Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 90 - епизод 5

В петия епизод от новото предаване, излъчен на 29 юни 2024 г., се фокусирахме върху музиката през 50-те и 60-те години на миналия век.
Каква музика е звучала в ефира, кои музикални предавания са били най-популярни, как са се правели записи на концерти, как са откривали талантливи певци и инструменталисти?

Разгледахме документи по темата, чухме и прочетохме спомени на хора, свързали живота си с Радио Варна през тези две десетилетия.

В зората на радиото, както знаем, музиката е основният компонент, докато текстът почти няма значение - пише в „Книга за Радио Варна“ Виолета Тончева - трудността обаче идва от липсата на достатъчно грамофонни плочи и особено на такива с българска музика.

Както разказахме в предишни издания, Радиото започва излъчване през 30-те години едва с 9 плочи. Ръководството се обръща за помощ към София, оттам изпращат 642 грамофонни плочи с музика от различни жанрове, а фирми и любители на музиката започват да предоставят музикални записи срещу реклама.

Постепенно дискотеката, както се е наричало първото музикално хранилище на радиото, се разширява.

През 40-те години дискотеката съдържа 1000 плочи, а фондът постепенно нараства.

В една информация за състоянието на дискотеката от 1962 година, съхраняван в Държавен архив - Варна, четем, че към този момент дискотеката разполага с 4 877 музикални изпълнения и около 400 текстови ленти или всичко обърнато в минути – 15 954 минути и 24 секунди.

Радио Варна се превръща в средище на музикалния живот в града.

Правят се записи на опери, симфонични концерти, събития от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, гостувания на чуждестранни музиканти. Всичко това се излъчва в ефир и влиза в Златния фонд на радиото.

Музиката, която звучи, е в различни жанрове – симфонична, балетна, инструментални пиеси, художествени песни, арии и ансамбли от опери, народна музика, песни и танци на народите, оперетна музика, маршове, масови и хорови песни, танцова музика, забавна музика, филмова музика...

Издирва се и се записва фолклорното богатство на Североизточна България, изграждат се оркестри и вокални групи, национална и международна известност придобиват народните певци и инструменталисти, които с гордост се наричат „солисти на Радио Варна“.
Вече през 60-те години, макар и плахо, веднъж седмично, западната музика намира място в ефира на Радио Варна.

Целия епизод може да чуете тук:


От 24 февруари Радио Варна започна ново предаване - "Радио Варна на 90". В поредица от 11 издания, всеки месец по едно, се опитваме да разкажем накратко историята на Радиото, което тази година навършва достолепните 90.
Всичко това правим на базата на документи, които се съхраняват в Държавния архив във Варна. Водещи са журналистката Светлана Вълкова и Донка Николова – главен експерт в Архива.
В първото издание започнахме с предисторията – от радиолюбителите, и стигнахме до Ден Първи – тържественото откриване на 9 декември 1934 година.
В епизод номер 2 разказахме за 1936-а и 1937-а – първите години, в които радиото се урежда.
В третото издание - за 30-те години, когато Радио Варна се утвърждава и става изключително популярно и слушано с интерес от варненци.
Епизод №4 беше е за едни много трудни години - между 1940-а и 1950-а. С началото на Втората световна война се променя политическият ред в Европа и света, променя се и България. 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
автор: Петра Димитрова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 юли със Светлана Вълкова

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“ XVII Международен фотографски салон Варна 2024 на входа на Морската градина от утре Варна посреща 15-тото издание на „Алея на книгата" през август Изложбите през седмицата: живопис на Петра Димитрова в Art Meeting, Георги Андонов в..

публикувано на 12.07.24 в 11:03
Chart

#771 ТОП 20 (12.07-19.07.2024)

публикувано на 12.07.24 в 10:53

На село в Шкорпиловци

В село Шкорпиловци, община Долни чифлик, постоянно живеят около 700 души. В активния летен сезон достигат хиляда души с вилната зона, обяснява кметът Атанас Кателиев.  В селото има 20 къщи за гости, един хотел и ведомствена почивна станция. Туристите са предимно българи и румънци. Кателиев съобщи, че има два къмпинга. Има случаи на хора, които не..

публикувано на 11.07.24 в 16:05

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 11 юли

Традиционно през месец август се появяват опасните явления в морето, тази година обаче те подраниха. На какво се дължи това? Разказваме след 8ч. Дом на плажните спортове с  голямо по площ игрище, сертифицирано от ФИФА - тази идея ще бъде реализирана във Варна. За нея разговаряме след 8.30ч. с Росен Добрев - президент на Българската федерация по..

публикувано на 11.07.24 в 06:07
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 10 юли с Иван Барбов

За да се чувствате добре трябва да спите по 8 часа на ден. И още толкова нощем. Това гласи поредната мъдрост тази сутрин в социалните мрежи. А за да се почувствате още по-добре и да започне денят ви с усмивка, трябва просто да бъдете няколко часа на честотите на Радио Варна. Във времето от 6:00 до 10:30 часа, Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 10.07.24 в 05:56
Светлината на лятото

НА СВЕТЛО на 9 юли с Валерия Василева

Как може да бъде подобрена превенцията на дискриминация на пазара на труда и каква е ролята на Комисията за защита от дискриминация? Дизайнери, фирми и инвеститори ще се срещнат за първи път във Варна, за да обсъждат тенденциите в обзавеждането на ваканционните имоти. Лятото на един шотландец във варненското село Куманово. Репортаж..

публикувано на 09.07.24 в 13:47

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE). Представяне на новия албум на DECEPTION "Never Ending Nightmare" – разговор с Венелин Крушовски. Явор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) и Виктор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) за дебютния сингъл на SINFIN "Лято". Концерта на CAVALERA (15 юли,..

публикувано на 08.07.24 в 14:25