Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Новият ден" на 29 септември 2022 г. със Сияна Спиридонова

Снимка: Pixabay

Макар България да е част от прирозащитната мрежа "Натура 2000" от две десетилетия, страната ни не е създала организация за управлението ѝ. Крайният срок за това е бил 2014 г. Днес във Варна се провежда семинар за популяризирането на по-доброто управление на мрежата „Натура 2000” на регионално ниво (Знания за Натура). Утре – 30 септември, такъв семинар ще има и в Добрич.

И младежите от Ротаракт клуб Варна се включват с благотворителна инициатива в помощ на пострадалите от природното бедствие села в Карловско. Човешките несгоди, предизвикали лавина от доброволци, подтикват и варненските младежи да се включват в каузата „Заедно за село Каравелово и село Богдан“. Вдъхновени от силата от човешкия дух Ротаракт клуб Варна решава да помогне като организира набиране на дълготрайни хранителни продукти и консумативи за нуждаещите се пострадали домакинства.

„Изкуството да падаш“ – дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев, беше един от участниците в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Историята разказва за 17-годишната Бори (в ролята Елена Замяркова), която отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната й, но лабилна майка /Александра Сърчаджиева/ не й дава подкрепата, от която има нужда. За трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново разговор с режисьора Орлин Милчев и актрисата Елена Замяркова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 8 декември с Иван Барбов

Още в ранните зори на утрото на студентския празник, когато студентите още спят сладко сладко, защото няма изпити и лекции, сутрешният екип на Радио Варна не спи. За поредната сутрешна радиосесия на познатите честоти във времето от 6.00 до 10.30 часа ви очакват трима бивши студенти – Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьора..

публикувано на 08.12.22 в 06:17

НА СВЕТЛО на 7 декември с Валерия Василева

Ще се промени ли цената на водата във Варна от януари 2023 година? Природосъобразни решения за намаляването на риска от наводнения в басейна на река Камчия обсъждат днес на работна среща заинтересувани институции. С концерт под наслов „Заедно“ във Варна днес отбелязват 117 години от създаването на Специалното училище за ученици с..

публикувано на 07.12.22 в 14:22
Най-добрият приятел на никулденските шарани

"Море и бряг" с Валери Великов, на 7 декември

В следникулденското морското предаване днес ще чуете: Изследване на „Активни потребители”, публикувано в сайта на националната асоциация, определи съдържанието на веществото хистамин в тъканите за риба, закупена в търговската мрежа в София. Подобно проучване се прави за първи път у нас и има за цел да определи риска за отравяне с хистамин при..

публикувано на 07.12.22 в 09:30

НОВИЯТ ДЕН на 7 декември с Мариела Димитрова

Зажаднели за пътувания след двете пандемични години, все повече българи ще пътуват в чужбина за предстоящите празници. За къде има най-много записвания и достигнаха ли нивата от преди пандемията - в 8.10 часа ще коментира туроператорът Юлиан Бонев. Звездите от Световното първенство по футбол със сигурност провокират много деца да..

публикувано на 07.12.22 в 06:05

Никулденски POST FACTUM с Валери Великов

Гост в студиото е капитан Димитър Димитров, с когото ще говорим за ежегодното му харизанство в българския атонски манастир „Зограф”.   Един от монасите в манастира е от Варна и се казва Николай. Той ще отпразнува имения си ден не по Григорианския, а по Юлиянския календар – на 19 декември. Хистаминът в някои от рибите , които се продават..

публикувано на 06.12.22 в 15:33

НА СВЕТЛО на Никулден с Иван Барбов

В този облачен, леко хладен, но празничен радиоследобед, ще "хвърлим мрежите" на честотите на Радио Варна за да "уловим" най-интересните теми и събеседници, актуалните новини от деня и хубавата музика. С вас във времето от 14.00 до 17.00 часа ще са водещият Иван Барбов и звукорежисьора Петър Венков. Ето и акцентите днес: Ще ви потопим в..

публикувано на 06.12.22 в 14:38

"Новият ден" на Никулден

Липсата на апетки в селата е проблем, който от години не намира своето решение. Аптеките във Варненска област са по-малко от предвидените на глава от населението. Въпросът е обаче какво следва да се направи оттук насетне за да има решение, което да е от полза за жителите на селата, за да имат достъп до лекарства там, където живеят; На Никулден..

публикувано на 06.12.22 в 05:55