Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Какво свърши Европейският парламент от началото на годината и какво предстои до края ѝ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти година след началото на пандемията от COVID-19 беше разработена първата ваксина. Европарламентът подкрепи бързото разрешаване на безопасните ваксини, както и съвместното им закупуване за държавите от ЕС. Вирусът промени начинът ни на живот, а ЕС от своя страна отговори подобаващо във всички сфери, които претърпяха промени. Според френският евродепутат Паскал Конфан, Евросъюзът е реагирал своевременно:

"Гордеем се с този европейски процес. Представете си какъв хаос би настъпил при 27 различни договора, 27 различни цени, 27 различни правила за достъп, 27 различни календара за ваксинация."

За подобряване на здравето на европейците и за по-добро справяне с бъдещи здравни кризи евродепутатите одобриха и новата програма "ЕС в подкрепа на здравето" на стойност 5,1 млрд. евро. С ваксините дойде възможността за облекчаване на ограниченията за пътуване между държавите от ЕС. Парламентът ускори одобрението на Цифровото удостоверение на ЕС за COVID за насърчаване на по-безопасно и улеснено пътуване

Евродепутатите също така взеха мерки за борба с изменението на климата, като поеха ангажимент за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г., като подкрепиха отпускането на средства за екологични програми като LIFE, както и целите за биологичното разнообразие и кръговата икономика за 2030 г. След излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз дойде време да се преосмислят отношенията между ЕС и Обединеното кралство. Парламентът ратифицира Споразумението за търговия и сътрудничество. Това според евродепутатът от Австрия Андреъс Шийдър е ход в помощ на бизнеса:

"Това споразумение за периода след Брекзит е най-добрият начин за смекчаване на удара за работещите и фирмите."

Програмата на Европейския парламент през следващите шест месеца ще бъде все така интензивна. По време на втория дебат за състоянието на Съюза Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще очертае целите си за идната година. Членовете на ЕП ще ѝ зададат въпроси, за да се убедят, че Комисията работи за намиране на отговор на опасенията на хората, като изменението на климата и общественото здраве. Като продължение на лятото на дебати и събития на местно равнище, както онлайн, така и офлайн, във всички краища на ЕС, Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде в разгара си, което е истинска добра възможност за гражданите на ЕС, смята Фи Ферхорщарт евродепутат от Белгия:

"Гражданите, участващи в панели, всъщност ще дадат начало на Конференцията: първо те ще определят своите желания и ще формулират препоръките си."

Тези препоръки относно бъдещия облик на ЕС ще продължат да се обсъждат през 2021 г. Членовете на ЕП ще гласуват за мащабна реформа на общата селскостопанска политика. Парламентът осигури 10 % от субсидиите за малките и средни предприятия, по-голяма подкрепа за екологичното земеделие и увеличени права на работниците. От членовете на ЕП също така се очаква да изложат своите искания по стратегията "От фермата до трапезата", чиято цел е нашата храна да бъде по-здравословна и по-устойчива. Във връзка с тази стратегия евродепутатът от Италия Хербърт Дорфман казва:

"Смятам, че COVID промени до известна степен мисленето на хората. Разбрахме, че продоволствената сигурност и следователно наличността на храните все още са важни, дори в Европа."

Докато световните лидери се подготвят за срещата на върха по изменението на климата  в Глазгоу през ноември, членовете на ЕП ще гласуват по ключови точки от Зеления пакт, в това число "Подготвени за цел 55" - законодателството, което регламентира намаляването на емисиите на парникови газове с 55 % до 2030 г. Подобряването и осигуряването на онлайн средата за потребителите също ще бъде на дневен ред със законодателния акт за цифровите услуги и законодателния акт за цифровите пазари. А тези актове са много важни смята Крайстъл Шайдемоуз евродепутат от Дания:

"Това, което се надявам да постигнем с тези законодателни актове, е, че това, което е незаконно офлайн, трябва да бъде незаконно и онлайн. Надявам се да предоставим на потребителите на платформи повече права и да успеем да защитим потребителите много повече спрямо сега."

Потърсихме и мнението на граждани на Европейския съюз, които живеят във Видин - "Достатъчно ли е това, което Европейския съюз прави за справянето с COVID кризата?":

"Не бих могъл да преценя, но според мен, проблемът си е тук при нас, а парите, които ще дойдат от Европа са нещо, което би трябвало да помогне, а не да свърши работата - работата трябва да се свърши тука при нас... Според това, което плащаме като вноска - значи да... Ами, предполагам, че е достатъчно, може и повече".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Участници в "Резиденция Баба" искат да съживят села във Видинско

Форми на съзидателен туризъм ще търсят участниците в десетото издание на "Резиденция Баба" - инициативата, която се стреми да вдъхне нов живот на обезлюдените села. Тази година тя ще се проведе в Кошава, Ясен и Делейна, Видинско. В продължение на 10 дни - от 30 август до 9 септември, млади хора ще се опитат да създадат прототип на..

публикувано на 28.08.24 в 13:00

Васил Найденов с концерт на Видинския панаир

Една от най-големите звезди на българската музикална сцена - Васил Найденов , ще изнесе концерт в рамките на панаирната програма във Видин . Заедно със своите музиканти, най-големият хитов певец у нас ще изпълни някои от любимите на поколения българи песни. Часове преди да се срещне с видинската публика, Васил Найденов разказа за Радио ВИДИН как се..

публикувано на 28.08.24 в 12:23

Под 5 000 декара се напояват в област Видин

По-ниски добиви от пролетници и загуби очакват стопаните заради продължителната суша и липсата на напояване. Едва под 5 хиляди декара в област Видин се напояват, за тази година договори са сключени в общините Макреш и Белоградчик.  Два проекта за възстановяване на напоителна инфраструктура се изпълняват от "Напоителни системи"- Видин, каза в "Земята,..

публикувано на 27.08.24 в 19:15

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39