Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Новият ден“ на 10 април с Мариела Димитрова

Снимка: БГНЕС

Дезинфекциране на всеки час, еднопосочно движение и щандове на два метра един от друг са част от мерките, при които ще отвори отново Фермерския пазар в събота във Варна. Всички продукти ще са предварително пакетирани с изключение на плодовете и зеленчуците. Къде и в какво време ще работи пазарът в 8.10 часа разговор с Екатерина Желязкова от екипа на Пазара.

Удължаване на срока за плащането на наемите за общежития с не по-малко от два месеца, с удължаване на летния семестър с един месец са част от 16 искания до Министерството на образованието и науката са изпратили до Министерството на образованието и науката и до висшите училища в България от Националното представителство на студентските съвети.От председателя на представителството Даниел Парушев в 8.40 часа ще научим още за изпратената позиция и техният очаквания.

В извънредното положение, в което е страната ни вече почти един месец, мерките засегнаха всички възрасти –от най-малките, които си стоят по домовете и учат дистанционно, до най-възрастните, техните баби и дядовци. Още преди въвеждането на съвсем крайните мерки за социална дистанция, посещенията в Домовете за стари хора в цяла България бяха забранени, тъй като те са в най-рисковата група за заболяването COVID-19. За живота в един от тези домове, намиращ се в град Добрич и как възрастните хора в него понасят изолацията репортаж в 9.10 часа.

Жителите на провадийското село Бързица са без обичайната автобусна връзка до Провадия и до Варна. Превозът е бил спрян след въвеждането на извънредното положение в страната. Това принуждава местните хора, притежаващи лек автомобил да транспортират хората, на които има се налага. В 9.40 разговор с кмета на селото Галя Тодорова. И още за обичайния живот на местните, във време без епидемия, ще чуем Стела Кенфийлд, която живее между провадийското село Бързица и американския град Сиатъл.

Над 7000 души са се включили в предизвикателството на един от най-известните български художници  Павел Митков “Рисувай против вируса”. Това са безплатни професионални уроци във фейсбук страницата на твореца,които той дава на живо на всички,които искат да се докоснат до изобразителното изкуство. В 10.15 часа Павел Митков ще разкаже за обезсилването на страха пред изпитанието, което преживяваме с помощта на рисуването.

Едно от емблематичните варненски издателства “Славена“ също изпитва затруднения във време на криза. Работата е рудуцирана, повечето от книжарниците не работят. Издателската къща  ще се възползва от някои икономически мерки, предложени от правителството. Включва се и в националната инициатива "Купи една книга". Управителят Наско Якимов смята, че всеки бизнес трябва да потърси резерви в себе си, преди да започне да се оплаква от ситуацията.Чуйте го в 10.40 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25