Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новият ден" на 25 ноември

Пътуванията, хотелиерството, ресторантьорството, обектите за отдих и културните генерират почти 10 % от БВП на ЕС и представляват важен източник на заетост и доходи в много европейски региони. Първоначалните разчети показват поне 200 милиарда евро загуби за туристическия бранш в Европа. Още да това разказва Валери Великов в рубриката Евранет+.

Писмо до Министерството на туризма са изпратили от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. П оводът е предстоящото затваряне на заведения и по-строгите мерски, които се въвеждат от петък. Според Павлин Косев, председател на варненската асоциация, трябва да има баланс между подкрепата на държавата и готовността на бизнеса да поеме своята част от щетите. Интервю на Даниела Стойнова.

И още по темата, но от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) по същия казус. В писмо до Министерски съвет, те настояват за осигуряване на 80% от заплатите на служителите на заведенията и разсрочване на задълженията към бюджета, натрупани след 13 март тази година. Мораториум върху кредитите на юридическите лица, наетите и самонаетите, за още година, спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани в периода от март до декември 2020 г., компенсации за 20 на сто от оборота и какво искат още собствениците на заведения, чуйте от разговора на Емилия Николова с Марин Сотиров, зам.-председател на БАЗ.

Община Аврен започна кампания, чрез която информира жители на общината преболедували от коронавирус, как могат да дарят реконвалесцентна плазма. Телефонът, на който вече има обаждания дори и от други области, е 0894 762 560. Чуйте повече от Жаклин Георгиева, секретар на Общинския съвет в Аврен, в интервю на Димитрина Дончева.

Две аптеки – в Белоградец и в общинския център, обслужват нуждата на жителите на община Ветрино от лекарства. Нито една от двете не работи денонощно. Само през деня работи и единствената аптека в община Бяла. За проблемите в управлението на здравната криза и за отражението й в нагласите на хората в репортаж на Таня Димитрова.

Продължава набирането на средства за започналия вече ремонт на покрива и куполите на катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. Това съобщи отец Димитър Стоев от настоятелството. Трудно е да се каже каква ще е окончателната сметка за цялостното обновяване на прогнилите участъци - ламперия, облицовка и др., по покрива и подпокривното пространство, тъй като постоянно изникват нови и нови участъци, които трябва да се ремонтират. Най-належащо е да бъдат прекратени течовете, които се появяват при всеки дъжд. В случай, че останат средства след ремонта на покрива, ще бъде реставрирана частта от стенописите, която е повредена от тях. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 30 август

„Гравитация нула“ – 30 август 2024 година с Мартин Николов -   32 Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ – финалът. Разговори с Момчил Карамитев, председател на журито, актрисата Жана Яковлева и режисьора Васил Барков; -   Постановката "Последното изкушение на Христос" от Никос Казандзакис на варненска сцена; -..

публикувано на 30.08.24 в 13:27

"Новият ден" на 30 август

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с смс и по Вайбър пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия.  Мярката засяга около 700 - 800 000 хиляди пациенти. Към съобщенията няма да има прикачени файлове..

публикувано на 30.08.24 в 06:05
Варна, Морската градина

НА СВЕТЛО на 29 август с Валерия Василева

Днешната сесия на Общински съвет - Варна – акцентите, въпроси и отговори от кметската администрация. Ипотечен кредит за строителство или покупка на сглобяема къща - възможно ли е и при какви условия? В рубрика „Свидетелства от Варна“ – режисьорът Цветан Цветков. Интервю с д-р Христо Кузов от отдел „Археология“ в РИМ – Варна за..

публикувано на 29.08.24 в 13:55
Варна, Морската градина

НА СВЕТЛО на 28 август с Валерия Василева

Професионалните организации на туроператорите и турагентите не са съгласни с проекта за изменение на Закона за туризма в частта за създаването на т.нар. гаранционен фонд - интервю с Одисей Спасов, председател на БАТА. Заместник-кметът на Община Варна Христо Рафаилов за мерките за подобряване на чистотата и сметосъбирането във Варна от септември. В..

публикувано на 28.08.24 в 13:55
Родопите през лятото

НА СВЕТЛО на 27 август с Валерия Василева

Днес се навършват 55 години от обявяването на Шабла за град, интервю с кмета на общината Мариян Жечев. Тема с продължение: контролът върху чистотата в обществените пространства във Варна, опитът в район "Аспарухово". В рубриката „Свидетелства от Варна“ с Любомир Кутин - спомен за маестро Марин Чонев. Във Варна близо 30 деца..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME). Разговор с Alan Clark и Danny Cummings от DIRE STRAITS LEGACY. Тихомир Маринов за седмия "September Sun" (6-7 септември, Добрич). Разговор с Николо Коцев от КИКИМОРА. В предаването ще звучи музика на: JEREMY?, ZAVERA,..

публикувано на 26.08.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 26 август със Светлана Вълкова

14.20 – Проверка по сигнал на слушатели за силно замърсяване на ул. „Найден Геров“ във Варна 14.40 – Еколагер в село Езерец, община Шабла, от 29 август до 1 септември 15.20 – „Свидетелства от Варна“ - рубрика на Любомир Кутин 15.40 – Репортаж от Международния форум „Съвременни постижения в областта на новите материали и..

публикувано на 26.08.24 в 12:09