мед.  

С идеята да вдъхва живот на стари и забравени радиоапарати се занимава Минко Минков. Запазва техния ретродизайн, но слуша музика през телефона си.

Очакваме Ви от 4 до 6 часа на вълните на БНР!


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05