Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 90 - епизод 4

Новият епизод от предаването, излъчен на 25 май, е за едни много трудни години - между 1940-а и 1950-а. С началото на Втората световна война се променя политическият ред в Европа и света, променя се и България. За добро или лошо това е факт, който не можем да отминем, не можем да избягаме от темата, да прескочим този крайъгълен камък, той е част от историята и съответно част от историята на Радио Варна.
Свидетелствата за този период са изключително оскъдни. В съхраняваните в Държавен архив – Варна документи за Радиото се появява една празнина от 10 години, която пречи да се проследи в детайли историята и да се сглоби пълната картина. 
В настоящото предаване представяме документи, които няма да се харесат на всички слушатели, ще чуете факти и мнения, които може да засегнат политическите Ви убеждения и личните Ви настроения, но го правим единствено с цел да Ви преведем възможно най-обективно през този период от историята.
В епизод №4 не правим коментари, боравим само с документи на различни носители – писма, телеграми, резолюции, прокламации, съобщения, запазени в Държавен архив - Варна, записи от Златния фонд на БНР, записи от Златния фонд на Радио Варна, спомени на говорители, отпечатани в „Книга за Радио Варна“ на Виолета Тончева.


От 24 февруари Радио Варна започна ново предаване - "Радио Варна на 90". В поредица от 11 издания, всеки месец по едно, се опитваме да разкажем накратко историята на Радиото, което тази година навършва достолепните 90.
Всичко това правим на базата на документи, които се съхраняват в Държавния архив във Варна. Водещи са журналистката Светлана Вълкова и Донка Николова – главен експерт в Архива.
В първото издание започнахме с предисторията – от радиолюбителите, и стигнахме до Ден Първи – тържественото откриване на 9 декември 1934 година.
В епизод номер 2 разказахме за 1936-а и 1937-а – първите години, в които радиото се урежда.
В третото издание - за 30-те години, когато Радио Варна се утвърждава и става изключително популярно и слушано с интерес от варненци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 2 юли с Иван Барбов

„Денят ми започва с това, че ми се спи и завършва със същото“, гласи мисъл на неизвестен автор в социалните мрежи. Ако и вие се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското и ви се спи толкова рано, най-добрият начин да се ободрите е да превключите на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и..

публикувано на 02.07.24 в 06:33

Радио Варна на 90 - епизод 5

В петия епизод от новото предаване, излъчен на 29 юни 2024 г., се фокусирахме  върху музиката през 50-те и 60-те години на миналия век. Каква музика е звучала в ефира, кои музикални предавания са били най-популярни, как са се правели записи на концерти, как са откривали талантливи певци и инструменталисти? Разгледахме документи по темата, чухме и..

публикувано на 01.07.24 в 16:23

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS). Специално интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL). Разговор с Мартин Събков за новия сингъл на ROADWIRE "Back on Track". Йордан Караджов за варненската премиера на "СИГНАЛ Symphonic" (8 юли, Летен театър). В предаването ще..

публикувано на 01.07.24 в 14:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

НА СВЕТЛО на 1 юли с Мариела Димитрова

Новият Български патриарх се казва се казва Даниил, досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване, в два тура. Какви ще са първостепенните му задачи, познат със своите по крайни възгледи, ще смекчи ли позициите си и ще съумее ли да бъде да бъде обединител на църквата? Коментираме в 14.20 часа с Иван Йовчев..

публикувано на 01.07.24 в 13:56

"Новият ден" на 1 юли

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха в неделния почивен ден, на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. Когато се включи и кметът на Варна Благомир Коцев, те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните намесив района и отговор на въпроса..

публикувано на 01.07.24 в 06:25
Chart

#769 ТОП 20 (28.06-05.07.2024)

публикувано на 28.06.24 в 18:47

По първи петли на 1 юли с Ваня Славова

На 1-ви юли ще посрещнем изгрева от второ студио на Радио Варна!  Надяваме се да се чувстваме добре и този понеделник... както повелява отколешната ни традиция. Ефирния повей ще споделим приятно с вас в екип Ваня Славова и Петър Венков-музикален редактор и звукорежисьор. В предаването ще ви срещнем с д-р..

публикувано на 28.06.24 в 16:03