Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Новият ден" на 25 ноември

Пътуванията, хотелиерството, ресторантьорството, обектите за отдих и културните генерират почти 10 % от БВП на ЕС и представляват важен източник на заетост и доходи в много европейски региони. Първоначалните разчети показват поне 200 милиарда евро загуби за туристическия бранш в Европа. Още да това разказва Валери Великов в рубриката Евранет+.

Писмо до Министерството на туризма са изпратили от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. П оводът е предстоящото затваряне на заведения и по-строгите мерски, които се въвеждат от петък. Според Павлин Косев, председател на варненската асоциация, трябва да има баланс между подкрепата на държавата и готовността на бизнеса да поеме своята част от щетите. Интервю на Даниела Стойнова.

И още по темата, но от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) по същия казус. В писмо до Министерски съвет, те настояват за осигуряване на 80% от заплатите на служителите на заведенията и разсрочване на задълженията към бюджета, натрупани след 13 март тази година. Мораториум върху кредитите на юридическите лица, наетите и самонаетите, за още година, спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани в периода от март до декември 2020 г., компенсации за 20 на сто от оборота и какво искат още собствениците на заведения, чуйте от разговора на Емилия Николова с Марин Сотиров, зам.-председател на БАЗ.

Община Аврен започна кампания, чрез която информира жители на общината преболедували от коронавирус, как могат да дарят реконвалесцентна плазма. Телефонът, на който вече има обаждания дори и от други области, е 0894 762 560. Чуйте повече от Жаклин Георгиева, секретар на Общинския съвет в Аврен, в интервю на Димитрина Дончева.

Две аптеки – в Белоградец и в общинския център, обслужват нуждата на жителите на община Ветрино от лекарства. Нито една от двете не работи денонощно. Само през деня работи и единствената аптека в община Бяла. За проблемите в управлението на здравната криза и за отражението й в нагласите на хората в репортаж на Таня Димитрова.

Продължава набирането на средства за започналия вече ремонт на покрива и куполите на катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. Това съобщи отец Димитър Стоев от настоятелството. Трудно е да се каже каква ще е окончателната сметка за цялостното обновяване на прогнилите участъци - ламперия, облицовка и др., по покрива и подпокривното пространство, тъй като постоянно изникват нови и нови участъци, които трябва да се ремонтират. Най-належащо е да бъдат прекратени течовете, които се появяват при всеки дъжд. В случай, че останат средства след ремонта на покрива, ще бъде реставрирана частта от стенописите, която е повредена от тях. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 21 януари с Валерия Василева

Психологът Добринка Горанова за прегръдката - застрашена ли една от най-съкровените прояви на любов и топлина да попадне в "червената книга" заради пандемията и социалната дистанция. Актуална информация за епидемиологичната обстановка във Варна и областта от брифинга на РЗИ и областния управител Стоян Пасев. Националната пациентска..

публикувано на 21.01.21 в 13:22

"Новият ден" на 21 януари с Емилия Николова

В Деня на родилната помощ разговаряме с проф. Емил Ковачев, управител на Специализираната болница по акушерство и гинекология във Варна и с  д-р Кателия Александров, един от водещите специалисти по репродуктивна медицина в страната. Могат да ли да бъдат укрепени скалите в Провадия, за да се предотвратят бъдещи срутвания, коментира кметът Жоро Илчев...

публикувано на 21.01.21 в 05:00

НА СВЕТЛО на 20 януари с Валерия Василева

До 12 юли всички автомобили в България трябва да притежават специален стикер с обозначение на екологичната категория на превозното средство и нивото на вредните емисии.  Репортерска проверка за организацията за обслужване на морските лица от Изпълнителна агенция ”Морска администрация" във Варна и коментар на директора, к.д.п. Живко Петров...

публикувано на 20.01.21 в 13:43

"Море и бряг" с Валери Великов, на 20 януари

Опашка от десетки чакащи моряци се образува всеки ден през Морската администрация във Варна. Някои споделят, че са чакали повече от пет часа. Според тях причината е, че работи само едно гише, а хората са много и това води до забавяне в обработката на документите. Моряците попитаха защо във Варна работи едно гише, а в Морската администрация в..

обновено на 20.01.21 в 08:47

"Новият ден" на 20 януари 2021 г. с Димитрина Дончева

Варненската туристическа камара е съорганизатор на безплатни уебинари, наречени „Маркетинг уикенди в туризма”. Всяка събота и неделя, в месеците февруари и март, водещи експерти в областта на дигиталния маркетинг ще имат възможността да споделят своя опит и знания с различни представители на туристическия бранш. Репортаж. Колко успешно е..

публикувано на 20.01.21 в 06:00
НЧ

НА СВЕТЛО на 19 януари с Валерия Василева

До сряда в РЗИ-Варна ще приключи ваксинирането на медицински специалисти с втората доза от първата одобрена ваксина срещу коронавирус, започва и масовото тестване на учители от Варна и региона. Медици подписаха общо становище против лечение на Covid-19 с ивермектин.  Д-р Антония Григорова - сертифициран медиатор,  за ефекта от фалшивите..

публикувано на 19.01.21 в 12:50

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 19.01.2021г.

Кои са основните правила, които трябва да спазваме за безопасно шофиране в зимни условия и какво да направим ако сутрин, излизайки от вкъщи, открием автомобила си замръзнал? Отговорите търсим от рали-състезателя Йордан Атанасов; През месец януари стартира безплатен онлайн кабинет за консултации със специалист - ревматолог. Божидар Венков от..

публикувано на 18.01.21 в 17:25