Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На село в Изгрев

Тиквата присъства в кухнята и културата на почти всички народи по света от древността до наши дни.

Това предаване също е посветено на нейно величество Царицата на есента.


Специален празник бе организиран в село Изгрев от групата на Веселите кулинарки. Чуйте какво каза Теменужка Рачинска:



  • В Древна Гърция издълбаната и изчистена тиква се е ползвала като съд за пиене.
  • В Китай е имало традиция тиквите да се напълнят с монети и да се поставят в предната част на къщата, за да привличат богатството. Също така съществувал обичай на младоженците да се подарява тиква като пожелание за плодовитост.
  • В Лаос библейската легенда за Ноевия ковчег била малко по-различна - местен праведник бил предупреден за предстоящия потоп и той се скрил със семейството си в голяма тиква.
  • В Тайланд и Камбоджа тиквите били използвани за прогонването на зли духове, както и за лечение на безплодие.
  • На Хелоуин, който се празнува в Европа и Северна Америка, тиквата е основен елемент за фенери и прогонване на духовете.
У нас тиквата влиза в рецептурника за много вкусни десерти. И не само. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с Кирилка Нинова:


Тиквата има богато съдържание на калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор, белтъчини, въглехидрати, витамини С, Е, В2, В3, В6 и фолиева киселина. Важно е да се отбележи, че тиквата е бедна на прости захари, което означава, че е подходяща за консумация дори и от хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Освен това тя не съдържа никакъв холестерол, като дори е богата на ниацин – природен продукт с доказано действие за намаляване на холестерола, както и има антиоксидантно действие.
За ЕДИНАДЕСЕТА поредна година в НЧ"Светлина 1927г." - село ИЗГРЕВ короноваха
"ТИКВАТА -ЦАРИЦАТА НА ЕСЕНТА" !-Това каза Савка Атанасова-председател на читалищетo.
Тя посрещна и екипа на Радио Варна:


Читалищният салон беше като един КОШЕР - от три села -
Дръндар, Кипра и Изгрев.
Много трудолюбиви "ПЧЕЛИЧКИ" бяха сътворили красиви и вкусни тиквени ТВОРЕНИЯ - декорации, супи, печива и много десерти.Най-едрата тиква беше 25 кг и 500 гр - отгледана в градината на Стоянка Костова.

На място участниците месиха, точиха и изпекоха под връшник, на жар, най-вкусния тиквеник - ухаещ на тиква и канела в цял Изгрев.
Чуйте повече от старши доцентката:


Проучванията, посветени на тиквата и нейните ползи за организма, показват, че тя може да подпомогне и контрола на диабета. Комплексното действие на биоактивните вещества в състава ѝ подпомагат усвояването на глюкозата от клетките и регулират отлагането ѝ в черния дроб под формата на резервен гликоген.

Комбинацията от ключови за нашата имунна система витамини и минерали превръща тиквата в мощен регулатор и на имунитета. В сезона на грипа и настинките редовната консумация на тиква може да подпомогне организма в борбата с болестотворните агенти.

Тиквата е сред много малкото хранителни продукти, които се ползват еднакво успешно за приготвяне и на сладкиши, и на солени гозби. Варена, печена, задушена, дори сурова – тиквата е еднакво вкусна и полезна.


Журито с председател  Светлана Енева беше максимално затруднено, но в крайна сметка оцениха и наградиха най-добрите.

По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 29 ноември

В "Гравитация нула" на 29 ноември с Мартин Николов - "Ново начало за фонд" Култура"? - дискусионни панели - разговор с директора на дирекция "Култура и духовно развитие" в община Варна Светослава Георгиева и главния експерт Борис Касиков;  - Концерт на JP3 в Концертното студио на Радио Варна - представяне на албума "Beyond The Flesh" - говори..

публикувано на 29.11.24 в 13:30
Chart

#786 ТОП 20 (29.11-06.12.2024)

публикувано на 29.11.24 в 07:27

НОВИЯТ ДЕН на 29 ноември с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и ми звънна алармата“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Така е то, будилникът винаги е пръв помощник на събуждането и враг на наспиването. Макар че, в това студено време и студеното вече море, едно влизане там ще подейства доста събуждащо и ободряващо. Най-добре обаче си направете едно кафенце,..

публикувано на 29.11.24 в 06:46
Облачно море

НА СВЕТЛО в четвъртък, 28 ноември

Над 20 предложения са включени за разглеждане в дневния ред на заседанието на Общински съвет - Варна. Репортаж на Александър Йорданов; Вятърните генератори отново бяха на фокус на заседанието на Общински съвет в Балчик. Подробности в репортаж на Албена Иванова; Проблем на отводнителните съоръжения в района на трета буна на крайбрежната..

публикувано на 28.11.24 в 14:10
Археолозите Христо Попов и Марио Гавранович в студиото на Радио Варна

Перспективи пред Балканската археология

Тази есен  Регионален исторически музей - Варна беше домакин на четвъртата международна конференция на мрежата "Перспективи за Балканската археология".  За идеите и целите на тажи мрежа от учени от всички държави на Балканите и от цяла Европа разказват д-р Марио Гавранович - заместник-директор на Археологическия институт към Австрийската академия на..

публикувано на 28.11.24 в 12:43

НОВИЯТ ДЕН на 28 ноември с Мариела Димитрова

Деца бяха оставени да чакат среднощен автобус отвън на варненсата автогара, на път за международен певчески конкурс в Молдова. Без достъп до вътрешния салон и до санитарния възел. А автобусът закъснява с два часа. Това разказа за Радио Варна вокалният педагог Атанаска Липчева, създател и ръководител на Angel Voices . Обяснили им: „Автогарата..

публикувано на 28.11.24 в 06:07

НОВИЯТ ДЕН на 26 ноември с Иван Барбов

„Сутрин е полезно да се пие по една чаша кафе, а ако нямате с кого, може и две“, казал един мъдър човек. Най-добре обаче е да изпиете вашето сутрешно кафе в компанията на Радио Варна и „Новият ден“. Още преди изгрев слънце с добро утро ви приветстват Иван Барбов, звукорежисьорът Недялко Добрев и Емилия Николова, която ще ви държи в течение..

публикувано на 26.11.24 в 06:02