Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 22 юли с Иван Барбов

Малко след 8.00 часа ще ви срещнем с 90-годишната Милка Пашункова – основател на благотворителна фондация на името на покойния й съпруг к.д.п. Иван Пашунков, с която подпомага финансово студенти-сираци от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.

Ще ви запознаем и с младия  физик и астроном Никола Каравасилев - създал училище „Наука за деца“ и считан за наследник на големия Теодосий Теодосиев-Тео. За необятните закони на физиката и астрономията, за любовта към науката и работата с децата.

Над 3 хиляди зрелостници от Варненска област трябва да плащат сами здравните си осигуровки, докато започнат работа. Репортаж по темата на Емилия Николова.

В рубриката „Рестартирай Европа“ в 9.40 часа акцент ще бъде автоматизацията ииновациите в сферата на земеделието.

Нови технологии в музея - дигиталната карта на съкровищата в Черно море и триизмерната холограма на потъналите кораби могат да бъдат видяни във Военноморския музей във Варна. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 29 юли 2021 г. със Сияна Спиридонова

Кампания срещу изхвърлянето на фасове в околната среда и по-конкретно в пясъка, се провежда едновременно на 40 плажа по родното Черноморие. Инициативата носи името „Промени картинката“ и цели да повиши информираността за проблема със замърсяването с цигарени фасове и последиците, които носи това. Жители на 17-и микрорайон във Варна..

публикувано на 29.07.21 в 05:30

НА СВЕТЛО на 28 юли с Валерия Василева

Актуална информация за епидемичната обстановка от заседанието на областния кризисен щаб във Варна. Коментар за мерките за екипажите на кораби във връзка с пандемията от коронавирус. Граждани вече могат да подават сигнали за незаконни дейности в горите чрез мобилно приложение "Защити гората".  В Университетска..

публикувано на 28.07.21 в 12:52

НОВИЯТ ДЕН на 28 юли с Иван Барбов

Как конната езда помага на деца с двигателни увреждания и колко разпространена е хипотерапията у нас? Ще ви срещнем с Веселина Фелдман, основател на Сдружение „Конна терапия“ и Мария Нестерова, инструктор в конната база в село Кичево, която беше и домакин на интензивен терапевтичен курс за деца в началото на юли. Ще отидем и до вълнолома във..

публикувано на 28.07.21 в 05:51

НА СВЕТЛО на 27 юли с Мариела Димитрова

В 14.10 часа започваме с репортаж от Деня на освобождението на Варна от турско робство - 27 юли. Пордължаваме в 14.20 часа с Теодор Йорданов, бивш национал по тенис на маса, който в момента прави лагер за малки деца в ДКС-Варна с последните новости в спорта с дишане и психика. В Албена е медународен открит шампионат по тенисна маса,..

публикувано на 27.07.21 в 13:45

"Новият ден" на 27 юли 2021 г. с Димитрина Дончева

По какъв начин ще се популяризира и насърчава използването на железопътен транспорт в Европа? Рубрика „Евранет“. Ще бъде ли измита улицата на  Крайбрежната алея "Кап.Георги Георгиев" във Варна? Започна подаването на заявления за еднократна финансова помощ от 300 лева за всички родителите с деца в първи и осми клас през новата учебна..

публикувано на 27.07.21 в 06:00

"На светло" на 26 юли, понеделник

Жители на местност "Крушките" се срещнаха с кмета на Аврен. Какви проблеми му поставиха те и кога да очакват тяхното разрешаване?; Учениците от Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ ще се включат във видеоконферентна връзка с Международната космическа станция днес.  В интервала от 17 до 19 ч. децата ще имат..

публикувано на 26.07.21 в 11:46

"Новият ден" на 26 юли 2021 г. със Сияна Спиридонова

Лятото е сезон, в който се организират редица почиствания в градска и извънградска среда. Съмишленици от движение „Възраждане” във Варна също направиха едно родолюбиво дело като почистиха вълнолома пред морския фар в морската столица. Колко чувала с боклук събраха и на какво се натъкнаха? Шестима младежи, приятели от години, създадоха..

публикувано на 26.07.21 в 05:30