Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 12 май с Мариела Димитрова

Снимка: Ани Петрова

Само след дни започва изпращането на абитуриентите – свободни часове при козметици, маникюристи и за други разкрасителни процедури почти няма.... Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещите абитуриенти е официалният тоалет за бала. Всяка година тенденциите в предпочитанията на младежите се променят. Какви са тази година, взема ли превес екстравагантното над класическото, ще научим от репортаж в 8.10 часа.

И при редовен, и при служебен кабинет, у нас електронно правителство все още няма. Политическото хакерство обаче е факт, а  българите са талантливи в този бранш, коментира студентът втори курс киберсигурност във ВВМУ“Никола Й.Вапцаров“ Димитър Димитров – интервюто с него е в 8.40 часа.

България не е приела моряците за ключови работници, а според последната статистика превозът на ваксини и свързаните с пандемията консумативи, по море надхвърля превозваните с въздушния транспорт, коментира за Радио Варна кап.Андриян Евтимов, морски посланик на България в Международната морска организация /ИМО/. В 9.20 часа чуйте целия коментар.

Международната университетска мрежа Dukenet обхваща държавни и частни университети от цяла Европа и развива образователното и изследователското пространство в сферата на бизнеса. Първият български ВУЗ, включен в мрежата, е варненски. Защо е важно  едно висше училище да бъде част от подобна университетска мрежа - в 9.40 часа ще научим от зам.-ректорът по международната дейност на Икономически университет – Варна доц.Радан Мирянов.

За Българското графити училище, което е напълно безплатно, ще ви разкажем в 10.20 часа. Новата му учебна година започва от 15 май, а занятията ще са в Морската градина във Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Община Ямбол

НА СВЕТЛО в четвъртък, 24 юни

На фокус Еньовден в региона. Репортаж от с. Доброглед и с. Гроздьово; Среща с Владимир Ампов -  Графа с анонс за концерт на 28 юни във Варна; “Опазване на миналото с поглед в бъдещето“ – под това мото във варненския Археологически музей се открива изложба с находки от археологически и консервационни проекти в България; Летни..

публикувано на 24.06.21 в 14:03
Еньовден пред Радио Варна, архив

"Златното сечение" на 24 юни

Темата на предаването - българските обичаи, музикалният ни фолклор и децата, е подсказана от календара, от красивия юнски празник, посветен на лятното слънцестоене - Еньовден. Наш водач в традициите, народните вярвания и ритуалите за този ден, свързани със стихиите на огъня - Слънцето, и водата, с лечебните билки и кодираните в носиите послания, е Деница..

публикувано на 24.06.21 в 10:58

НОВИЯТ ДЕН на 24 юни с Мариела Димитрова

На Еньовден в предаването ще разкажем как ще бъде отбелязан отново пред Радио Варна тази събота - 26 юни, в 7.45 часа. А в 10.20 часа ще ви запознаем с Диана Димова, колекционер на носии. Тя ще разкаже как е събрала своите над 100 български народни носии и как отбелязва Еньовден. В 8.10 часа акцент ще са трудовите ни права – как..

публикувано на 24.06.21 в 06:43
Римски терми, Варна

НА СВЕТЛО на 23 юни с Валерия Василева

Репортаж за работата на пунктовете за предоставяне на безплатна правна консултация на хора от уязвими социални групи в област Варна. Днес е последният ден на първокласниците в училище за тази учебна година. Четиридневна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата започна във Варна днес и ще продължи до 26-и юни включително...

публикувано на 23.06.21 в 14:05
Морето във Варна

"Море и бряг" с Валери Великов, на 23 юни

Денят на моряка – 25 юни ще бъде отбелязан във Варна и Бургас. В 10 часа Яхт клубът до Морска гара ще бъде посетен от деца от Общинския детски комплекс във Варна. Представители на морската общинст ще ги запознаят с основите на морското дело и ще им разкажат важни и интересни факти за живота на море. Децата ще получат подаръци от Държавно..

публикувано на 23.06.21 в 07:48

"Новият ден" на 23 юни със Сияна Спиридонова

Дъждовете сведоха до мининум добивът от акациев мед Репортерска проверка по сигнал на слушател за дълбока дупка, зейнала по натоварена улица в кв. "Левски" Рубрика „Гласувам за първи път“ До края на юни се приемат предложения за име на новия научно–изследователски български кораб Жители на Област Варна с ниски доходи ще имат..

публикувано на 23.06.21 в 05:45
Плувен комплекс

НА СВЕТЛО на 22 юни с Валерия Василева

В Община Варна бяха представени резултатите от предварителните проучвания за изграждане на лека градска железница в морската столица. Репортерска проверка за мерките след срутването на подпорна стена и велоалея на булевард “Янош Хуняди” във Варна. Доц. д-р Тодор Радев, ректор на Висшето училище по мениджмънт – Варна, коментира..

публикувано на 22.06.21 в 12:07