Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 90 - епизод 7

В седмия епизод от новото предаване, излъчен на 31 август 2024 г., говорихме за предаванията през 50-те години на миналия век – време на пропаганда.

В края на 40-те и началото на 50-те години в Радио Варна се оформят три редакции - Редакция „Политическа информация“ с предавания: „Новини от района“, „Дела на народните съвети“, „Пред изборите за народни съвети“, „С микрофон из родния край“; Редакция „Политическа пропаганда“ с предавания: „За работниците“, „За селото“, „За младежта“, „За морето“ и Музикална редакция.

Ето какво си спомня писателката Веселина Цанкова, касиер и счетоводител от 1955 г. в Радио Варна, спомен записан в книгата на Виолета Тончева „Книга за Радио Варна“:

Попаднах в Радио Варна, още преди социализма да пробва човешкото си лице, когато се вихреха вледеняващи ветрове, а догматизмът беше в апогея си. Тогава новините се носеха за параф и одобрение на специална служба, разположена някъде си - тайнствена и секретна. Всяко предаване се гледаше под лупа, да не би случайно да се допусне идейна грешка или да се издаде държавна тайна... Ограниченията правеха много сложна работата на журналистите.

На радиото се възлагаха важни пропагандни функции.

Целия епизод може да чуете тук:

От 24 февруари Радио Варна започна ново предаване - "Радио Варна на 90". В поредица от 11 издания, всеки месец по едно, разказваме накратко историята на Радиото, което тази година навършва достолепните 90.
Всичко това правим на базата на документи, които се съхраняват в Държавния архив във Варна. Водещи са журналистката Светлана Вълкова и Донка Николова – началник на Архива.

В първото издание започнахме с предисторията – от радиолюбителите, и стигнахме до Ден Първи – тържественото откриване на 9 декември 1934 година.
В епизод номер 2 разказахме за 1936-а и 1937-а – първите години, в които радиото се урежда.В третото издание - за 30-те години, когато Радио Варна се утвърждава и става изключително популярно и слушано с интерес от варненци.
Епизод №4 беше е за едни много трудни години - между 1940-а и 1950-а. С началото на Втората световна война се променя политическият ред в Европа и света, променя се и България. 
В петия епизод говорихме за музиката в Радио Варна през 50-те и 60-години на миналия век.
Шестото предаване посветихме на сградите, в които се е помещавало Радиото от 1934-та до днес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 2 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 2 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Ronnie Romero (LORDS OF BLACK,THE FERRYMEN, екс-RAINBOW). Деница Славова ("Projector Plus") за фестивала "Rebel Rebel IV - By The Sea Edition" (6-7 септември, Варна). Представяне на новия албум на STAFFA "Недоизказано мълчание" – разговор със Санислав Василев (THE REVENGE..

публикувано на 02.09.24 в 14:25

НА СВЕТЛО в понеделник, 2 септември

Международен образователен форум "Образованието през парадигмата на хуманизма и изкуствения интелект" се провежда във Варна; Тържествата във Вълчи дол, с които ще бъдат отбелязани няколко важни за общината годишнини, продължават и днес; Рубрика " Свидетелства от Варна" с  Любомир Кутин; Пленер под надслов „Хартията – Същност и..

публикувано на 02.09.24 в 11:26
Chart

#775 ТОП 20 (30.08-13.09.2024)

публикувано на 30.08.24 в 20:36

В „Гравитация нула“ на 30 август

„Гравитация нула“ – 30 август 2024 година с Мартин Николов -   32 Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ – финалът. Разговори с Момчил Карамитев, председател на журито, актрисата Жана Яковлева и режисьора Васил Барков; -   Постановката "Последното изкушение на Христос" от Никос Казандзакис на варненска сцена; -..

публикувано на 30.08.24 в 13:27

"Новият ден" на 30 август

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с смс и по Вайбър пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия.  Мярката засяга около 700 - 800 000 хиляди пациенти. Към съобщенията няма да има прикачени файлове..

публикувано на 30.08.24 в 06:05
Варна, Морската градина

НА СВЕТЛО на 29 август с Валерия Василева

Днешната сесия на Общински съвет - Варна – акцентите, въпроси и отговори от кметската администрация. Ипотечен кредит за строителство или покупка на сглобяема къща - възможно ли е и при какви условия? В рубрика „Свидетелства от Варна“ – режисьорът Цветан Цветков. Интервю с д-р Христо Кузов от отдел „Археология“ в РИМ – Варна за..

публикувано на 29.08.24 в 13:55
Варна, Морската градина

НА СВЕТЛО на 28 август с Валерия Василева

Професионалните организации на туроператорите и турагентите не са съгласни с проекта за изменение на Закона за туризма в частта за създаването на т.нар. гаранционен фонд - интервю с Одисей Спасов, председател на БАТА. Заместник-кметът на Община Варна Христо Рафаилов за мерките за подобряване на чистотата и сметосъбирането във Варна от септември. В..

публикувано на 28.08.24 в 13:55