Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млади народни изпълнители: Кавалджията Георги Добрев

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Георги Добрев
Снимка: Личен архив

  В класическата фолклорна култура кавалджийството е свързано с различни традиционни умения и практики. Майстори-кавалджии пригласят на самобитни певици, съпровождат селското мегданско хоро, а специфичните овчарски мелодии, изпълнявани от овчарите, са пример за майсторско изпълнение. И ако в миналото предаването и усвояването на диалектен стил и репертоар се осъществява в традиционни условия, днес трансмисията на музикалното знание протича в специализирани институции, а механизмите на обучение са приоритет на професионални музиканти и педагози в профилирани учебни заведения по изкуствата.

На съвременната изпълнителска сцена се открояват млади талантливи изпълнители на българска народна музика. Те притежават ярки изпълнителски качества с отношение към музикалната традиция, която творчески вплитат в свои авторски композиции. Един от тях е 20-годишният кавалджия Георги Добрев, който наскоро предаването „Съботна трапеза” на Радио Варна (автор и водещ Кристиян Неделчев) представи с интервю и премиерно излъчи негови записи. Той е свързан с музиката още в най-ранна възраст. И двамата родители са добре познати на колегията професионални музиканти. Майка му Елена Добрева е музикален педагог, народна певица от Северозападна България, а баща му Пламен Добрев – кавалджия от с. Стежерово, Плевенско, дългогодишен предподавател по кавал.

Георги Добрев

Младият музикант е роден в Пловдив и както се разбира семейната среда е предпоставка за неговото развитие в народната музика. „Още от малък съм закърмен с българския фолклор. В къщи постоянно се пееше и свиреше. За първи път хванах кавал на четири години, татко ми нареди пръстите и той ми даде основата”, спомня си Георги. Музикалната грамотност и овладяването на инструмента започва в ранните ученически години. Учи солфеж и пиано в пловдивското музикално училище „Добрин Петков”, а в първи клас постъпва в СОУ „Любен Каравелов” – Пловдив с разширено изучаване на народна музика, където баща му е преподавател по кавал.

Георги Добрев живее и работи в градска среда, но има особен интерес към старата фолклорна музика и старинните стиловете в кавалджийството. „Един кавалджия трябва да запази истинския кавалджийски стил от едно време, от старите кавалджии като Никола Ганчев, Драган Карапчански, Стоян Величков и др. И така докато един ден не изгради свой собствен стил”. Овладяването на тези стилове се дължи на музикалната среда, в която израства, на добрата музикална подготовка, натрупване на знания и практически опит. Показателно е, че за слушателите на Радио Варна той не демонстрира познати кавалджийски мотиви, а оригинална бавна мелодия от Ямболско из репертоара на Драган Карапчански със специфични „украшения”. Обучава се и от звукозаписи на известни кавалджии, ежедневно работи върху инструмента. „Трябва да се свири всеки ден, да се слуша музика и не само народна. Всеки стил, който харесвам и слушам допринася за моята мисъл и идеите, които имам. Интересното при мен е, че освен народната музика, много харесвам рока, интересувам се от класическа и балканска музика”, казва Георги Добрев. По отношение на съвременните музикални жанровете, които съчетават мотиви от народната музика той споделя: „Аз съм на мнение, че нещата трябва да се развиват, но в рамките на допустимото. Необходимо е да се търсят нови идеи, нови изразни средства, нещо по-различно, което да се харесва и да бъде интересно на повече слушатели. Пример за това давам кавалджии като Недялко Недялков, Теодосий Спасов, а в сватбарската музика Матьо Добрев”.


Георги ДобревЗа 20-годишния музикант няма непознати сцени още повече, че Пловдив е притегателен център на музиканти от цялата страна. Интересува се и от т.нар. сватбарска музика, изключително популярна и обичана сред почитателите в Тракия. „Още от малък в дома ни имаше стари касети с такава музика. Баща ми като ученик е ходил с магнетофон по съборите да записва сватбарски оркестри и най-много записи имаме на Иво Пазазов – Ибряма с оркестър „Тракия”. Може да се каже, че този оркестър ми е повлиял да заобичам сватбарската музика, да я слушам и изпълнявам с голямо желание. Днес много често свиря по събори и различни участия най-вече в Тракия, в този сватбарски регион. Това е една голяма школа – да свириш с различни сватбарски музиканти. Винаги учиш нови песни, нови хора и по този начин се развиваш”, споделя кавалджията.

