Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ на 3 април с Иван Барбов

Снимка: Емил Йовев

Още от ранните зори на първия ден от новата седмица, в предаването "По първи петли" на честотите на Програма "Хоризонт" ви приветстват водещият Иван Барбов и звукорежисьорът Добромир Мързов. Срещата ни в понеделник е от Радио Варна.

Много неща са първи днес и се надяваме и ние да сме първенци в избора на ранобудните слушатели с кого да изпият сутрешното си кафе. Обещаваме ви, че във времето от 4.00 до 6.00 часа ще слушате прекрасна българска музика и ще чуете някои от най-интересните теми и събеседници от изминалата седмица. Седмица, която беше белязана от поредните парламентарни избори. Ние също ще хвърлим един поглед на вчерашния вот с очакванията, емоциите и вълненията на хората от две села във Варненско – Садово и Момчилово. 

Ще отскочим и до село Голица за да разберем някои от старите и традиционни голишки рецепти, а също и как бабите там сами си правят преждата от овча вълна. От вълна, но и от пластмаса се правят и мартениците. Макар че март мина, все още може да се видят хора, закичени с червено-белите символи. Ще разбрем защо не е хубаво да си окачваме мартениците на дърво щом видим щъркел и как можем да ги рециклираме.

Ще отидем и до първия във Варна автомат за рециклиране на пластмасови бутилки и кенчета, какъвто има и в други градове в страната.

От цяла България, а и от чужбина има участници в 4-то издание на Международния младежки арт фестивал „Славянски звън“, който се провежда във Варна и в Плиска.

Ще ви срещнем с талантливите деца на Варна, които бяха сред призьорите във фолклорния конкурс „Диньо Маринов“.

Ще ви разкажем историята на първите грамофонни плочи, записани във Варна през далечната 1906 година. Дори ще чуем някой от тези записи. Ще чуем и написаната от българка песен на испански, посветена на децата с аутизъм. Ще разбререм и какво ще правят българските скаути в Южна Корея през лятото.

Ако желаете да поздравите ваши любими хора, приятели и всеки, който искате да усмихнете в ранните зори на понеделник, можете да го направите като пишете на Фейсбук страницата на Радио Варна или ни изпратите поздравите, които ще прозвучат след 5.30 часа, на имейл адреса radiovarna@bnr.bg.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Родопите през лятото

НА СВЕТЛО на 27 август с Валерия Василева

Днес се навършват 55 години от обявяването на Шабла за град, интервю с кмета на общината Мариян Жечев. Тема с продължение: контролът върху чистотата в обществените пространства във Варна, опитът в район "Аспарухово". В рубриката „Свидетелства от Варна“ с Любомир Кутин - спомен за маестро Марин Чонев. Във Варна близо 30 деца..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME). Разговор с Alan Clark и Danny Cummings от DIRE STRAITS LEGACY. Тихомир Маринов за седмия "September Sun" (6-7 септември, Добрич). Разговор с Николо Коцев от КИКИМОРА. В предаването ще звучи музика на: JEREMY?, ZAVERA,..

публикувано на 26.08.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 26 август със Светлана Вълкова

14.20 – Проверка по сигнал на слушатели за силно замърсяване на ул. „Найден Геров“ във Варна 14.40 – Еколагер в село Езерец, община Шабла, от 29 август до 1 септември 15.20 – „Свидетелства от Варна“ - рубрика на Любомир Кутин 15.40 – Репортаж от Международния форум „Съвременни постижения в областта на новите материали и..

публикувано на 26.08.24 в 12:09

"Новият ден" на 26 август

Дори и в края на сезона, къмпингите продължават да привличат вниманието. Защо разказват Иван Барбов и Мартин Николов. Срещаме ви с няколко от работниците от Шри Ланка във Варна. Нужна е спешна промяна на психиатричната помощ. За това призоват в отворена позиция съдии, адвокати, лекари и социални работници.  За последните години има шест случая за..

публикувано на 26.08.24 в 06:15
Луната не спи
подобно на слушателите от

По първи петли с Ваня Славова на 26 август

Хубава българска музика, свежи събеседници и интересни репортажи очаквайте в последния понеделник на август. Както винаги от 4 до 6 часа в понеделник сутрин гларусите от Варна пеят по-силно от петлите , за да събудим морските усещания в страната. Уверявам ви този път се гмуркаме дълбоко из Северното крайбрежие , за да почувстваме какво ли е да..

публикувано на 25.08.24 в 11:26
с.Садово, общ.Аврен

На село в Садово

Точно преди пет години гостувахме на жителите на авренското село Садово. Сега отново отидохме при тях, защото животът за всички се промени през последните пет години, включително и за тях. Днес в селото от 280 са останали 180 души – християни и мюсюлмани. Религиите не ги разделят, защото местните са избрали да живеят в мир и..

публикувано на 24.08.24 в 08:00
Chart

#774 ТОП 20 (23.08-30.08.2024)

публикувано на 23.08.24 в 19:22