Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 90 - епизод 4

Новият епизод от предаването, излъчен на 25 май, е за едни много трудни години - между 1940-а и 1950-а. С началото на Втората световна война се променя политическият ред в Европа и света, променя се и България. За добро или лошо това е факт, който не можем да отминем, не можем да избягаме от темата, да прескочим този крайъгълен камък, той е част от историята и съответно част от историята на Радио Варна.
Свидетелствата за този период са изключително оскъдни. В съхраняваните в Държавен архив – Варна документи за Радиото се появява една празнина от 10 години, която пречи да се проследи в детайли историята и да се сглоби пълната картина. 
В настоящото предаване представяме документи, които няма да се харесат на всички слушатели, ще чуете факти и мнения, които може да засегнат политическите Ви убеждения и личните Ви настроения, но го правим единствено с цел да Ви преведем възможно най-обективно през този период от историята.
В епизод №4 не правим коментари, боравим само с документи на различни носители – писма, телеграми, резолюции, прокламации, съобщения, запазени в Държавен архив - Варна, записи от Златния фонд на БНР, записи от Златния фонд на Радио Варна, спомени на говорители, отпечатани в „Книга за Радио Варна“ на Виолета Тончева.


От 24 февруари Радио Варна започна ново предаване - "Радио Варна на 90". В поредица от 11 издания, всеки месец по едно, се опитваме да разкажем накратко историята на Радиото, което тази година навършва достолепните 90.
Всичко това правим на базата на документи, които се съхраняват в Държавния архив във Варна. Водещи са журналистката Светлана Вълкова и Донка Николова – главен експерт в Архива.
В първото издание започнахме с предисторията – от радиолюбителите, и стигнахме до Ден Първи – тържественото откриване на 9 декември 1934 година.
В епизод номер 2 разказахме за 1936-а и 1937-а – първите години, в които радиото се урежда.
В третото издание - за 30-те години, когато Радио Варна се утвърждава и става изключително популярно и слушано с интерес от варненци.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 14 юни със Светлана Вълкова

Лекция за японската литература и култура ще изнесе във Варна проф.  д-р Гергана Петкова  - Декан на Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет Създаването на модерно сценично пространство във Варна по примера на "Топлоцентрала" в София – кауза на срещата с представители на Международната организация за съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:01
Chart

#767 ТОП 20 (14.06-21.06.2024)

публикувано на 14.06.24 в 07:50

НА СВЕТЛО на 13 юни с Мариела Димитрова

Второто издание на Регата "Варна 200" стартира в 18 часа в срада . Участниците направиха страхотни изпълнения буквално пред пристанището във Вар н а и потеглиха по трасето на регата. Състезанието е доста тежко, кара се две денонощия, за да изминат 200 морски мили. И зискват се доста добри ветроходни умения , подчертават организаторите..

публикувано на 13.06.24 в 13:26
Лято с ухание на жасмин

НА СВЕТЛО на 12 юни с Валерия Василева

Румъния забрани улова на черноморската черна мида заради биотоксини в морската вода – реакцията в България. Нови открития при имунологията на рака, спомагащи за превенция, диагностициране и лечение на онкологични заболявания представят световни специалисти във Варна днес. За забавяне на изплащането на субсидиите по т. нар. „еко схеми“..

публикувано на 12.06.24 в 13:50

НА СВЕТЛО на 11 юни с Валерия Василева

Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Националната асоциация на зърнопроизводителите открива официално днес жътвентата кампания в страната. Акцентите от заседанието на ПК „Собственост и стопанство“ към ОбС-Варна. Тема с продължение  - позицията на Община..

публикувано на 11.06.24 в 14:00
Българска роза

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 11 юни

Румъния забрани уловът на миди и рапани по южната част от Черноморското си крайбрежие, тъй като може да носят зараза и да са опасни за здравето. Има ли опасност за българската част на Черно море? Атанас Палазов, директор на Института по океанология с подробности по темата; Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от..

публикувано на 11.06.24 в 05:58

На 10 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 10 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF). Алекси Калев ("Bulgarian Live Music") за "Midalidare – Rock in the Wine Valley 2024". Разговор с Николо Коцев за издаването на концертната версия на рок операта "Nostradamus – Live In Sofia" и преиздаването на студийната версия на рок епоса...

публикувано на 10.06.24 в 14:25