Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Новият ден" на 25 ноември

Пътуванията, хотелиерството, ресторантьорството, обектите за отдих и културните генерират почти 10 % от БВП на ЕС и представляват важен източник на заетост и доходи в много европейски региони. Първоначалните разчети показват поне 200 милиарда евро загуби за туристическия бранш в Европа. Още да това разказва Валери Великов в рубриката Евранет+.

Писмо до Министерството на туризма са изпратили от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. П оводът е предстоящото затваряне на заведения и по-строгите мерски, които се въвеждат от петък. Според Павлин Косев, председател на варненската асоциация, трябва да има баланс между подкрепата на държавата и готовността на бизнеса да поеме своята част от щетите. Интервю на Даниела Стойнова.

И още по темата, но от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) по същия казус. В писмо до Министерски съвет, те настояват за осигуряване на 80% от заплатите на служителите на заведенията и разсрочване на задълженията към бюджета, натрупани след 13 март тази година. Мораториум върху кредитите на юридическите лица, наетите и самонаетите, за още година, спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани в периода от март до декември 2020 г., компенсации за 20 на сто от оборота и какво искат още собствениците на заведения, чуйте от разговора на Емилия Николова с Марин Сотиров, зам.-председател на БАЗ.

Община Аврен започна кампания, чрез която информира жители на общината преболедували от коронавирус, как могат да дарят реконвалесцентна плазма. Телефонът, на който вече има обаждания дори и от други области, е 0894 762 560. Чуйте повече от Жаклин Георгиева, секретар на Общинския съвет в Аврен, в интервю на Димитрина Дончева.

Две аптеки – в Белоградец и в общинския център, обслужват нуждата на жителите на община Ветрино от лекарства. Нито една от двете не работи денонощно. Само през деня работи и единствената аптека в община Бяла. За проблемите в управлението на здравната криза и за отражението й в нагласите на хората в репортаж на Таня Димитрова.

Продължава набирането на средства за започналия вече ремонт на покрива и куполите на катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. Това съобщи отец Димитър Стоев от настоятелството. Трудно е да се каже каква ще е окончателната сметка за цялостното обновяване на прогнилите участъци - ламперия, облицовка и др., по покрива и подпокривното пространство, тъй като постоянно изникват нови и нови участъци, които трябва да се ремонтират. Най-належащо е да бъдат прекратени течовете, които се появяват при всеки дъжд. В случай, че останат средства след ремонта на покрива, ще бъде реставрирана частта от стенописите, която е повредена от тях. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Пролет в Париж, Франция

НА СВЕТЛО на 4 март с Валерия Василева

Съдбата на ОУ "Иван Рилски" - Варна - позицията на гражданите от протеста в защита запазването на 100-годишното училище и на Дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна. Общинският съвет във Варна днес обсъжда бюджета на общината за 2021 - акцентите от дискусията. Още две музикални събития има във Варна от фестивала „Традиция с бъдеще”..

публикувано на 04.03.21 в 13:22

"Новият ден" на 4 март 2021 г. с Димитрина Дончева

Единственият подлез в Белослав е в окаяно състояние. Как преминават жителите и какво прави общината? Протест против събарянето на варненското Основно училище „Свети Иван Рилски“ организират варненци тази сутрин. Репортаж от протеста. До къде стигна идеята за изграждане на т.нар. леко метро във Варна? Какво мотивира деца от Долни..

публикувано на 04.03.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 3 март, сряда

Репортаж от официалното честване на националния празник на България, 3 март във Варна; За първи път в историята Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България.  Димитър Балабанов, с когото ви срещнахме преди около година в ефира на Радио Варна, живее в Канада от близо 20..

публикувано на 03.03.21 в 13:59
Варненският вълнолом

"Море от... обещания" с Валери Великов

По-малко от два дни остават до началото на предизборната кампания. Сигурно, както преди почти всички парламентарни избори, ще чуем доста предложения и обещания за ударното развитие на Варна като морска столица. Предложения, които често са в сферата на фантазията или биват изтупвани от праха и поднасяни на избирателя, като нещо ново и уникално...

публикувано на 03.03.21 в 09:47

"Новият ден" на 3 март с Емилия Николова

Защо събитията, свързани с 3 март 1878 година, налагат провеждането на научна дискусия според Петко Петков, професор по нова история на България?  Как ще отбележат националния празник в село Здравец, община Аврен?  Добрич празнува със станалия традиция през последните години поход „Първите“, с редица концерти и с „Караул на паметта“.  Директорът..

публикувано на 03.03.21 в 05:05
Пролет

НА СВЕТЛО на 3 март с Валерия Василева

Подготовката за парламентарния вот сред българската общност в Гърция - разговор с Петър Анастасов, един от организаторите на изборите на остров Крит.  БНБ публикува среден размер на таксите за услугите, предоставяни по разплащателни сметки на потребители – коментар на финансов анализатор. Нови 461 книги закупи Народно читалище „Алеко..

публикувано на 02.03.21 в 11:39
Изгрев, Варна

"Новият ден" на 2 март 2021 г. с Димитрина Дончева

Как ще бъде променен центърът в Провадия? Защо в балчишкото село Соколово събират дарения за закупуване на видеокамери? Какво е замърсяването в Черно море? Мира Шейтанова – спираме ли да мечтаем след като осъщестим мечтите си?

публикувано на 02.03.21 в 06:00