Георги ДобревСтудент е в пловдивската музикална академия, където свири в Академичния народен оркестър. Като солист на състава записва една от популярните пиеси на композитора Коста Колев – „Малка пиеса за кавал и оркестър”, включена и в телевизионно предаване. Записите, които Г. Добрев предоставя на Радио Варна, както той казва са „импровизационни, интересни експерименти”. В музиката експериментира и със свои колеги от формация „Багри”, съставена от познати в музикалната сфера млади инструменталисти: Стойо Стоев (гайда), Деница Христова и Борислав Гълъбов (гъдулка), Хасан Чобанов (тамбура). Свири с формация „F Project 59”, в която се съчетават женски вокали с кавал, пиано и китара, изявява се и с групи в с. Варвара, Пазарджишко, Калофер, ансамбъл „Розова долина”, Карлово и др. В професионалната си реализация Георги Добрев се придържа към поведение на народен музикант. „Когато свиря някаква мелодия или произведение важното е да ги изпълня с душа, а не някой просто ми е поставил нотите да ги изсвирия по задължение. Това винаги се усеща. Според мен всеки добър кавалджия трябва да владее стария кавалджийски стил и по-съвременния начин на свирене. Аз се придържам точно към това и се старая да изградя мой собствен стил”.

С добрата подготовка и музикални знания, които притежава той се нарежда сред младите изявени изпълнители на българска народна музика. Това доказват многобройните изяви и наградите, сред които е голямата награда на името на Цвятко Благоев по случай 100-годишнината от рождението на смобитния кавалджия.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест в село Стожер заради безводието

НА СВЕТЛО на 5 август с Валерия Василева

Продължават събитията за тържественото отбелязване на 142-та годишнина от създаването Военноморските сили на Република България. За пореден път Алея на книгата във Варна подкрепя акция по кръводаряване като предоставя на варненския Център по трансфузионна хематология книги, подарък за всички, които дарят кръв до 8 август. Кризисният..

публикувано на 05.08.21 в 13:15

НОВИЯТ ДЕН на 5 август с Иван Барбов

След 8.00 часа ще ви запознаем с инициативите за озеленяване на Варна на Фондация „ГЕЯ“, които залесяват и облагородяват междублоковите пространства в града. Очната болница във Варна, съвместно с Община Варна и Медицинският университет стартираха профилактична програма за  диагностициране на проблеми със зрението за деца и възрастни.  Повече..

публикувано на 05.08.21 в 05:52
Картографирай дървета, докато се разхождаш в старозагорския парк „Бедечка”

НА СВЕТЛО на 4 август с Валерия Василева

Представители на туристическия бранш с коментар за туристическото лято 2021 - очакванията и реалността. Интервю с Димана Шишкова, автор на филма "Случаят Бедечка". Панагюрското златно съкровище вече е експонирано в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик. Парк-музеят на бойната дружба – 1444 г. "Владислав Варненчик" представи..

публикувано на 04.08.21 в 12:33

"Новият ден" на 4 август 2021 г. с Димитрина Дончева

Сигнал на граждани от варненския квартал „Възраждане - 4”, район „Младост” предизвика проверка на КАТ- Варна. Автомобили, които са паркирали пред търговския център на булевард „Трети март”, нарушават правилата за движение по пътищата и преминават направо през тротоара, за да достигнат до булеварда. Какви мерки ще бъдат взети, за да не се..

публикувано на 04.08.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 3 август с Валерия Василева

Световната седмица на кърменето 1-7 август отбелязват в 11 български града - анкета с родители и консултанти по кърмене и интервю с доц. д-р Лалка рангелова, специалист по хранене, диететика и хранителна епидемиология. Подробности за наличните ваксини и контрола на разпространение на коронавируса от РЗИ-Варна. Репортерска проверка в района..

публикувано на 03.08.21 в 14:06

"Новият ден" на 3 август 2021 г. със Сияна Спиридонова

Световната седмица на кърменето се провежда в момента в редица държави по цял свят и в 11 града в страната. Глобалната инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето се провежда за 29-и път и ще продължи до 7 август. Събитието във Варна е насрочено за днес, от 10.30 ч. пред Летния театър. Повече за него и за ползите от кърменето ще..

публикувано на 03.08.21 в 05:30

"На светло" в понеделник, 2 август

Колко струва да отидеш на плаж „Панорама – Юг” край Варна и удачно ли е да се взима такса паркинг от наемателите на заведението на плаж „Нирвана"; Тодор Колев – директор на „Дирекция екология и опазване на околната среда” в Община Варна за боклука, който прелива във Варна това лято; Иван Симеонов   - разговор с Антоанета Георгиева от..

публикувано на 02.08.21 в 11:47