Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

НА СВЕТЛО на 29 ноември с Иван Барбов

Снимка: Лора Узунова 13 г., ОДК Варна

Екипът на предаването „На светло“ ви кани на една вълнуваща следобедна среща в ефира на Радио Варна във времето от 14.00 до 17.00 часа.

Водещият Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьора Иван Тасев са „забъркали“ микс от интересни теми и актуални новини за всичко което се случва с план или без план в Източна България.

Ето и акцентите днес:

Черноморски хъб за преживенчески туризъм скоро ще отвари врати във Варна. За новата инициатива ще научим в репортажа на Мартин Николов.

След 14.30 часа ще ви разкажем за магистърската програма „Кръгова икономика“ на Варненския свободен университет.

Съвети за противогрипните ваксини ще чуем от д-р Каролина Златева - заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна. 

Ще ви запознаем с 18-годишната студентка от Добрич Татяна Иванова, която мечтае да е първата българка полетяла в Космоса.

Кои са акцентите от културния афиш на Варна и региона?

Какво могат да видят варненци и гостите на града в традиционната сборна изложба за края на годината „Извисяване“, която е подредена в Галерия „Арт Маркони“?

Ученици от над 50 населени места в страната участваха в Националния конкурс за историческа памет „Будител”, завършил с видеоконференция на тема: „200 години от рождението на Георги С. Раковски”. Повече за състезанието ще ни разкажат Нели Димова, старши учител по история в Първа еизкова гимназия и десетокласниците Ивайла Вълканова и Никола Стамов. 

След поредния успешен футболен уикенд за "Черно море" и "Спартак" (Варна) - разговор с треньора на "моряците" Илиян Илиев и наставника на "соколите" Васил Петров. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 24 януари 2022 г. с Димитрина Дончева

Какви затруднения изпитват малките фурни, произвеждащи хляб и закуски, и доколко увеличението на цената на хляба може да компенсира повишаването на цените на всички суровини? Репортажи от Варна и Добрич. При каква заболеваемост започва новата учебна седмица за учители и ученици във Варненска област? Колко зимуващи птици преброиха..

публикувано на 24.01.22 в 06:00

"Позиция" с Валери Великов, на 22 януари

В 12 часа започва протест в защита на Дом „Младост” във Варна. В него, според организаторите се очаква да се включат много варненци. Тази седмица стана ясно, че до две години е възможно да се реализира проектът за новия дом „Младост”, който ще продължи да бъде медицински и спа център, но ще има и жилищна част. Слушаме архитект Красимира Костова..

публикувано на 22.01.22 в 09:26

Бабинден в село Здравец

Бабинден е популярен празник и до ден днешен. Но в наше време са се променили “героите” на този ден.  Някога е бил празник в чест на бабите-акушерки, а днес – на медиците от родилните отделения. Останал е само споменът за ония времена, когато до родилката е имало две жени – свекървата и най-важната „баба“ в селото, тази, която е израждала..

публикувано на 22.01.22 в 09:19

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 21 януари със Светлана Вълкова

С журналиста и писател Веселина Седларска коментираме думите на 2021-ва, те бяха избрани чрез проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“ 44 години от смъртта на Атанас Далчев – един от най-видните български поети и преводачи на XX век. Разговор по темата с поетесата Десислава Неделчева Излезе от печат новата книга..

публикувано на 21.01.22 в 13:30
Chart

#661 ТОП 20 (21.01-28.01.2022)

публикувано на 21.01.22 в 10:39

НОВИЯТ ДЕН на 21 януари с Иван Барбов

Студена вълна се задава на метеорологичния хоризонт. На сутрешния радиохоризонт обаче се задава поредния изгрев на новия ден, носещ със себе си топъл фронт от интересни теми, актуални новини и хубава музика. Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьора Петър Венков ви очакват на вълните на Радио Варна във времето от 6.00 до 10.30 часа...

публикувано на 21.01.22 в 06:05
Заледяване

POST FACTUM на 20 януари, с Валери Великов

Заледени улици и тротоари. Как опитват да се справят с проблема във Варна и как успяват да се справят в Добрич? Слушаме Тихомир Тимов от община Варна и Калин Рачев от фирмата, който поддържа уличната мрежа в Добрич през зимата. Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа проучване, проведено на..

публикувано на 20.01.22 в 15:59
Подкасти от БНР